fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt
Opvang vluchtelingen op schip stopt
23 februari 2023 | 3 minuten lezen

Sinds november 2022 verblijven er gemiddeld 92 vluchtelingen op de MS Princess aan de Vreeswijksestraatweg 8A. Eind februari stopt deze opvang op het schip, omdat het schip weer terug keert in de vaart. Druppelsgewijs verhuizen de vluchtelingen naar andere opvanglocaties. Afgelopen weekend zijn de eerste vluchtelingen vertrokken naar andere opvang elders in het land. Er zijn inmiddels 38 vluchtelingen verhuisd naar een locatie in Bleskensgraaf, 14 vluchtelingen naar Purmerend, 11 vluchtelingen naar Nijmegen en 5 vluchtelingen naar Duivendrecht. De provincie Utrecht en het
COA zoeken momenteel nog naar locaties voor de overige vluchtelingen. Nadat de vluchtelingen zijn vertrokken, blijft het schip nog een aantal dagen liggen om deze klaar te maken voor vertrek.

Er moeten nog enkele werkzaamheden verricht worden voor het schip weer de reguliere vaart in kan. Als het schip begin maart vertrekt, dan volgen de herstelwerkzaamheden aan wal. Alles wordt zo goed als mogelijk in de oude staat teruggebracht. De bewoners van de Meentwal is gevraagd mee te denken met de inrichting.

Terugblik

Gemeente Nieuwegein leverde met deze vier maanden een kleine bijdrage aan de oplossing van het grote landelijke probleem. Dat is gelukt mede dankzij de inzet van alle hulpinstanties, het Cals College, de vrijwilligers en de mensen in de buurt. Samen gaven ze de vluchtelingen vier maanden een thuis in Nieuwegein. De sfeer op het schip was goed. Er was veel aandacht voor de veiligheid op het schip en de omgeving. Ook zijn er veel activiteiten aangeboden. De vluchtelingen hadden grote behoefte om de Nederlandse taal te leren. De taallessen van de bibliotheek De Tweede Verdieping zijn druk bezocht. Net als de sportactiviteiten, die zijn georganiseerd door de buurtsportcoaches van Sport ID. Ook buurtbewoners kwamen af en toe langs op het schip en een groepje buurtbewoners voetbalde iedere donderdagavond met de vluchtelingen in een gymzaal van het Cals College.

Evalueren

De gemeente wil graag weten hoe de voorbereidingen en het verblijf van vluchtelingen op het schip is ervaren. Daarom volgt er een evaluatie om te horen hoe de vluchtelingen, de omwonenden en de samenwerkingspartners erop terugkijken.

Lekstroom