fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Pike Uittenbogaard, geboren en getogen en midden in het bruisende Woerden.

pike@pompier.nl

Werkprocessen vergemakkelijken

15 december 2022 | 2 minuten lezen

Digitalisering lijkt wel het verst verwijderd van waar een horecaondernemer wil zijn. In onze branche gaat het om echt contact met en tussen onze gasten, mensen die face-to-face verhalen met elkaar delen, mensen die samen plannen maken, collega’s die elkaar door a-change-of-scenery-setting beter leren kennen op zowel persoonlijk – als zakelijk vlak. 

Door het afstoten van kantoren in verband met thuiswerken worden vergaderruimtes ook steeds luxer. Vergaderen met een mooi uitzicht over een haven, een plein of op een historische plek doet ook echt wat met de creativiteit van de deelnemers.Toch hebben de uiterst efficiënte digitale samenkomsten uit de coronacrisis ons ook iets gebracht. Als je even met een groepje kort wat info wil delen, dan is een onlinemeeting wel een uitkomst en het scheelt reistijd.

Onze branche kende voor corona wel al de nodige digitalisering, vooral om werkprocessen makkelijker te maken, waardoor we met minder personeel meer kunnen bereiken. De meest bekende slag is natuurlijk de “handheld”; het computertje waar een gastvrouw/heer de bestelling op aanslaat, waarna de bestelling in de ideale klaar-maak-volgorde direct – producten met “schuim” als laatste – naar de verschillende werkstations wordt geschoten. 

‘De meest bekende digitale slag is natuurlijk de “handheld”, het computertje waar een gastvrouw/heer de bestelling op aanslaat en verzendt’

In Woerden kun je nog niet, zoals bijvoorbeeld in Japan, aan een tafel gaan zitten, waar jouw, via een iPad bestelde eten, op een distributiebandje voorkomt “rijden”. Al zijn er al wel bedrijven in Nederland die dat min of meer doen. Van der Valk heeft restaurants waar robots de bestellingen naar een soort afhaalstation brengen, zodat de ober van dienst het daar kan overnemen en kan uitserveren. 

Als je denkt dat dit alleen voor de grote jongens is, dan vergis je je. Stads-Koffyhuis in Delft heeft al sinds jaar en dag een volledig geautomatiseerd systeem om de gerechten en de vuile en schone vaat op de juiste plaats in het bedrijf te krijgen, zodat het personeel het vandaar verder kan oppakken. De uitdaging is dat het een langgerekt pand is met aan de voorkant een broodjes/taartjes counter, achterin de keuken en op de derde verdieping de spoelkeuken. Alles gaat daar in kratjes, waar men een streepjescode op plakt en vervolgens leest het distributiesysteem waar het kratje moet zijn, net als in een groot magazijn. Het mooie van Stads-Koffyhuis is dat het echt een tentje is voor een warme lunch, waarbij je geen seconde vermoedt, dat er een dergelijk systeem achter schuilgaat. Echt een aanrader wat mij betreft, voor als je in Delft bent.

InterviewHoreca & RecreatieRestaurant/ barWoerden