Chocolaterie Zuccotto nu ook online en per post
Aan de Benschopperstraat zit de chocolaterie met atelier en chocoladebar van Peter en Nicoline van der Griend en hun jongste zoon Mickel. De winkel is gewoon open, maar in de bar staan de tafels en stoelen opgestapeld. Daar zijn dit jaar nauwelijks gasten geweest. Peter: ‘Normaal gesproken is het hier elke dag druk en gezellig. Mensen drinken en eten wat lekkers en kijken door de glazen wand naar ons chocoladeatelier waar we onze chocola vers bereiden. Vervolgens lopen ze vaak nieuwsgierig door naar de winkel.’ Om mensen toch te blijven verleiden voor hun chocola, hebben ze een aantal nieuwe producten ontwikkeld. Peter laat trots de chocoladereep IJsselstein zien, een handgemaakte reep met daarop de “skyline van IJsselstein”. Het zijn de silhouetten van de Hervormde Kerk, de kasteeltoren, het oude raadhuis, twee historische pandjes, natuurlijk de zendmast, de molen De Windotter en de Sint Nicolaasbasiliek. ‘We wilden mensen de mogelijkheid geven om voor een klein bedrag iets persoonlijks naar elkaar te kunnen versturen. De reep kan als luxe pakket verstuurd worden. In een mooi zwart doosje, met daarin ook een bonbon met het wapen van IJsselstein. Voor € 9,95 versturen we het door heel Nederland.’ In de afgelopen maanden zijn al tientallen repen per post verstuurd. ‘Ze worden driftig besteld.’
Omdenken
Volgens Peter heeft Chocolaterie Zuccotto met alle aanpassingen laten zien heel flexibel te zijn. Alle nieuwe producten en mogelijkheden hebben bovendien tot meer bekendheid geleid. ‘We merken dat we door onze flexibiliteit een nieuw publiek trekken. Aan alle kanten wordt aan ons getrokken: kunnen jullie dit of dat voor ons maken? Bedrijven weten ons ook steeds beter te vinden voor bijvoorbeeld kerstpakketten. Eerder werden cadeaupakketten opgehaald en door de bedrijven uitgedeeld. Nu vragen ze het ons te versturen. Dat kost ons meer energie, maar we hebben in maart al kunnen ontdekken hoe we dat handig en slim doen. Daar plukken we nu de vruchten van.’
Creatief denken, buiten de gebaande paden durven gaan en bedreigingen omzetten in kansen: Peter noemt het omdenken. ‘Het coronavirus heeft een enorme weerslag op onze maatschappij, en dat is verschrikkelijk, maar het dwingt ons wel om creatief en anders te denken. Dat maakt het ook mooi, vind ik. Ik denk dat het goed is als we de zaken vaker op een andere manier bekijken. We zijn zo gewend om in een vast stramien te werken, maar het is juist leuk om te ontdekken dat het ook op een andere manier kan.’