fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Het werk van een croupier is veel meer dan het spel spelen

Kaarten delen, geld wisselen voor fiches en de winnaars van een spel hun winst uitkeren. Het zijn de taken van een croupier die iedereen wel kent. Maar naast het begeleiden van de diverse tafelspelen komt er nog veel meer kijken bij hun werk. Holland Casino Utrecht nodigde ons in het kader van het thema vakmanschap uit om mee te lopen met croupier Marco van Leeuwen en toezichthouder Kemal Koyuncu.

In de centrale speelzaal van het in 2022 opgeleverde Holland Casino Utrecht aan de Winthontlaan worden we met een brede glimlach ontvangen door Kemal. Hij werkt al ruim 23 jaar bij Holland Casino Utrecht, waarvan acht jaar als croupier. Inmiddels is hij alweer enkele jaren toezichthouder, of zoals ze in Las Vegas zeggen: pit boss. ‘Als toezichthouder ben je verantwoordelijk voor een eiland met verschillende speeltafels’, vertelt Kemal. ‘Zo’n eiland heet een pit. We zijn een extra paar ogen op deze tafels en zijn het eerste aanspreekpunt voor zowel de croupiers als gasten. We zien erop toe dat het spel eerlijk en verantwoord gespeeld wordt. Wanneer er onduidelijkheid aan tafel is, bijvoorbeeld over welk fiche door wie is ingezet, ben ik degene die met cameratoezicht belt om het te laten nalopen. Daarnaast zijn we samen met de croupiers de oren en ogen op de vloer om gokverslaving en witwaspraktijken te voorkomen.’

Aan tafel

Kemal neemt ons mee naar de zaal waar de speeltafels staan. Hier ontmoeten we aan de roulettetafel ook croupier Marco. ‘Roulette en poker zijn voor croupiers de meest complexe spellen’, vertelt Marco. ‘Roulette is misschien simpel voor de gast, maar er zitten heel veel regels en procedures aan vast voor een croupier en je bent continu aan het multitasken. De training voor roulette duurt daarom ook zes weken, waarin je stapsgewijs alle procedures en regels leert. Je bouwt het spel stapsgewijs op en leert bijvoorbeeld dat je voor de veiligheid en transparantie alles moet laten zien aan de camera’s. Als ik geld door mijn handen krijg doe ik standaard dit.’ Marco klapt in zijn handen en laat ze open zien. ‘Dat heet handen wassen; Een beweging waardoor de camera ziet dat ik niets in mijn handen heb. Als gast sta je daar niet bij stil, maar voor ons is dat een automatisme. Het gaat zelfs zo routinematig dat ik mezelf er wel eens op betrap wanneer ik bij de bakker een brood koop. Dat automatisme is heel belangrijk, want dat betekent dat ik tijd en ruimte heb om de gasten aan tafel te entertainen. Want uiteindelijk gaat het daarom.’

Gastheer en entertainer

Dat het werken in het casino een vorm van entertainment is, beaamt Kemal meteen. ‘Een groot deel van ons werk heeft te maken met gastvrijheid’, vertelt hij. ‘Je zorgt naast het toezicht op het spel dat de sfeer goed blijft, door mensen welkom te heten en even een grapje tussendoor te maken. Een casino is niet alleen spel, maar ook lekker eten, live muziek, gezellig een drankje doen met vrienden; de gast entertainen hoort er dus bij. Dat doen de croupiers aan tafel uiteraard ook. Die maken er als het even kan ook een showtje van. Je ziet daarin wel een verschil tussen beginnend croupiers en de ervaren spelleiders zoals Marco. Een beginnend croupier moet zich nog focussen op het spel en alle procedures. Je merkt gedurende de eerste weken dat er steeds meer ruimte ontstaat in het hoofd en dat hun blik steeds meer van de tafel naar de gasten aan tafel gaat. Dat blijft een leuk proces om te zien.’

Wisseling van de wacht

Na een half uur bij de roulettetafel wordt Marco afgelost door een collega-croupier. ‘Elke avond lopen we langs vier tafels’, legt Marco uit. ‘We staan maximaal een half uur bij een tafel en na twee tafels hebben we verplicht een korte pauze. Die pauze is belangrijk voor de concentratie. Je hebt veel aan je hoofd, want je begeleidt het spel en bent continu aan het hoofdrekenen, terwijl gasten tegelijk vragen om geld te wisselen. Dan zijn de pauzes belangrijk om even het hoofd leeg te maken.’

In dit geval is het geen pauze voor Marco, maar staat hij gepland bij de blackjacktafel in NXT, de speelzone waar beginnend spelers kennis kunnen maken met de verschillende spelen. ‘Ik vind dit één van de leukste plekken om te staan’, vertelt Marco. ‘Het is allemaal wat losser, er staat een lekker muziekje aan en gasten zijn blij met iedere winst die ze behalen. Hier gaan soms mensen uit hun dak omdat ze een tientje winnen. Dat is prachtig om te zien. Zij komen voor een leuke avond uit en dat wij daar aan bij mogen dragen vind ik fantastisch.’

 

www.hc.nl

OntwikkelingenHoreca & RecreatieRecreatieUtrecht