fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Ondernemers geven waardevolle sollicitatietrainingen aan middelbare scholieren

Uit je comfortzone stappen en een ochtend voor een klas pubers gaan staan? Dat deden twaalf Amersfoortse directeuren en managers afgelopen 30 maart op Yuverta, een bruisende VMBO-school in het Noorden van Amersfoort. Ze gaven sollicitatietraining aan derdeklassers en deelden hun kennis en ervaring met deze leerlingen. Hoe maak je indruk op je toekomstige baas? Welke vragen kun je verwachten, en wat zeg je nou wel en wat juist niet tijdens zo’n gesprek? Door middel van rollenspellen oefenden de leerlingen hoe je een goed sollicitatiegesprek voert. JINC Amersfoort organiseerde de training.

‘Zo’n soort training had ik zelf vroeger ook wel willen krijgen’, zegt Robert Nieuwland, COO bij Smartphonehoesjes.nl uit Leusden, na afloop van de sollicitatietraining. ‘Ik deed voor het eerst mee met een project van JINC en vond het soms best pittig, maar vooral erg leuk om te doen. Je kunt zoveel tips meegeven aan jongeren waar ze iets aan hebben. Dat had ik ook wel kunnen gebruiken toen ik die leeftijd had.’

Kansengelijkheid

JINC is een non-profitorganisatie die zich inzet voor kansengelijkheid op de arbeidsmarkt voor álle jongeren. JINC organiseert projecten voor kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkeloosheid en weinig rolmodellen en dus wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt. Ieder kind heeft talent en daarom streeft JINC samen met bedrijven en scholen naar een samenleving waar je achtergrond niet je toekomst bepaalt.  

In Amersfoort en omstreken is JINC al ruim vijf jaar actief en de poule van organisaties en bedrijven die zich inzetten voor de leerlingen wordt steeds groter. Naast de sollicitatietrainingen, organiseert JINC ook Bliksemstages: korte bedrijfsbezoeken waarbij leerlingen een ochtend over de vloer komen en ontdekken welke beroepen en sectoren er bestaan en welk werk past bij hun interesses en talenten. Zo zijn ze beter in staat een juiste keuze te maken voor een vervolgopleiding. Ook aan dit project doet Smartphonehoesjes.nl mee; ze ontvingen al leerlingen van het PRO33 College en Yuverta die een ochtendje mee mochten werken in hun bedrijf.

‘Zo’n soort training had ik zelf vroeger ook wel willen krijgen’

Sollicitatietraining

Terug naar de sollicitatietraining van 30 maart op Yuverta, waar professionals in de ochtend gesprekken voerden met de leerlingen, op basis van een door hun geschreven sollicitatiebrief en cv. 

Robert: ‘Wat me het meest opviel was dat de leerlingen zo oprecht en eerlijk zijn. Dat is zo ontzettend belangrijk. Ik ben echt positief verrast. Ik had een heel goede connectie met de meesten, echt tof. Ze zijn compleet zichzelf en dat vond ik fijn om weer eens te ervaren. Ze zijn nog niet bekend met de sociale etiketten, waar je in het bedrijfsleven elke dag mee te maken hebt. Zeker als leidinggevende wordt er toch wel wat sneller met je meegepraat en daar raak je in de loop van de jaren aan gewend. Deze leerlingen doen dat totaal niet en dat is erg verfrissend.’

Sollicitatietrainingen worden altijd in duo’s gegeven. Robert Nieuwland gaf deze ochtend de training samen met Joost Cornielje, partner bij het in Amersfoort gevestigde adviesbureau Nautus. Je kunt jezelf met een collega opgeven, maar het is ook mogelijk een zakelijke relatie of iemand uit je netwerk te vragen om de training samen te geven. In dit geval had JINC Robert aan Joost gekoppeld en dat pakte ontzettend goed uit. De mannen hadden een klik en vulden elkaar aan. Daardoor was de sfeer in de klas ontspannen, was er ruimte voor een grapje en voelde iedereen zich op zijn of haar gemak. En dat zijn de optimale omstandigheden voor de mooiste gesprekken. Jongeren durven zich dan kwetsbaar op te stellen en je ziet dat hun zelfvertrouwen een boost krijgt tijdens zo’n rollenspel. Het blijven natuurlijk pubers, die er niet altijd evenveel zin in hebben. Daarbij vinden ze het vaak ook heel spannend, maar ze zijn tegelijkertijd wel gemotiveerd het goed te doen en er iets uit te halen. ‘Er vindt iedere keer een gedaantewisseling plaats’, aldus Robert.  ‘De leerling die “op gesprek komt” gaat de klas uit als schijnbaar ongeïnteresseerde puber en komt vervolgens vol focus weer naar binnen om het sollicitatiegesprek te gaan voeren. Echt mooi om die transformatie te zien.’

Netwerken

De leukste vraag van een leerling vanochtend vond Robert: ‘Gaan jullie elkaar nog een keer zien na deze training?’ Beide mannen konden daar een volmondig “ja” op antwoorden: ‘We gaan zeker nog een keer een biertje drinken samen.’ Dat is het mooie van de projecten van JINC. Je krijgt als professional de kans om het verschil te maken in het leven van kinderen die net dat steuntje extra in de rug nodig hebben. Maar ook jij krijgt er een waardevolle ervaring voor terug. Je komt in contact met de nieuwe generatie en je doet een nieuwe leerervaring op. Het is een mooie kans om te investeren in je bedrijf én je leert collega-ondernemers uit Amersfoort en omstreken kennen. 

 

Meer weten over JINC?
Bekijk de website via www.jinc.nl

 

SamenwerkingOnderwijs & CultuurOnderwijsinstellingEemvallei