‘Dit is een prachtige plek voor teambuilding en ontwikkeling’
Vergaderen, dineren en overnachten: bij Leerhotel Het Klooster en het bijbehorende restaurant Novice kan het in een wel heel bijzondere setting. Omgeven door groen en historie is het hier volop genieten van de meesterlijke gastvrijheid van talentvolle studenten en hun ervaren vakprofessionals. General Manager Peter Ingels geeft een inkijkje in de wereld van het voormalige klooster.
Een hartelijk ontvangst door meerdere enthousiaste gastheren en -vrouwen: waar zie je dat nog? Bij Leerhotel Het Klooster is het eerder regel dan uitzondering. Het is op een positieve manier overweldigend als de studenten je in de lobby welkom heten. Die lobby is niet voor niets vernieuwd: minder statisch, meer dynamiek. De studenten zitten niet achter een balie, maar staan achter hun desk en komen meteen in beweging zodra de gast zich aandient.
Het is zoals een quote van de filosoof Aristoteles op de muur duidelijk maakt: “Wat men moet leren doen, leert men door het te doen”. Bij Leerhotel Het Klooster maken horecatalenten zich het vak met rasse schreden eigen door het in de praktijk te brengen. Ervaren professionals springen bij en helpen de studenten van MBO Amersfoort waar nodig.
Legio mogelijkheden
In die dynamiek is het aangenaam vertoeven, zegt Peter. Hij kan het weten. Peter heeft ruim dertig jaar ervaring in de corporate hotellerie op zak en gaf leiding aan tientallen grote hotels in binnen- en buitenland. Sinds twee jaar heeft de vakman zijn hart verloren aan Leerhotel Het Klooster.
‘Ik dacht eerst: ik zal wel om de haverklap een bord horen vallen’, zegt hij glimlachend. ‘Maar ik kan je zeggen: dat is niet meer dan in andere hotels en restaurants. Leerhotel Het Klooster wordt nog weleens geassocieerd met een school, maar dat beeld strookt niet met de werkelijkheid. Dit is een volwaardig hotel waar je voortreffelijk kunt overnachten, waar je met maar liefst tien zaalruimtes grote en kleine bijeenkomsten kunt houden en waar je in restaurant Novice heerlijk kunt eten, zowel zakelijk als particulier.’
De toekomst in actie
En inderdaad: de aanstormende horecatoppers die je in de watten leggen leren de fijne kneepjes van het vak, maar hoe mooi is het de toekomst in actie te zien? Peter: ‘Dat is juist het unieke van ons concept. Onze gasten vinden het leuk om studenten in actie te zien en onderdeel te zijn van hun leerproces. Dit is een prachtige omgeving voor bedrijven die teambuilding en ontwikkeling willen faciliteren. Wij doen namelijk niet anders.’
Ook voor bedrijven die hun maatschappelijke hart willen laten spreken is dit een uitgelezen locatie. Tegelijkertijd, zo zegt Peter erbij, is Leerhotel Het Klooster een commercieel bedrijf met marktconforme prijzen. De zakelijke mogelijkheden zijn er legio: van een meeting voor twee personen tot een congres voor vijfhonderd man.
Rijke historie
Veel bedrijven vallen als een blok voor de locatie. Peter weet waarom. ‘Dit is een unieke plek. Gelegen in het groen, met de gezellige binnenstad van Amersfoort op korte afstand, is Leerhotel Het Klooster de ideale uitvalsbasis. Makkelijk bereikbaar en je kunt hier nog gewoon gratis parkeren. Bovenal is dit een schitterend gebouw. Dit historische klooster heeft veel aantrekkingskracht.’
Mooi moment voor een kleine duik in de geschiedenis. Het bijzondere gebouw van Leerhotel Het Klooster en restaurant Novice is een rijksmonument uit 1952. In dat jaar vestigde de katholieke orde van de Kruisheren een klooster, waar de paters onderwijs verzorgden en onderdak boden aan reizigers. In 1999 vertrokken de laatste paters en kwam het klooster in de verkoop. Zij hadden de wens dat het een educatieve plek zou blijven. En zo geschiedde. De voorganger van MBO Amersfoort kocht het pand en verbouwde het in 2007 tot een hotel met 21 hotelkamers, diverse vergaderzalen en een restaurant.
Vernieuwd restaurant
Dat restaurant verdient een speciale vermelding. Zeker sinds het vorig jaar een metamorfose heeft ondergaan en een naam heeft gekregen: Novice. ‘Daarmee knipogen we naar het verleden, want dat is de naam voor een nieuweling die in de leer gaat om tot een klooster toe te treden’, vertelt Peter. ‘Met Novice opereren we onder aanvoering van chef-kok René Bekker volgens het Dutch Cuisine-concept. Een moderne manier van koken en eten, met vooral Nederlandse seizoengroenten in de hoofdrol en vlees of vis als garnituur. Lekker én duurzaam. En we werken hoofdzakelijk met lokale producten: van de kaas tot en met de koffie. We serveren ontbijt, lunch, borrel en diner. Ik zou zeggen: kom langs, zakelijk of privé, en ervaar het zelf.’
Peter geniet dagelijks van de dynamiek van het Leerhotel Het Klooster. Zijn werk voelt als ondernemen vanuit het hart. ‘Het vak overdragen aan de nieuwe generatie is leuk en geeft voldoening. Studenten komen soms naar me toe: goh, ik heb een leuke dag gehad en veel geleerd. Daar doe je het voor. We runnen dit hotel nog echt vanuit ondernemerschap. Veel komt aan op eigen initiatief en creativiteit, ook voor studenten. Geen dag is hetzelfde, soms moet ik ook even bijspringen. Het mooie is dat aan het einde van de dag alles klopt en de gast happy weggaat.’