fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Gerco vs. Wilco: Een vragenvuurtje

Bij veel OnderNamen-lezers zal het bekend zijn dat JEVA Metaalbewerking wordt gerund door twee broers: Gerco en Wilco van Amerongen. Acht jaar geleden namen ze het bedrijf van hun ouders over. Ze zijn naar eigen zeggen perfect op elkaar ingespeeld. Speciaal voor het thema “Familie” besloten we de broers een aantal dezelfde vragen voor te leggen. Liggen ze echt zo op één lijn als ze denken?

Gerco van Amerongen

 

Geboren in: Benschop

Woont in: IJsselstein

Relatie met: Shannon en vader van zoon Rico (4,5 jaar) en dochter Demi (12 weken)

Hobby: Voetbal

Wat is jouw grootste drijfveer?

‘In de eerste plaats mijn gezin, daar kom je elke dag je bed voor uit. Maar dit bedrijf, waar ik mee opgroeide, beschouw ik als mijn zusje. Daar zorg je goed voor, altijd.’

Wat is de beste eigenschap van je broer?

‘Zijn gedrevenheid. Als hij ergens voor gaat, dan weet je zeker dat hij zijn doel behaalt.’

Waar vind je je broer overduidelijk beter in?

‘Het technische stuk. Hij sleutelde vroeger al aan brommers en ik kon het zadel van mijn fiets nog niet eens bijstellen, bij wijze van. Ik weet goed wat onze machines kunnen en wat er komt kijken bij het maken van de producten, maar als het gaat om nieuwe technieken, bepaalde mallen of oplossingen om producten slimmer of efficiënter te kunnen produceren, dan moet je echt bij Wilco zijn.’

Wat is een mindere eigenschap van je broer?

‘Zijn temperament denk ik, wat ook weer voortkomt uit zijn gedrevenheid. Ik ben meer van het overleggen terwijl als hij een visie heeft, dan wil hij het liefst dat het op die manier gebeurt. Niet dat hij een dictator is hoor, we overleggen dagelijks, maar hij is wel heel standvastig.’

Wat is de beste zakelijke keuze die jullie gemaakt hebben?

‘Poeh, we hebben nogal wat keuzes gemaakt de afgelopen acht jaar. Maar een goede keuze is denk ik dat we er al snel voor kozen om op iedere bewerkingsplaats in onze productieruimte, te zorgen voor een back-up. Dat er altijd minstens twee programmeurs zijn die een machine kunnen bedienen. Het is een keuze waar we meteen de vruchten van plukten.’

Wat vond je de spannendste investering?

‘Toch wel onze duurste machine. Ik heb er wel veertig keer over nagedacht, maar het is uiteindelijk wel de machine die het meeste rendement maakt. Ik bekijk het zo: met een Ford kom je van a naar b, maar met een Rolls Royce gaat het net wat soepeler. We hebben er flink voor in de buidel getast, maar als je ziet wat een output deze machine genereert…’

Wat zou je doen als je broer ermee wil stoppen?

‘Daar zou ik goed ziek van zijn. Ik vind echt dat we het met elkaar moeten doen. Ik ben dan ook trots op de afgelopen acht jaar en de manier waarop we iedere dag weer leren en ontwikkelen, als broers en compagnons!’

‘Wat zou je doen als je nu een miljoen kon investeren?

‘Het eerste waar ik aan denk is dan toch dat ik onze vaste lasten zou willen drukken, de verplichting naar de bank verminderen. Maar ik zou ook wel het machinepark willen moderniseren en de vloer willen coaten. Ik denk trouwens dat Wilco hier een ander antwoord op gaat geven.’

Wat is de belangrijkste les die je van je ouders hebt geleerd?

‘Ik ben vooral trots op de manier waarop we opgevoed zijn. Als ik zie hoe hecht onze onderlinge band is, ook met onze oudere broer, dat is echt de verdienste van onze ouders. Het is echt niet altijd vanzelfsprekend dat broers zo goed met elkaar omgaan, laat staan samen een bedrijf runnen.’

Als er nu een investeerder met een zak geld op de stoep zou staan, wat zou je zeggen?

‘Ik zou hem gelijk de deur uit sturen. Mijn zusje is niet te koop.’

Waar ben je het meest trots op?

‘Wij hebben niet lang geleden een onderzoek gedaan onder ons personeel. We hebben hen diverse waarden gepresenteerd, waarbij ze konden aangeven welke ze het belangrijkst vonden. Collegialiteit stond veruit op nummer één. Dat is voor mij alleszeggend en is precies de sfeer die wij graag willen. We doen het met elkaar. Het maakt niet uit als  er een keer iets fout gaat. Je bespreekt dat met elkaar en maakt een nieuw plan.’

