fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Ellen (vandeberg advocatuur b.v.) is een ondernemende, pragmatische, duidelijke een meedenkende advocaat ondernemingsrecht.

ellen@vandebergadvocatuur.nl

0655775673

Vanuit het hart

11 december 2023 | 2 minuten lezen

Er is alweer een jaar voorbij gevlogen en nu zijn we alweer toe aan de laatste column voor dit jaar. Het thema van deze laatste editie van 2024 “vanuit het hart” zet me aan het denken. Het ligt natuurlijk voor de hand om te denken dat een advocaat met name vanuit het hoofd handelt. Alle vragen die mij als advocaat worden gesteld, zal ik (uiteraard) beantwoorden aan de hand van de regels. In dat opzicht is er weinig ruimte voor het hart, het hoofd is leidend. Dat neemt echter niet weg dat het hart een rol speelt.

Ondernemers krijgen vaak contracten of juridische teksten voorgeschoteld die lastig te doorgronden zijn. Bovendien zijn het soms hele boekwerken, waar je niet even snel doorheen leest. Aan mij is dan de taak om een hapklare brok van dat boekwerk te maken en de haken en ogen eruit te halen. Dan is het hoofd aan het werk. Ook hier zal mijn intuïtie, of het hart, niet ontbreken.

‘Een cliënt heeft recht op de beste versie van mij,
dat is de versie waarbij het hart aanwezig is!’

Clausules in een contract kunnen voor de ene ondernemer acceptabel zijn en voor de andere juist niet. Dit is altijd afhankelijk van de omstandigheden die in de betreffende situatie een rol spelen. Het is dus belangrijk te achterhalen wat die omstandigheden zijn. Dat betekent dat je wel de juiste vragen moet kunnen stellen aan je cliënt. Om dat te kunnen doen moet je beschikken over enig inlevingsvermogen. Dat inlevingsvermogen komt deels vanuit kennis en ervaring, maar met name vanuit het hart. Dat inlevingsvermogen is ook onmisbaar bij onderhandelingen over bijvoorbeeld contracten, geschillen of in het kader van een overname. Het is zo belangrijk om tussen de regels door te kunnen lezen. Alleen als je dat kunt, kan het beste resultaat worden bereikt.

Ondernemers die mij inschakelen zijn soms ten einde raad. Hierdoor word ik wel eens in het weekend of in de avonduren gebeld. Ik zou dan kunnen denken, morgen ben je de eerste. Mensen bellen echter niet voor niets in het weekend of ’s avonds. Als ik dan iets kan doen, op zijn minst iets van de onrust kan wegnemen, dan doe ik dat graag. Dat is een actie van uit het hart.

Kortom: ondernemen vanuit het hart is een vanzelfsprekendheid voor mij. Uiteraard zal ik altijd mijn best doen voor mijn cliënten en dan nog net een stapje meer. Bij iedere opdracht heeft een cliënt recht op de beste versie van mij, en dat is de versie waarbij ook het hart aanwezig is!

OntwikkelingenDienstverleningAdvocatuurUtrecht