fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

‘De Nieuwe Poort brengt onderwijs en werkveld bij elkaar’

Jasper Swart volgde zijn hart en stapte anderhalf jaar geleden over van het bedrijfsleven naar het onderwijs. Bij HU Amersfoort vervult hij een rol die hem op het lijf is geschreven: onderwijs en werkveld beter op elkaar laten aansluiten. Vooral de sterk opkomende associate degree (ad) is daarbij van grote waarde. Het grotere doel? Een antwoord bieden op de krapte op de regionale arbeidsmarkt.

Even voorstellen: wie zit tegenover ons?

‘Ik ben Jasper Swart, 45 jaar en woonachtig in Zeist met mijn vrouw en drie dochters. Dagelijks kom ik op de elektrische fiets naar HU Amersfoort aan De Nieuwe Poort, waar ik sinds anderhalf jaar werk. Ik ben begonnen als teamleider onderwijs voor het instituut voor associate degrees. Dat heb ik een jaar gedaan, totdat er een nieuwe rol bij de HU Amersfoort kwam om meer verbinding te maken tussen onderwijs en werkveld. Dat past beter bij mij, omdat ik de afgelopen zeventien jaar in het bedrijfsleven heb gewerkt. Ik heb altijd commerciële rollen vervuld voor A-merken in de voedingsmiddelenindustrie, zoals Old Amsterdam, Kwekkeboom en Lipton.’

Vanwaar de overstap naar het onderwijs?

‘Ik ben van het hoofd naar het hart gegaan. Twee jaar geleden aan het kerstdiner dacht ik: is dit wat ik wil blijven doen tot mijn 67ste? Altijd maar die drive en druk om meer te halen. Cijfertjes, KPI’s, targets. Ik dacht: ik wil meer naar mijn gevoel toe. Ik sprak met familie, vrienden en coaches. Al vrij snel kwam naar voren dat mijn nieuwe uitdaging maatschappelijke impact moest hebben. Onderwijs is vertrouwd voor me, want ik heb in de eerste twee jaar van mijn carrière bij de Hogeschool Utrecht gewerkt. Dat is nooit helemaal uit mijn systeem gegaan.’

Hoe ben je bij HU Amersfoort beland? 

‘Tijdens een kop koffie op de Hogeschool Utrecht werd mij gezegd: je moet naar De Nieuwe Poort in Amersfoort toe. Naast het MBO Amersfoort zijn daar meerdere bachelors, maar ook het ad-onderwijs. Daar ben ik ingedoken en ik dacht al snel: dit is gaaf. Associate degree komt neer op een tweejarige hbo-opleiding waarin de praktijk centraal staat. Leren door te doen. Ik kom uit de praktijk, dus ik zag de match. Anderhalf jaar verder zit ik vanuit mijn nieuwe rol veel buiten: bij ondernemers, netwerkclubs, overheden en andere onderwijsinstellingen. Om elke keer te kijken: hoe kunnen we de aansluiting vanuit ons onderwijs met het werkveld verbeteren? Want onderwijs is fantastisch, maar wel van oudsher naar binnen gericht. Terwijl de link naar buiten superbelangrijk is met het oog op het tekort op de arbeidsmarkt.’

‘Zodra je een rol aanneemt in ons onderwijs, als gastspreker of opdrachtgever, is dat een zeer kansrijke positie om talent aan je te binden’

Waarom is het ad-onderwijs daarbij zo waardevol?

Gertrude Priester, directeur van het instituut voor Associate Degrees: ‘Omdat het start vanuit de praktijk. Het werkveld brengt vanuit de behoefte casussen in en daar koppelen wij theorie en onderwijsmodellen aan, zodat de student heel gericht competenties leert. Dat slaat landelijk enorm aan. Ad is de snelstgroeiende onderwijsvorm. Na twee jaar hebben studenten hun diploma. Ze kunnen dat met twee jaar verlengen en voor hun hbo-bachelor gaan, of ze gaan werken. Dat gebeurt heel veel. Vaak krijgen studenten die stage lopen al een arbeidscontract aangeboden, omdat de match er is vanuit hun competenties.’

Hoe zie jij de toekomst van ad-onderwijs?

‘Het gaat nog veel groter worden. Het heeft beide werelden veel te brengen. Er is continu afstemming. Elk blok krijgen wij meerdere gastsprekers uit de praktijk over de vloer. Zij brengen de nieuwste trends met zich mee, dus docenten en studenten blijven up-to-date. Wij profiteren van de kennis en kunde van bedrijven. Zij plukken uiteindelijk de vruchten van jonge professionals die voldoen aan de competenties die ze verlangen. Die wisselwerking wil ik voor de lange termijn bestendigen.’

Wat is daarbij het grotere doel?

‘We willen de krapte op de arbeidsmarkt in vier belangrijke sectoren terugdringen: zorg, onderwijs, ICT en techniek. Dat is landelijk een enorme zorg, zo ook hier. Dan is de uitdaging: hoe kunnen we de juiste profielen neerzetten in opleidingen voor de toekomst? Het mooie aan Amersfoort is dat het een heel ondernemende stad is. Daar past onderwijs bij waar we gericht opleiden voor banen waar behoefte aan is. Amersfoort is de stad waar je een vak leert, en De Nieuwe Poort is de plek waar dat kan.’

Daar heb je het bedrijfsleven bij nodig. Welke oproep zou je aan ondernemers willen doen?

‘Veel ondernemers willen iets terugdoen. Ik zou zeggen: laat je hart spreken en draag je kennis en expertise over aan de volgende generatie. Dat kan door betrokken te zijn bij het state of the art onderwijs dat wij met onze associate degrees bieden. Ervaar het door het te doen, door casussen en uitdagingen bij onze studenten neer te leggen. Het grote voordeel: zodra je een rol aanneemt in ons onderwijs, als gastspreker of opdrachtgever, is dat een zeer kansrijke positie om talent aan je te binden. Dan is er tot slot ook nog de mogelijkheid om via ons onderwijs te investeren in de ontwikkeling van je medewerkers. Een leven lang ontwikkelen, daar is iedereen bij gebaat.’

 

www.hu.nl/studeren-in-amersfoort

OntwikkelingenOnderwijs & CultuurOnderwijsinstellingEemvallei