fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Iedere dag het beste uit de bloemen halen

Quino Damen Bloembinders: al bijna een eeuw lang een begrip in Amersfoort

 

Voor Lauritz Prins (39) hangt balans nauw samen met geluk. Na een bewogen leven heeft de eigenaar van Quino Damen Bloembinders het evenwicht gevonden. Hij runt zijn bloemenwinkel aan de Utrechtseweg al vijf jaar met succes en viert 26 november het honderdjarige bestaan van Quino Damen Bloembinders. In dit verhaal kijkt Lauritz terug en maakt hij in een monoloog de balans op.  

‘Ik heb er goed over nagedacht: wanneer ben je in balans? Dat is moeilijk vast te stellen. Zeker voor mij. Voordat ik deze winkel overnam, heb ik in Amsterdam een bewogen jeugd gehad. Ik ben 26 keer verhuisd in mijn leven, heb zeven middelbare scholen gehad, zeven jaar in Oostenrijk gewoond, een jaar op de Filipijnen en mijn ouders zijn allebei jong overleden. Na mijn dertiende is er zoveel gebeurd, dat ik lange tijd helemaal niet wist wat het betekende om in balans te zijn.’ 

‘Zeker gezien mijn achtergrond ben ik heel blij dat het nu is zoals het is. Dat ik mijn plek heb gevonden en daardoor ook meer rust ervaar. Ik ben heel blij met mijn partner Nicole. Zij zorgt voor veel balans. In ben als bloemist heel creatief, ben graag bezig met mooi bloemwerk maken. Maar er zijn ook dingen die ik liever opzij leg, zoals administratie en contracten. Dat neemt zij van mij over.’

‘We kennen trouwens ook allebei onze valkuil, want we zijn allebei ondernemer en ontzettend energiek. Laatst waren we op vakantie. Dan zou je kunnen zeggen: lekker vijf dagen languit en even helemaal niks. Maar dat doen we niet. We zijn altijd bezig, we willen altijd wat zien, doen en ontdekken.’

Pieken en dalen

‘Ik run de winkel nu vijf jaar en dat gaat heel goed. Dat kan alleen als je er ontzettend veel tijd, energie, liefde en passie in stopt, met de juiste medewerkers in je team. Het komt ons zeker niet aanwaaien. Dan is het wel eens lastig om de juiste balans te vinden. Is dat erg? Ik weet het niet. Als je altijd alleen maar in balans bent ervaar je geen pieken en dalen. In het leven horen die erbij, net als zon en schaduw, warmte en kou.’

(lachend) ‘Soms is het frustrerend: we willen allemaal meer balans, rust en tijd voor onszelf. Maar op de momenten dat je dit hebt, dan denk je: er mag wel wat meer actie komen. Ik denk dat dat als ondernemer bij je hoort. Althans, als ik voor mezelf spreek. Ik ben altijd op zoek naar de rush.’

‘Blijdschap en verdriet: het leven komt hier voorbij’

Dankbaar

‘Ik ben er trots op dat ik deze winkel mag runnen. De zaak is op 25 november 1922 opgericht door Cornelis Donath die de bloemenwinkel Myosotis noemde. Volgende maand dus een eeuw geleden! In 1969 heeft Quino Damen de winkel overgenomen. Al snel behoorde hij tot de top van de Nederlandse bloemsierkunst. Quino Damen groeide uit tot een begrip in Amersfoort. Daarna heeft Ton Jonker de zaak voortgezet. En nu sta ik aan het roer.’

‘Heel bijzonder dat een bloemenwinkel al zo lang bestaat. Dat heeft ook te maken met de plek, aan de voet van de Amersfoortse berg. Een mooie locatie, met andere speciaalzaken eromheen.’

‘Ik ben daar heel gelukkig mee en dankbaar voor. Want ik ken ook absoluut de andere kant. Als je dan acht jaar later hier bent, dan ben je heel dankbaar en blij. Natuurlijk, er blijft altijd wat om naar te streven, maar als je dit geluk voor ogen houdt en koestert, ben je in balans. Dat is een groot goed.’

Positieve energie

‘Wat er bij mij naar boven komt als ik de balans opmaak? De eerste anderhalf jaar was het zes, zeven dag per week alleen maar knallen. Veel leren en op je bek gaan. Maar ook: vertrouwen winnen van de omgeving en klanten. Dat moet je elke dag blijven doen trouwens. Elke dag moet je er staan.’

‘Er begon al snel iets moois te ontstaan. In 2019 werden we door de branchevereniging van bloemisten uitgeroepen tot startup van het jaar. Daarna kwam corona, maar daar zijn we goed doorheen gekomen. Nu is er opeens weer van alles aan de hand in de wereld. Dan is het belangrijk om met veel positieve energie te doen waar je gelukkig van wordt.’

Emoties

‘De hoofdingrediënten van mijn manier van ondernemen? Ik wil iedere dag het beste uit de bloem halen. Met mijn winkel ga ik nooit voor minder. Er is maar één norm en dat is de hoogste norm. Dat begint al bij de inkoop en als de bloemen binnenkomen. Ook bij het schoonmaken, aansnijden, op water zetten en het samenstellen van bloemstukken, boeketten en arrangementen streven we altijd perfectie na. Wij houden van mooi werk en klanten waarderen dat. Het is wel heel arbeidsintensief. Als je verslapt zie je dat meteen. Maar als je dingen aandacht geeft ontstaat er wat moois.’  

‘Als ik ’s ochtends binnenkom en ik zie mijn bloemen, dan zijn er altijd momenten dat ik trots ben. Als je meemaakt dat mensen ontroerd raken van bloemstukken die je gemaakt hebt, maakt dat je ook dankbaar. Hoe mooi is het dat je mensen weet te raken? Blijdschap en verdriet: het leven komt hier voorbij.’

‘Op zaterdag 26 november 2022 viert Quino Damen Bloembinders het honderdjarige bestaan van de bloemenwinkel aan de Utrechtseweg! We nodigen u graag uit in de winkel om dit met ons mee te vieren.’

 

Website

quinodamen-bloemen.nl

InterviewOntwikkelingenGroothandelRetail (groothandel)Eemvallei