Edwin is directeur van Technische Verenigde Bedrijven, een holding waar verschillende technische bedrijven deel van uitmaken, zoals Terberg Totaal Installaties, Technisch Beheer Nederland en VR Techniek 0306860711 [email protected]
In een tijd waarin technologieën zoals automatisering en Artificial Intelligence (AI) de boventoon voeren, lijkt vakmanschap soms naar de achtergrond te verdwijnen. Maar juist nu, wordt de waarde van écht vakmanschap herkend. Of het nu gaat om de ervaring van een loodgieter, de expertise van een engineer of de vaardigheid van een marketeer: iedereen die uitblinkt in zijn of haar vakgebied voegt een onmisbare waarde toe.
Nieuw vakmanschap
Toch voelt het soms alsof er steeds minder ruimte is voor echt vakmanschap. De moderne vakman of vakvrouw moet tegenwoordig veel meer kunnen. Waar een elektricien of timmerman zich vroeger volledig op zijn ambacht kon focussen, moet hij of zij nu ook de bestellingen doen, de relatie onderhouden en inspelen op nieuwe technologieën. Dat vraagt veel, en soms verliezen we daardoor de focus op waar het echt om draait: het vak zelf. Goed vakmanschap blijft echter de basis van ons werk. Zonder vakmanschap geen kwaliteit, en misschien wel geen echtheid.
Passie en toewijding
Binnen onze groep bedrijven, Technische Verenigde Bedrijven (TVB), zie ik vakmanschap overal om mij heen. Niet alleen in de wat meer traditionele ambachten, maar ook juist binnen de moderne disciplines. Onze engineers, monteurs of recruiters: iedereen heeft zijn eigen specialisatie en dat maakt het verschil. Zij voegen waarde toe binnen de processen. Vakmanschap is voor mij zeker niet alleen het beheersen van een kunstje, het is iemand die met passie en toewijding zijn werk doet en daarmee grote waarde en vaardigheden meeneemt naar de klant en in het hele proces.
Vakmensen van de toekomst
Vakmanschap betekent continue ontwikkeling en verbetering van het vak dat men uitoefent. Ook onze TVB Academy speelt hierin een sleutelrol. Het is een plek waar zowel ervaren vakmensen als jonge talenten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Zeker bij jongeren zie je dat studeren steeds meer de norm is geworden, terwijl juist het werken met je handen zo mooi kan zijn. Het beïnvloedt hoe we het vakmanschap zien en waarderen. Gelukkig zie ik ook dat vakmanschap steeds meer erkenning krijgt. Het aantal BBL-leerlingen dat in september is gestart is nog nooit zo hoog geweest. Jongeren die met een passie hun beroep leren; zij zijn de vakmannen en vakvrouwen van de toekomst.
Vakmanschap blijft dus belangrijk, maar we kunnen er niet omheen dat de toekomst ook veranderingen gaat brengen. Dit roept de vraag op: wordt vakmanschap overbodig? Ik ben ervan overtuigd van niet. Technologie kan ons juist helpen om meer focus te leggen op het echte werk. Neem bijvoorbeeld het gebruik van AR (Augmented Reality) en boorrobots. Die maken werkzaamheden misschien makkelijker, maar de vakman blijft onmisbaar. Want een bevlogen collega binnen je bedrijf, die met trots zijn werk doet, leidt altijd tot enthousiaste en blije mensen, zowel klanten als collega’s. En daar draait het uiteindelijk om.