fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Johan Pouw, directeur van Pouw Vervoer, is een goedlachse rasondernemer met een neusje voor kansen. Hij houdt van uitdagingen en het combineren van krachten én van teamwork. Actief in horeca, personenvervoer en ontwikkeling van onroerend goed.

johan@pouwvervoer.nl

0306868306

Back to School

3 juli 2023 | 2 minuten lezen

Opleiden en bijscholen is een belangrijk ding. De wereld verandert immers in alle opzichten, dus bijscholing is goed. Je werk verandert ook, dus zelfs als je alles weet en al twintig jaar hetzelfde doet: ga naar school. Het is goed om ieder jaar een cursus te doen. Je leert niet alleen, maar je komt ook mensen met andere ideeën tegen. Het verruimt je wereld. Een buschauffeur moet iedere vijf jaar veertig cursussen volgen. Dat zou voor veel meer mensen een “verplichting” moeten zijn.

Het is wel weer typisch voor onze overheid dat iedereen duizend euro op kan halen voor de meest domme cursussen. Natuurlijk is die duizend euro goed voor iemand die het niet kan betalen en zich wil omscholen van bijvoorbeeld bezorger naar taxichauffeur, omdat de pakketjes te zwaar worden. Maar een groot deel van het door de overheid beschikbaar gestelde bedrag gaat op aan onnodige scholing. Uit het coronapotje (overheidsgat) is eind vorig jaar nog zevenhonderd euro per leerling naar de scholen gegaan. Om achterstanden in te halen. Deels is het geld besteed aan complete waanzin. Een uitje naar de Winter Efteling. De overheid is compleet losgeslagen met uitgeven. Doe het gericht en daar waar nodig is. Niet als lapmiddel zonder verantwoording waar ons belastinggeld naar toe gaat.

‘Je leert niet alleen, maar je komt ook mensen met andere ideeën tegen. Het verruimt je wereld’

Opleiden kan ook ingezet worden als wervingsmiddel. Wij zijn een eigen rijschool gestart om zelf mensen op te leiden die één of meerdere dagen per week op de bus willen rijden. Door hier flink wat reuring aan te geven, hebben we inmiddels al 61 mensen opgeleid. Veel bedrijven hebben niet alleen stageplaatsen, maar ook een eigen opleiding, deels omdat niet alle opleidingen aansluiten bij wat de praktijk vraagt. Maar ook ROCMN staat ervoor open om meer gericht te gaan opleiden, zo las ik onlangs nog in OnderNamen.

Maar opleiden is meer. Opleiden is ook mensen een stage aanbieden en ze helpen te ontdekken waar hun skills liggen voor de toekomst. Wij ondernemers zijn immers mede verantwoordelijk voor de toekomstige generatie.

Ik vind dat vrijwel iedere werkgever bijscholing zou moeten stimuleren. Het is niet alleen goed voor de medewerker maar ook voor de onderneming. Het maakt niet eens zoveel uit of het werkgerelateerd is. Zorg dat er motivatie komt en blijft om er een lerend bedrijf van te maken. Dat maakt het bedrijf beter en meer gericht op de toekomst. Als je niet leert van de nieuwe techniek in de wereld, zal je bedrijf grote moeite krijgen om te blijven bestaan in de toekomst. Zelf verbaas ik me over ChatGPT. Ik zou zeggen: probeer het voor het te laat is.

InterviewTransport & AutobrancheTransportLopikerwaard