Waar ben je minder trots op?

‘Moeilijk te zeggen. We waren zo jong toen we het bedrijf overnamen, en we hebben keuzes gemaakt waar ik achteraf gezien niet zo blij van werd. Maar dat gebeurt. In the heat of the moment doe of zeg je ook niet altijd het goede. Daar leer je van.’

Wat is het mooiste aan metaalbewerking?

‘Samen iets moois maken. Daarnaast is metaal ontzettend belangrijk voor onze samenleving. Metaalbedrijven zijn echt van onschatbare waarde. Metaal zit in zoveel dingen: een fiets, auto, een trein. In een chipmachine of wat te denken van een hartklep of kunstknie. We zijn trots op metaal!’

Wat is je ultieme droom voor de toekomst?

‘Gezond blijven, met veel plezier naar werk gaan. En ons bedrijf verder uitbouwen tot een professioneel en natuurlijk gezond bedrijf. De kers op de taart zou voor mij zijn als de derde generatie verder wil in het bedrijf.’

Dilemma’s

Meer machines of meer mensen?

‘Meer machines. We kunnen meerdere machines bedienen door een programmeur en om die reden kies ik voor meer machines. Wij hebben met dezelfde mensen meer output gerealiseerd omdat we onze machines slimmer laten werken. Het is niet dat ik minder mensen wíl, maar voor het bedrijf is het een slimmere keuze.’

Verder verduurzamen of meer afzetten?

‘Dan kies ik voor verduurzamen. In deze tijd ontkom je er niet meer aan en er zijn ook steeds meer verplichtingen vanuit de overheid. Ik vind het ook oprecht belangrijk naar de toekomst toe. Het wordt niet voor niks duurzaam genoemd, op termijn is het beter voor je bedrijf.’

Meer winst of meer vrijheid?

‘Tja, Ik ben momenteel tevreden met de vrijheid die ik heb. Toen ik begon, had ik nog geen kinderen, en maakte ik echt heel veel uren. Die balans is nu beter verdeeld, ik heb voor m’n gevoel voldoende tijd voor mijn gezin. Dus als ik dat aspect meeneem, kies ik voor meer winst, al vind ik principieel gezien vrijheid belangrijker. Natuurlijk moet je zwarte cijfers draaien, maar niet ten koste van alles.’

Wilco van Amerongen

Geboren in: Benschop

Woont in: Benschop

Getrouwd met: Benita en vader van zoons Joël en Odin (5 en 3 jaar) en dochter Sofie (8 maanden)

Hobby: Polsstokverspringen

Wat is jouw grootste drijfveer?

‘De passie voor het ondernemen en de passie om iets neer te zetten waar je later met trots op terug kunt kijken. Ik wil mezelf in dat opzicht graag bewijzen, laten zien dat ik het kan.’

Wat is de beste eigenschap van je broer?

‘Zijn betrokkenheid. Hij is een gevoelig persoon en denkt dus ook altijd vanuit een persoon: hoe zou iemand dat vinden, wat vindt iemand wel of niet prettig? Hij is zorgzaam.’

Waar vind je je broer overduidelijk beter in?

‘Dat is eigenlijk een aanvulling op de vraag hierboven: mensen ergens bij betrekken. Hij denkt er meer over na wat anderen ergens van vinden, terwijl ik meer aan het eindresultaat denk.’

Wat is een mindere eigenschap van je broer?

‘In discussies weet ik altijd precies wat ik minder leuk aan hem vind, en nu kan ik er niet opkomen, haha. Maar ik denk dan toch dat voor hem dingen wat minder snel logisch zijn dan voor mij. Ik heb aan drie woorden genoeg, voor Gerco is dat vaak te kort door de bocht. Ik wil altijd graag meteen sparren als ik een idee heb, Gerco kan minder snel de omschakeling maken.’

Wat is de beste zakelijke keuze die jullie gemaakt hebben?

‘Ik denk dan niet aan een keuze die met een klap op de hamer is gemaakt, maar de keuze om allebei vooruitstrevend te denken. Dat is niet specifiek uitgesproken, maar we weten van elkaar dat we willen groeien met het bedrijf. Mijn vader begon op latere leeftijd met het bedrijf en dacht wat meer risicobeperkend. Die wilde een goede boterham verdienen en dan was het goed. Wij willen het anders doen en echt doorpakken.’

Wat vond je de spannendste investering?

