Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

MELISSA BRENGT MENSEN IN BEWEGING

In gesprek gaan met mensen, netwerken, coachen: als Melissa Albers terugkijkt, dan was dit altijd al haar tweede natuur. Sinds vijf jaar zet ze dit DNA professioneel in als loopbaanbegeleidster. Onder de naam Job in beweging helpt ze mensen de baan te veroveren die bij hen past. ‘Mensen zeggen: jij bent een liefdevolle stok achter de deur.’

Pas toen Melissa zelf een outplacementtraject volgde, gingen haar ogen écht open. Haar toekomstpad werd in één klap helder. ‘Ik werkte bij Ska Kinderopvang en zat super op mijn plek, maar door de vorige economische crisis zat ik bij de eerste ontslagronde. Dus ik heb ook die ervaring van al die emotie die daarbij komt kijken. Ik wist al snel: ik moet de opleiding tot loopbaancoach gaan doen. De dame die mij begeleidde zei na een paar gesprekken: Melissa, als jij inderdaad die opleiding gaat doen, wil je dan ook wat met je netwerkvaardigheden doen? Ik keek haar glazig aan, begreep niet wat ze bedoelde. Toen zei ze: ik heb nog niet meegemaakt dat iemand net als jij direct de boer op ging na het verliezen van werk. Dus als jij mensen kan leren wat het is wat je dan doet, heb je wat moois in handen. Voor mij was dat dé eyeopener: dan is het dus echt talent. En het klopt: met mensen bezig zijn en ze inspireren tot actie vind ik het allerleukste in mijn vak.’

‘Mijn trajecten zijn kort, het gas zit erop. Dat levert energie op, maar er komt soms ook een confronterende spiegel voorbij’

Confronterende spiegel

Betekenisvol werk is het. Als loopbaanbegeleidster zet Melissa mensen in hun kracht, met alle talenten en drijfveren die daarbij horen, zodat ze zelf de regie over hun werkzame carrière nemen. ‘Mijn allerbelangrijkste waarden zijn vrijheid en zelfstandigheid hebben. Die heb ik nu. Bij mijn vorige baan zeggen ze: jij was altijd al zelfstandig ondernemer. Maar die vrijheid werd mij gegund. Het is een wisselwerking. Daarom zal ik elk traject, of het nu om ontwikkeling of outplacement gaat, altijd beginnen met inzoomen op de vraag: wat zijn jouw waarden? Want daarop moeten we vervolgens gaan matchen.’

Vaak coacht ze mensen die te ver verwijderd zijn geraakt van dat wat ze graag willen doen. ‘Die mensen hebben meestal een enorme energieleegloop ervaren, omdat ze in hun werk constant over hun eigen grenzen zijn gegaan. Ze hebben steeds een ander neergezet. Ik zie snel waar ik van betekenis kan zijn. Mijn trajecten zijn kort, het gas zit erop. Dat levert energie op, maar er komt soms ook een confronterende spiegel voorbij.’

Melissa is van het aanpakken. Praktisch en resultaatgericht. ‘Waarbij ik natuurlijk wel gevoel heb voor de emoties van de mensen die ik begeleid. Mensen zeggen: jij bent een liefdevolle stok achter de deur. We kunnen blijven dromen en bomen, maar uiteindelijk moeten ze weer aan het werk om geld te verdienen. Maar dan wel in een rol die bij ze past.’

Ze pakt een magazine tevoorschijn. Hé, die vrouw die ons vanaf de cover toelacht, dat is Melissa zelf. ‘Leuk hè? De mensen die ik coach bij mijn jobgelukprogramma krijgen uiteindelijk allemaal hun eigen glossy mee. Binnenin staat de uitwerking van hun huiswerkopdrachten. Als ze dan een netwerkgesprek voeren, dan kunnen ze het magazine laten zien en zeggen: dit is wie ik ben, dit is mijn DNA.’

‘Mensen zeggen: jij bent een liefdevolle stok achter de deur’

Coach en trainer

Dat netwerken is, net als solliciteren, voor sommige mensen een flinke horde om te nemen. Maar die is met overtuiging te nemen, zeker met de door Melissa aangereikte vaardigheden als bagage. ‘Ik ben zowel coach als trainer. De een heeft nooit geleerd om goed te communiceren op het werk, dan stuur ik bij op gesprekstechnieken. De ander krijgt steeds nee te horen bij de sollicitatie en heeft daar vaardigheden voor nodig. Die kan ik heel praktisch helpen. Mijn ervaring als bemiddelaar bij een uitzendbureau komt daarbij goed van pas.’

Een beetje schuren, buiten je comfortzone treden: het hoort er allemaal bij. ‘Dan voel je dat je leeft en groeit. Netwerken vinden de meeste mensen een afschuwelijk woord, die schieten in de vlekken als ik het erover heb. Maar het is niet wat mensen denken dat het is. Het is niet op een kratje staan en een glad verkooppraatje houden. Dan ontstaat er geen gunfactor. Het gaat erom: welk loopbaanverhaal wil jij vertellen? Wat zit daarachter? Je zult zien dat mensen dat leuk vinden om te horen. Laatst nog kreeg ik een app’je: Melissa, ze zei ja op mijn vraag om af te spreken en het was nog heel leuk ook! Dan denk ik: yes, en nu pakken we door!’

Die progressie bij mensen, dat is precies waarvoor ze het doet. ‘Dat geeft me vleugels. Maar we doen het echt samen. Ik kan mensen snel in beweging krijgen, maar alleen als de medewerker intrinsiek gemotiveerd is en de werkgever perspectief biedt. Juist in deze coronatijd kan mijn hulp van waarde zijn, voor particulieren én bedrijven. De mkb’er is meestal te druk om bezig te zijn met het aan boord houden van betrokken en toekomstbestendige medewerkers en hun potentieel aanspreken. Alleen al de vragen ‘hoe gaat het nu met je, hoe ben je deze periode doorgekomen?’ kunnen zoveel lucht geven. Als we vervolgens met elkaar resultaat boeken, geeft mij dat een warm gevoel.

InterviewZorg & WelzijnSportschoolEemvallei