fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

‘Startups van belang voor vernieuwing’

Afgelopen jaar blies DeFabrique Evenementenlocatie twintig kaarsjes uit en bestond de oude UTD-fabriek honderd jaar! Van écht vieren kwam het door de coronapandemie niet. Gelukkig lijkt de periode van “je hoofd boven water houden” voorbij en is er weer ruimte om successen te vieren. Daarom lanceerde de locatie op bedrijventerrein Lage Weide een speciaal jubileummagazine.

Startups zijn belangrijk bij het toekomstbestendig houden van het economisch ecosysteem van de regio. Jonge, innovatieve bedrijven zorgen voor noodzakelijke vernieuwing van producten, diensten en verdienmodellen, waarmee zij traditionele bedrijfstakken dwingen tot innovatie en verhoging van productiviteit. ROM Utrecht Region heeft in kaart gebracht hoe het ecosysteem van startups er in de provincie Utrecht uitziet.

Startups groeien sneller, creëren meer banen van de toekomst, zijn productiever en bieden meer flexibiliteit en veerkracht op de arbeidsmarkt. Uit deze grote groep startups zullen maar enkelen zich ontwikkelen tot scale-up of zogenoemd unicorn. In een whitepaper, dat ROM Utrecht Region samenstelde met StartUpUtrecht, wordt dieper ingezoomd op het startupklimaat in de Utrecht Region. Dit betreft de provincie Utrecht en de regio Gooi- en Vechtstreek.

Aantal startups
Wanneer de absolute statistieken over het aantal startups met elkaar worden vergeleken, is zichtbaar dat de Utrecht Region (1427) goed meedoet met grotere provincies als Noord-Holland (4450) en Zuid-Holland (2654) en een derde plaats inneemt in Nederland. Bij controle op het aantal startups per 100.000 inwoners eindigt Utrecht Region zelfs op de tweede plaats (88).
Wat betreft de totale waarde van het ecosysteem, behaalt de Utrecht Region een vierde plaats met €8,6 miljard. De regio scoort hiermee beduidend lager dan Noord-Holland (€240,9 miljard), maar sluit goed aan bij Zuid-Holland (€10,9 miljard) en Noord-Brabant (€12,6 miljard). Utrecht Region eindigt als tweede achter Noord-Holland, wanneer wordt gecontroleerd op de ecosysteemwaarde per inwoner. Met een waarde van €5.300,- scoort Utrecht Region hier hoger dan de provincie Zuid-Holland (€2930,-) en de provincie Noord Brabant (€4.930,-).

De kaart geeft een inkijkje in het aantal startups in Nederland per gemeente. Er is in de cijfers rekening gehouden met het werkgebied van de ROM; de Utrecht Region.

Investeringsvolume
De totale VC investeringen in de Utrecht Region betroffen in 2021 bijna €770 miljoen. Wanneer wordt ingezoomd op het investeringsvolume per sector, laat dit zien dat met afstand het meeste geïnvesteerd is in Health startups (€186 miljoen). Op de tweede plek eindigt de sector Transportation (€70 miljoen), op de derde plek staat de sector Fintech (€66 miljoen) en op een verrassende vierde plek eindigt Legal met een totaal investeringsvolume van €55 miljoen. Gaming en media scoren met beiden €38 miljoen respectievelijk de vijfde en zesde plek. Wat betreft het investeringsvolume per technologiegebied wordt zichtbaar dat Artificial Intelligence (AI), met 78 bedrijven en een totaal investeringsvolume van €130 miljoen, er bovenuit springt. AI wordt op de voet gevolgd door machine learning en mobile app-ontwikkelingen.

Over ROM Utrecht Region
ROM Utrecht Region verbindt ambitieuze, innovatieve ondernemers met kennis, financiering en toegangspoorten tot andere markten. In Nederland en in het buitenland, maar vooral met elkaar en mét de regio Utrecht. ROM helpt innovatieve ondernemers dóór te groeien.

 

Meer weten over ROM Utrecht Region?
Bekijk de website via www.romutrechtregion.nl

 

OntwikkelingenSamenwerkingDienstverleningEemvalleiLekstroomLopikerwaardUtrechtWoerden