‘We hebben recentelijk een machine met stangenlader gekocht, voor het produceren van grote series. Ik vind het spannend, omdat het een investering is waar ik me heel hard voor heb gemaakt. Bovendien ga ik hem aansturen, dus de productie die ervan afrolt, is honderd procent mijn verantwoording.’

Wat zou je doen als je broer ermee wil stoppen?

‘Ik zou alles op alles zetten om het bedrijf door te laten gaan. Ik blijf ondernemen, maar zou het wel een enorm gemis vinden. Niet alleen persoonlijk, maar ook omdat ik dan bepaalde taken van hem over moet nemen waar ik niet op zit te wachten, haha!’

‘Wat zou je doen als je nu een miljoen kon investeren?

‘Ik zou het gebruiken om een andere sector werk aan te kunnen boren en zo meer bedrijfsspreiding te creëren. We hebben een aantal klanten dat een behoorlijk percentage van onze omzet bepaalt en dat is toch een risico. Zo zou ik wel een uitstap willen maken naar de semi-conductor industrie (halfgeleiders, red.), maar dat betekent ook dat we een meetmachine moeten aanschaffen en een machine die 5-vlaks kan bewerken.’

Wat is de belangrijkste les die je van je ouders hebt geleerd?

‘Denk niet alleen aan morgen, maar ook aan de toekomst. Mijn ouders hadden van jongs af aan een duidelijke visie; ze wilden een bedrijf beginnen omdat ze het goed wilden hebben en ons alles wilden kunnen geven. Ik wil mijn kinderen dat ook kunnen bieden.’

Als er nu een investeerder met een zak geld op de stoep zou staan, wat zou je zeggen?

‘Ik zou hem wegsturen. Dan is ineens alles weg wat je opgebouwd hebt. Je hebt niet meer je eigen ding en creëert ook niet dat gevoel naar de buitenwereld van: dat kunnen wij ook.’

Waar ben je het meest trots op?

‘Toch wel op hetgeen we gerealiseerd hebben. Sinds de start zijn we in alle opzichten verdubbeld; in machines, omzet en efficiëntie. Ook is het denk ik wat gezelliger geworden. Wij zijn wat vrijer in het ondernemen en geven mensen de ruimte om zich te uiten. Dat is goed geweest voor de teamspirit.’

Waar ben je minder trots op?

‘Achteraf gezien had ik in een andere volgorde willen investeren. Maar dat is makkelijk praten nu je de knowhow hebt. Machines had ik anders willen programmeren. Maar goed, we anticiperen op de vraag van de markt en die is elke dag anders. Dus niet elke investering pakt even goed uit.’

Wat is het mooiste aan metaalbewerking?

‘Van niets iets maken. Zeker in verspaning kun je veel creativiteit kwijt. En ik vind het mooi om na te denken over het proces. Het eindproduct bij de klant moet hetzelfde zijn, maar hoe je het maakt, dat is je verdienmodel. Ik vind het leuk om daarmee bezig te zijn zodat je er meer marge uit kunt halen.’

Wat is je ultieme droom voor de toekomst?

‘Dat wordt gezien wat wij gedaan hebben. Dat mensen – mijn ouders, personeel, mede-ondernemers – straks zeggen: dat hebben jullie goed voor elkaar. Het is niet zo dat ik per sé een dikke bankrekening wil, maar ik ben wel gretig om het beter voor elkaar te krijgen.’

Dilemma’s

Meer machines of meer mensen?

‘Meer machines. Over machines kun je ook zorgen hebben, maar een stuk minder als je ze goed inregelt. Ik vind dat moeilijker met mensen. Als het met het bedrijf slechter zou gaan, kom je wel aan hun brood. Natuurlijk kunnen we niet zonder ze, maar als we groeien moeten we wel de juiste mensen aantrekken.’

Verder verduurzamen of meer afzetten?

‘Als ondernemer zeg ik meer afzet naar klanten toe, maar maatschappelijk gedacht verder verduurzamen. Het is toch belangrijk dat we met z’n allen de wereld wat beter maken. Al blijf ik het een moeilijke keuze vinden.’

Meer winst of meer vrijheid?

‘Ik heb eerder gezegd dat ik mijn kinderen graag een goed leven geef. Ik ben bang dat als ik voor meer vrijheid kies, ik op dat stuk moet inboeten. Maar uiteindelijk heb je privé gezien toch meer aan vrijheid. Ik hoop dat als ik nu investeer in uren, ik zo snel mogelijk kan gaan genieten van vrijheid.’

DubbelinterviewIndustrieMetaalLopikerwaard