fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Paul Oosterlaken is directeur van Kiremko uit Montfoort.

po@kiremko.com

Gemiste kans

3 juli 2023 | 2 minuten lezen

Heeft u zich ook zo geërgerd aan die soap rondom het STAP-budget? STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Dat u het maar weet. Op zich een goed bedoeld initiatief. Iedereen moet zich ontwikkelen en daarvoor kun je dus een budget aanvragen van duizend euro per jaar. Met dat budget kun je een cursus gaan doen die bijdraagt aan je ontwikkeling. Zoals gebruikelijk bij regelingen die bedacht worden in Den Haag, schortte ook hier weer het één en ander aan. De inschrijving was overbelast, waardoor veel mensen niet eens een aanvraag konden indienen. Het leek wel alsof er gratis geld werd uitgedeeld. Blijkbaar wilde ineens iedereen een cursus gaan doen.

Daarnaast zagen de aanbieders van opleidingen kansen om hun zakken te vullen. Bestaande cursusaanbieders verhoogden de prijzen zodat ze net onder die duizend euro bleven, maar ze berekenden wel een veel hogere prijs dan ze normaal deden voor dezelfde cursus. Ook allerlei charlatans zagen hun kans schoon. Ze boden cursussen aan die geen enkel ander doel dienden dan het vullen van de eigen bankrekening. Gewoon een paar YouTube-filmpjes vollullen was voldoende. Hoef je ook niet met die vervelende cursisten te communiceren.

‘Er zijn miljoenen euro’s over de balk gesmeten zonder dat iemand er een betere positie op de arbeidsmarkt door heeft verworven’

De lijst met cursussen die je kon doen met het budget was oneindig lang. Zó lang dat de ambtenaren blijkbaar niet in staat waren, of geen tijd hadden, om te beoordelen of al die cursussen wel nuttig waren en zouden bijdragen aan de ontwikkeling van de cursist. De lijst met onzinnige opleidingen was zelfs zo lang dat bij een opschoning van het bestand aan te volgen opleidingen er duizenden cursussen van de lijst verdwenen. Die hadden nooit op de goedkeuringslijst terecht mogen komen.

Nu zou je kunnen stellen dat deze exercitie wel degelijk nut heeft gehad, want de ambtenaren die dit hebben bedacht en hebben goedgekeurd, hebben iets bijgeleerd. Maar de cursus “Hoe beoordeel ik een cursus?”, stond nu net niet op de lijst met goedgekeurde opleidingen. Dit geblunder heeft dan ook meer gekost dan duizend euro.

Uiteraard is er niemand in Den Haag die zich daar druk om maakt, laat staan dat er iemand verantwoording aflegt of neemt. Helaas zijn er hierdoor miljoenen euro’s over de balk gesmeten zonder dat iemand er een betere positie op de arbeidsmarkt door heeft verworven. Als deze miljoenen op een verstandige manier in het onderwijs geïnvesteerd waren, had dat kunnen bijdragen aan de opleiding van bijvoorbeeld vakmensen waar wij in Nederland een groot tekort aan hebben.

InterviewGroothandelMachines en apparatenLopikerwaard