fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Danny Boere is ondernemer. In het dagelijks leven is hij accountant, belastingadviseur en vennoot bij Oudshoorn & Schoe Accountants en Belastingadviseurs B.V. In zijn vrije uren besteedt Danny veel tijd aan vrijwilligersactiviteiten. Motto: alles wat je geeft, krijg je een keer terug.

dboere@oudshoornschoe.nl

0348-418816

Menselijke maat

16 oktober 2024 | 2 minuten lezen

We zitten in een tijd waarin de ontwikkelingen elkaar heel snel opvolgen. Als je daar in de huidige tijd niet in mee gaat, loop je al snel achter de feiten aan. Stilstand is achteruitgang, wordt ook wel gezegd. En daar zit zeker een kern van waarheid in.

Als ik kijk wat het voor ons vakgebied betekent, dan is stilstand écht achteruitgang. Ons vak verandert om de haverklap qua wet- en regelgeving. In de accountantswereld is er het nodige te doen omtrent CSRD en in de fiscale wereld worden we overspoeld met veranderende regels, onder andere in verband met Prinsjesdag en de ontwikkelingen van het Box 3 rechtsherstel.

Dan is het een must om bij te blijven. Dat maakt ons vak ook zo leuk, je bent iedere dag aan het leren en ontwikkelen. Maar de wetenschap is ook dat je niet alles kan bijhouden en op dat gebied bieden mogelijkheden als kunstmatige intelligentie (AI) wel echt ondersteuning. Als kantoor maken we daar steeds meer gebruik van, maar de nadruk ligt nog altijd op het woord ondersteuning. Want dat is wat het is.

‘De combinatie tussen automatisering en de menselijke maat is het
mooie van ons vak en deze tijd’

AI kan ons helpen om efficiënter te werken. Het helpt ons om informatie te verwerken en analyses hierop te maken. Dit kan in snelheden en hoeveelheden die wij als mensen nooit zouden kunnen. En dat is waardevol. Maar dan komt (gelukkig!) de toegevoegde waarde van ons als mens, de menselijke maat.

De data kunnen wij vervolgens vertalen naar goede adviezen richting onze klanten, rekening houdend met de wens van de klant, de mogelijkheden die er zijn en de emotie die hij of zij heeft. Daarin zullen wij als mensen nooit te vervangen zijn door AI of robotisering. Die combinatie, tussen automatisering en de menselijke maat, is het mooie van ons vak en deze tijd. Als je dit goed kunt uitoefenen, met alle skills die daarvoor nodig zijn, dan ben je in mijn ogen pas echt een vakman.

OntwikkelingenDienstverleningFinanciële dienstverleningWoerden