fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

‘Ik wil de voorsprong die deze regio heeft
behouden’

Eric Zwart is sinds 1 augustus de nieuwe directeur coöperatieve Rabobank voor Amersfoort Eemland. Hij volgt Denise Notenboom op. De Amersfoorter is verheugd om een bijdrage te kunnen leveren aan de regio waar hij al 21 jaar met veel plezier woont. Zijn ambitie is helder: ‘Ik wil de voorsprong die deze regio heeft behouden.’

Even voorstellen: wie is Eric Zwart?

‘Ik ben 46 jaar, kom van Terschelling en woon al 21 jaar in Amersfoort. Een eilander, inderdaad. Dat krijg je er nooit uit, maar wonen in Amersfoort bevalt mij uitstekend. Ik woon er samen met mijn vrouw en zoontje van twee. Ik ben recent vader geworden en daar geniet ik enorm van.’

Wat maakt wonen in Amersfoort zo leuk?

‘Je hebt hier de dynamiek van de grote stad, maar tegelijkertijd is Amersfoort lekker overzichtelijk waardoor je makkelijk verbindingen met elkaar legt. De ligging is fantastisch, omringd door natuur. Je hoeft de mountainbike maar te pakken en je zit in de bossen of weilanden. Het is daarnaast een levendige stad die alles in zich heeft: mooie pleinen, gezellige horeca, innovatieve ondernemingen. Het grappige is: toen ik na mijn studie Economie in Groningen naar Amersfoort kwam, dacht ik dat deze stad wat minder bruisend zou zijn. Maar niets is minder waar.’

Laten we naar je werkzame leven gaan. Wat is jouw achtergrond?

‘Ik ben altijd actief geweest in de financiële dienstverlening, zowel in de zakelijke als particuliere markt. In mijn loopbaan heb ik diverse management- en directiefuncties vervuld bij AEGON en in de afgelopen dertien jaar bij Rabobank. De afgelopen jaren was ik werkzaam in de directie van Rabobank in de regio Noord-Holland Noord. Ik kijk ernaar uit om die opgedane kennis en ervaring nu in te zetten voor de regio waar ik woon.’

Waarom ben je overgestapt naar de regio
Amersfoort?

‘Mijn rol is tweeledig. Als Directeur Bedrijven ben ik verantwoordelijk voor de zakelijke dienstverlening van de bank in heel Midden-Nederland. Een groot gebied, waaronder naast de provincie Utrecht, ook het Gooi en de regio rond Barneveld vallen. Daarnaast ben ik als directeur van Rabobank Amersfoort Eemland voor ondernemers het gezicht en aanspreekpunt van Rabobank in de regio. In die rol zit ik nog dichter op de markt. Dat dat in Amersfoort is, maakt het extra mooi.’

Met welke doelen ben je aan de slag gegaan?

‘De bankenwereld is veranderd. Er gebeurt steeds meer online, onze klanten kennen daarin steeds beter de weg. Zij moeten hun dagelijkse bankzaken vlekkeloos kunnen regelen. Het persoonlijke contact dat we daarnaast hebben moet excellent zijn. Voor ondernemers willen we met onze adviseurs zichtbaar zijn in de regio. Naast de bancaire oplossingen die we bieden delen we veel kennis en stellen we een groot netwerk beschikbaar. Dat maakt Rabobank onderscheidend. Daarnaast willen we onze bijdrage leveren aan het versnellen van de maatschappelijke transities. Als ondernemer wil je klaar zijn voor de toekomst. Dan ontkom je er niet aan om te verduurzamen en te investeren in digitalisering. Het is onze rol om bedrijven te enthousiasmeren en te faciliteren.’

‘Naast de ondernemers staan om samen verder te komen, dat is mijn ambitie’

Hoe staat de regio Amersfoort ervoor?

‘We zien in onze onderzoeken dat Amersfoort het economisch gezien heel goed doet. De groei is bovengemiddeld, de werkloosheid ondergemiddeld. Deze regio scoort ook hoog als het gaat om brede welvaart. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar milieu, veiligheid, gezondheidszorg en maatschappelijke betrokkenheid. Die hoge score heeft alles te maken met de kenmerken van deze regio. Er is hier veel bedrijvigheid en ondernemerschap. Tegelijkertijd is er veel natuur in de omgeving en zijn alle faciliteiten om de hoek. Deze regio heeft een voorsprong. Ik vind het een uitdaging om die te behouden. Aan de top komen is moeilijk, maar aan de top blijven is misschien nog wel moeilijker.’

Hoe wil jij daaraan bijdragen met Rabobank
Amersfoort Eemland? 

‘We moeten goed luisteren naar wat ondernemers nodig hebben. De gesprekken die we voeren gaan niet alleen over de aankoop van een bedrijfspand, maar zijn ook strategisch van aard: waar wil je naartoe als ondernemer en onderneming? Op verschillende manieren helpen we ze daar te komen. Bijvoorbeeld met kennisprogramma’s en financieringen met een duurzaam of innovatief karakter. Zo geven we duurzaamheidskorting en nemen we met innovatieleningen een iets hoger risico, zodat we de ondernemer kunnen helpen met meer durfkapitaal.’

Hoe belangrijk zijn familiebedrijven voor deze regio?

‘Heel belangrijk. Ze hebben een wat meer solide financiële structuur en nemen wat minder risico’s, omdat ze meer langetermijnperspectief hebben en ernaar streven het bedrijf door te geven aan de volgende generatie. Familiebedrijven beschikken vaak over heel veel kennis en een groot netwerk van afnemers en toeleveranciers. Het is een goed bewaard geheim dat veel innovatie plaatsvindt in familiebedrijven. Het nadeel is dat ze vaak wat gesloten zijn. Ze delen die innovaties minder snel met de buitenwereld. Onbekend maakt onbemind. Ik zou willen zeggen: open je meer naar de buitenwereld, dan wordt het makkelijker om kennis te delen en personeel aan te trekken.’

Hoe ervaar je je start in deze regio?

‘Ik ben heel hartelijk ontvangen. Ik ken Amersfoort goed als inwoner, maar heb altijd buiten de regio gewerkt. Deze kant van Amersfoort ga ik nu ontdekken en daar heb ik veel zin in. Ik wil daarbij voortbouwen op het goede werk dat mijn voorganger Denise Notenboom heeft verricht. Naast de ondernemers staan om samen verder te komen, dat is mijn ambitie.’

www.rabobank.nl

OntwikkelingenDienstverleningFinanciële dienstverleningEemvallei