Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Sjors Fröhlich is sinds november 2019 burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden. Daarvoor was hij hoofdredacteur bij BNR Nieuwsradio. 

Van vakantie naar ratrace

3 oktober 2022 | 2 minuten lezen

‘Hou dat vakantiegevoel vast’, hoorde ik nadat ik deze zomer weer startte met werken. Dat gevoel van rust, ontspannen en even opladen vasthouden? Ik deed mijn best, laten we het daar op houden. Want niks is verleidelijker dan die hele kleine stap richting de altijd voortdurende ratrace weer te zetten. Een vergadering hier, een crisisoverleg daar, afgewisseld met brainstormsessies en doorspekt met stapels dossiers die aandacht vragen. En ja, dan die keur aan andere leuke dingen die mij als burgemeester ten deel vallen. Een jubileum van een diamanten echtpaar of een opening van een evenement. En voor je het weet slokt de ratrace je op en verlang je naar rust en ontspanning.

Het draait om het vinden van de balans. Want altijd met een gevoel van rust en ontspanning op vakantie zijn zou aan mij ook niet besteed zijn. Daarvoor houd ik te veel van mijn werk. Mijn werk daagt me uit en heel eerlijk: het is veel te leuk om te lang op een vakantieadres te blijven plakken! Maar we moeten balanceren op zoveel vlakken, want het leven bestaat niet alleen uit werk en daarmee de keuze tussen privé en werk. We nemen zoveel verschillende rollen aan: we zijn ouder, vriend, sportmaat, werknemer, werkgever, familie of collega. Binnen elke rol is het de uitdaging de balans te vinden en te houden.

‘Alleen samen leggen we het juiste gewicht in de schaal’

Ondernemers maken regelmatig de balans op als onderdeel van een gezonde boekhouding. Maar ook daarbuiten is het verstandig dit met enige regelmaat te doen, niet voor de gezonde boekhouding, maar voor de eigen gezondheid en natuurlijk de gezondheid van de onderneming. Want hoe verhouden opdrachten en capaciteit zich tot elkaar? Is de klant gebaat bij een toezegging die je als ondernemer niet waar kunt maken door de krapte op de arbeidsmarkt, de grootte van het magazijn of de dilemma’s waar je logistiek voor staat met de torenhoge brandstofprijzen? En wat doet deze druk met de medewerkers?

De uitdagingen en dilemma’s voor onze ondernemers zijn groot. Ze maken dat de balans zomaar de andere kant uit kan slaan, dat besef ik maar al te goed. Zo hoorde ik gisteren dat een supermarkt in één van de dorpen de gevreesde handdoek in de ring moet gooien. Pijnlijk. Voor de ondernemer, de medewerkers en het dorp. Ik voel de uitdagingen, de pijn op de arbeidsmarkt en de energiemarkt en zoek daarom graag met onze ondernemers in Vijfheerenlanden naar steun, oplossingen en mogelijkheden. Onlangs stuurden wij als gemeente een brandbrief naar de Tweede Kamer over de gevolgen van de energiecrisis, ook voor u als ondernemers. Ik ga graag in gesprek met ondernemers, bestuurders en deskundigen. Want alleen samen leggen we het juiste gewicht in de schaal en houden we de balans!

OntwikkelingenDienstverleningLekstroom