fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Saskia Knoop is interim manager en vastgoed- en huisvestingadviseur. Zij is directeur/eigenaar van adviesbureau VKZ in Amersfoort (www.vkzbv.nl). Haar motto: “Volg je hart, het klopt altijd!”, en blijf je parallel altijd realiseren: “the issue is never the issue”.

s.knoop@vkzbv.nl

0627028928

Vakmanschap: Ambacht en Passie

7 oktober 2024 | 2 minuten lezen

De wereld wordt steeds meer gedomineerd door automatisering en massaproductie. Vakmanschap is meer en meer een witte raaf! Vakmanschap is geen vaardigheid; het is een kunstvorm waarin passie, creativiteit en een diepgeworteld inzicht van de toekomstige gebruiker, haar behoeften en kennis van de gebruikte materialen samenkomen. Het is de drijvende kracht achter mensen én ambachtelijke producten die niet alleen functioneel zijn, maar ook een verhaal vertellen.

Vakmanschap en ziel

Denk eens aan een handgemaakt meubelstuk. De vakman achter dit ontwerp heeft niet alleen technische vaardigheden, maar ook een gevoel voor esthetiek en functionaliteit. Het is deze combinatie van factoren en competenties die ervoor zorgt dat deze creaties een ziel hebben. Elke kras en imperfectie is daarbij een bewijs van het proces en de reis. Een herinnering aan de tijd die erin gestoken is. Dit in tegenstelling tot massaproductie, waar uniformiteit en snelheid de overhand hebben, vaak ten koste van kwaliteit en authenticiteit.

‘Vakmanschap wijst ons erop dat uit de bron van passie, geduld, sensitiviteit, betrokkenheid, hard werken en toewijding, meesterwerken ontstaan’

Renaissance van vakmanschap

De renaissance van vakmanschap zien we de laatste jaren in verschillende sectoren. Van de ambachtelijke voedselindustrie tot handgemaakte mode. Consumenten waarderen steeds meer de verhalen achter de producten die ze kopen. Ze willen weten wie ze maakt, welke materialen worden gebruikt en zijn benieuwd naar de passie die erin is gestopt. Deze trend is niet alleen goed voor de makers, maar het versterkt ook de banden binnen de gemeenschap en bevordert duurzame praktijken.

Reflectie

In deze snelle technologische wereld is het belangrijk om af en toe stil te staan, momenten van reflectie in te bouwen en aandacht te waarderen. Het is de reminder dat niet alles snel moet gaan en dat echte schoonheid in details schuilt. Vakmanschap wijst ons erop dat uit de bron van passie, geduld, sensitiviteit, betrokkenheid, hard werken en toewijding, meesterwerken ontstaan. Meesterwerken die je voelt en ervaart en met kop en schouders boven de massa uitsteken. Laten we daarom ruimte geven aan – en blijven investeren in vakmanschap en de verhalen die er aan verbonden zijn. Want in een wereld vol eenheidsworst heb je bakens nodig om te blijven resoneren met onze kernwaarden en behoeftes.

OntwikkelingenBouw & VastgoedEemvallei