fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Susanne Schilderman is sinds juni 2022 wethouder in Utrecht, onder andere voor economische zaken, circulaire economie, Financiën en openbare ruimte. ze vertelt ons over het toekomstbeeld voor
ondernemend utrecht en haar waarnemingen in de Utrechtse economie.

Samenwerken

26 maart 2024 | 2 minuten lezen

Ondernemers maken Utrecht tot de stad die ze is. Vanwege hun bijdrage aan de leefbaarheid en de levendigheid van de stad. En ook vanwege hun bijdrage aan de uitdagingen waar we voor staan, zoals de klimaatcrisis. Ik zie als wethouder veel ondernemers keihard werken om een positieve impact te maken op de stad. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Het is in Utrecht heel duidelijk: duurzaamheid is al lang geen modewoord meer. Maar het blijft een transitie en die gaan vrijwel nooit zonder slag of stoot. Dat zie je terug in deze editie van Ondernamen met als urgent thema de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk.

Ondernemers weten elkaar gelukkig te vinden om dit soort problemen aan te pakken en ook overheden pakken hier een belangrijke rol. Gelukkig maar, want er liggen kansen als we samenwerken. Samen met ondernemers denken we als stad na over slimme energiesystemen die vraag en aanbod van elektriciteit meer in evenwicht brengen. Kijk bijvoorbeeld naar bedrijventerrein Lage Weide. In januari is daar de Green Deal getekend, waarmee overheden en marktpartijen de handen ineen hebben geslagen om Lage Weide te verduurzamen. En daarbij ook werken aan een oplossing voor de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Onder de ondertekenaars is het Energie Collectief Utrechtse Bedrijven (ECUB). Dat is een coöperatie voor en door ondernemers op bedrijventerreinen in en rond Utrecht. Samen werken zij aan praktische oplossingen voor de problemen op het elektriciteitsnetwerk en het in balans brengen van het opwekken van energie en het gebruik van duurzame energie.

‘Ik zie veel ondernemers keihard werken om een positieve
impact te maken op de stad’

Een ander voorbeeld van een mooie samenwerking in onze stad is het Ondernemersfonds Utrecht. Sinds de oprichting in 2012 van het fonds is er geld voor collectieve ondernemersinitiatieven in Utrecht met als doel het bevorderen van het lokale vestigingsklimaat en de economische vitaliteit van Utrecht. De onafhankelijke stichting Ondernemersfonds Utrecht beheert het geld dat door ondernemers zélf wordt opgebracht. Recent hebben we het Ondernemersfonds laten evalueren. Het valt op dat ondernemers in dezelfde thema’s willen investeren als de gemeente Utrecht. En dat ondernemers graag, naast samenwerking in hun eigen gebied, willen samenwerken op een thema als duurzame energie.

In overleg met de gemeente Utrecht gaat het Ondernemersfonds Utrecht aan de slag met een strategische agenda en het organiseren van bijeenkomsten op thema’s als duurzame energie. Dit om samenwerking tussen ondernemers, bijvoorbeeld rond een onderwerp als netcongestie, nog verder op weg te brengen. Het zijn een paar voorbeelden van krachten die we bundelen. En ik hoop dat we dat op nog veel meer onderwerpen gaan doen.

OntwikkelingenDienstverleningUtrecht