Zakelijk genieten met een Italiaans tintje
Het is een pareltje, Osteria Mercatu. Gelegen vlak naast de A12 en tóch volledig omgeven door natuur, is deze Italiaanse, multifunctionele horecagelegenheid aan de Reeuwijkse Plassen een absolute aanrader voor de zakelijke markt. Het team van Mercatu ontvangt groepen tot wel 180 man om te vergaderen, lunchen en dineren, en hierbij staat de culinaire eenvoud van de Italiaanse keuken centraal. Hoog tijd om meer te ontdekken over deze ietwat verborgen schat.
Vanuit de regio Woerden of Lopikerwaard is het makkelijk navigeren naar Mercatu, dat bestaat uit een eigen ijssalon, een Italiaans restaurant en diverse vergaderruimtes. De route is kort; snel de A12 op en nog sneller afslaan bij Reeuwijk. Nog geen vijf minuten later komen we aan op bestemming. We zien een stoer pand met houten frame en glazen wanden: Ciao Osteria Mercatu! Parkeren is geenszins een uitdaging vanwege het eigen parkeerterrein, en bij binnenkomst gaan we direct goed van start met een kopje versgemalen koffie in het Coffee & Bar-gedeelte.
Mercatu is multifunctioneel; gasten zitten in de bar voor de gezelligheid óf om te werken, en er zijn diverse vergaderruimtes. ‘Allemaal voorzien van audiovisuele apparatuur en een koelkast’, vertelt Roos van Dijk, commercieel manager van Axivate Horeca.
‘Je mag het verwachten van een locatie als deze, maar qua vergaderen, teamuitjes of festiviteiten is bijna alles mogelijk. We hebben de ruimte én culinaire expertise om de hele dag “aan te kleden” en te verzorgen.’
Gelato of roomijs
Of we huisgemaakt gebak willen óf Italiaanse gelato óf “gewoon” roomijs? Het zijn prettige vragen, zelfs op de woensdagochtend. Mercatu staat bekend om zijn kwalitatieve ijssalon, waar twee ambachtelijke ijsbereiders creatieve smaken produceren zoals kefir ijs (een soort yoghurt) met een honingachtige marmelade, en popcornijs dat zout, zoet, en tegelijkertijd mild proeft. Kortom: de balans is goed. Het verschil tussen Italiaanse gelato en roomijs? ‘Dat zit hem in de structuur’, vertelt ijsbereider Said. ‘Gelato wordt met room gemaakt, maar het vetpercentage ligt lager, omdat er ook melk wordt toegevoegd. Roomijs bestaat – je raadt het al – uit room.’
Axivate Horeca
Mercatu is sinds november 2022 onderdeel van de Axivate Horecagroep; de organisatie achter succesvolle formules als Van Rossum Stadshotel in Woerden, Stadskasteel Oudaen en Buitenplaats Slangevegt. ‘Bij Mercatu streven we naar een ongedwongen, gastvrije sfeer. Dat is kenmerkend voor Axivate horecalocaties’, vertelt Chi Wong, regiomanager en verantwoordelijk voor Mercatu. ‘Bovendien is de ligging ideaal; super centraal en omringd door water en groen. De filosofie vanuit de groep is dat we alle randzaken weghalen uit een vestiging, zoals de administratie of marketing, zodat de medewerkers zich voor de volle honderd procent op de gasten kunnen concentreren.’
Goede producten = goed eten
Een hoogtepunt bij Mercatu is het restaurant met open keuken. We zien dat de keukenbrigade onder leiding van chef-kok Anton druk bezig is met de mise-en-place. Buiten is een gezellig, houten terras met aanlegsteiger aan de Reeuwijkse Plassen. ‘Het is de ideale locatie voor een Italiaanse barbecue’, tipt horecamedewerker Nancy Timmermans. ‘En ook de combinatie met teamactiviteiten als suppen, varen, of wandelen in de omgeving vinden we leuk om te verzorgen.’ Culinair worden Italiaanse principes gehanteerd. ‘Alleen maar goede ingrediënten’, vertelt chef-kok Anton. ‘Twee keer per week rijdt een leverancier naar Noord-Italië voor vleeswaren, naar Parma voor kaas en uit San Marzano halen we de tomaten.’
Teamuitjes en vergaderingen
Het werken in de horeca betekent lange dagen, maar is vooral heel leuk, vindt Nancy. ‘Als het aan mij ligt doe ik zoveel mogelijk bedrijfsuitjes. De dagen vliegen dan voorbij. Mijn leukste herinnering? Dat zijn er zoveel; afgelopen zomer verzorgden we een meeting met diner voor het theatergezelschap van Jörgen Rayman. Na afloop stond hij met een bos bloemen, en een kaartje “voor Nancy” bij de uitgang. Dat is de ultieme waardering.’