Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Walrick Halewijn, betrokken Amersfoorter vanaf geboorte, sinds 1979 horecaondernemer, bestuurslid bij diverse organisaties en voorzitter van de ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort. (Mede)eigenaar van De Observant, KAdEcafé en Grand Café Halewijn. En: Gouden Parel van
Amersfoort 2018!
walrick@observant.nl | 0642111830

Een eigen zaak beginnen

15 juli 2021 | 2 minuten lezen

Je zal maar het lef hebben om een eigen zaak te beginnen… Wie zo’n snood plan heeft, moet beschikken over doorzettingsvermogen, een bak enthousiasme, prachtige ideeën en kennis van zaken. In die combinatie staat lef bovenaan. En je moet fit zijn. Als een hoentje. Vol energie. Leg ik zo uit.

Neem nu dat jonge ondernemersstel dat in februari vorig jaar, na maandenlange voorbereiding met op zichzelf al spannende momenten, een nieuwe winkel opende. Ze hadden al een heel traject van slapeloze nachten achter zich voor het verkrijgen van een huurpand, het schrijven van een bedrijfsplan, aankloppen bij een financier, uitzoeken van producten, inrichten van de zaak, afsluiten van verzekeringen, personeel aantrekken, contracten met leveranciers afsluiten en administratie en de o zo belangrijke website in de steigers zetten! Het is maar een greep uit alle dingen die ze moesten regelen vooruitlopend op de opening van hun winkel. Dan de droom die werkelijkheid wordt: bloemen bij de opening, succes en zoenen. Vrienden die laten blijken hoe trots ze zijn op het stel. Driewerf hoera en met een knal van de champagnefles is de winkel voor geopend verklaard! Moe en toch vol opgewonden energie, fris aan de slag met die zo lang gekoesterde toekomstdroom. Maar ja, die kurk kwam keihard terug van het plafond. Als een boemerang werd het enthousiaste stel teruggeworpen in doffe ellende.

‘De champagnekurk kwam keihard terug van het plafond’
Geen vakantie, maar schouders eronder?
Per direct de winkel dicht, geen omzet, geen kapitaal, geen vooruitzicht en bovenal geen tegemoetkomingen in NOW of TVL. Niks, nada, niente. Het vraagt de nodige fitheid om dan het hoofd hoog te houden. Je moet fit en veerkrachtig zijn om het eigen netwerk aan te spreken en om hulp te vragen; fit zijn om de schuldeisers te vragen mee te denken in de malaise, om samenwerking te zoeken en de lockdown te kunnen overleven. Want overleven is het absoluut. Al die starters die de voorbereiding zagen verdampen en nu toch de schouders eronder willen zetten. Dat noem ik veerkracht. Dan moet je fit zijn. Chapeau! En dan die medewerkers die zich betrokken voelen bij de winkel en deze zomer geen vakantie opnemen, maar gewoon doordraaien om de zaak alsnog op gang te helpen, dáár heb je wat aan. Mochten er toch een paar medewerkers op vakantie willen gaan, f(v)it dan niet op ze en laat ze lekker gaan. Ze hebben het al moeilijk genoeg gehad.
Amersfoort