Danny Boere is ondernemer. In het dagelijks leven is hij accountant, belastingadviseur en vennoot bij Oudshoorn & Schoe Accountants en Belastingadviseurs B.V. In zijn vrije uren besteedt Danny veel tijd aan vrijwilligersactiviteiten. Motto: alles wat je geeft, krijg je een keer terug.
dboere@oudshoornschoe.nl
0348-418816
Veiligheid
Sinds de aflevering van de Nederlandse BNNVARA-serie BOOS over het grensoverschrijdend gedrag binnen de The Voice of Holland staat de wereld van veiligheid op onder andere de werkvloer op zijn kop. Het is één van de meest gebruikte termen van de afgelopen tijd. Er komen nu ook allerlei schandalen naar voren van soms wel tientallen jaren geleden. En dan denk ik echt: waarom is dat niet eerder aan de kaart gesteld? Moest er echt zo’n trigger als deze aflevering zijn om het in de openbaarheid te brengen?
Begrijp mij goed, voor iedereen dient de werkvloer een veilige plek te zijn om zijn of haar werk te doen. Een veilige werkplek is in mijn ogen een plek waar de werkgever er alles aan doet, zodat medewerkers niet lichamelijk gewond raken; ook mentaal niet.
Waar je een aantal jaren geleden nog een onschuldig vrouw- (of man)onvriendelijk grapje of een sarcastische opmerking kon maken, denk je nu wel twee of drie keer na. Als werkgever heb je een voorbeeldfunctie, maar je bent ook een mens dat er weleens wel eens iets uitflapt. De spontaniteit is er wel een beetje vanaf. En dat vind ik jammer, een grap is ook soms gewoon een grap. Gelukkig weten veel mensen dat wel en interpreteren zij dat (hopelijk) ook als een grap.
En wat is grensoverschrijdend? Voor iedereen is dat anders. Dat maakt het zo lastig. Iedereen heeft er ook heel snel een mening over, vaak gebaseerd op aannames of van horen zeggen.
Ik vind dat je het altijd in de context moet plaatsen. De context van de tijd waarin we leven, maar ook de context van de omgang met elkaar en op welk moment een opmerking wordt gemaakt. Wanneer iemand grensoverschrijdend gedrag vertoont, dan hoort dat meteen aangegeven te kunnen worden. Zonder consequenties voor de aangever. En als iemand zich daar niet veilig bij voelt, dan is er werk aan de winkel voor het bedrijf om die veiligheid weer terug te brengen. Want iedereen moet zich vrij kunnen voelen om deze zaken aan de kaak te stellen.
Al weet ik ook dat het een streven is, situaties als bij The Voice zullen helaas nog wel vaker naar boven komen. Hoe triest ook.