fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Walrick Halewijn, betrokken Amersfoorter vanaf geboorte, sinds 1979 horecaondernemer, bestuurslid bij diverse organisaties en voorzitter van de ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort. (Mede)eigenaar van De Observant, KAdEcafé en Grand Café Halewijn.

En: Gouden Parel van Amersfoort 2018!

walrick@observant.nl

0642111830

Zakendoen uit het hart

13 december 2023 | 2 minuten lezen

Het hart staat stevig in onze taal. Er zijn immers vele uitdrukkingen, gezegden en spreekwoorden waarin het woord “hart” een belangrijke rol speelt: hart onder de riem steken, op het hart drukken en van je hart geen  moordkuil maken, om er maar een paar te noemen. Grote talen als (Amerikaans) Engels en Spaans kennen ook veel uitdrukkingen met “heart” en “corazón” als centraal thema. In zakelijk verband praten we over het kloppend hart van een organisatie. Je zou zeggen dat we heel goed weten waar het hart zit. Toch neemt nuchter Nederland vaak niet het hart als uitgangspunt. Zakelijke beslissingen nemen we meestal met (te) veel ratio. Ik zou ervoor willen pleiten deze vaker met het hart te nemen.

Als ik naar de wereld kijk zijn we het hart aardig aan het vergeten. Polarisatie lijkt de overhand te hebben bij persoonlijke, nationale en internationale conflicten. Dat gaat mij aan het hart. Hoe kan ik mensen om mij heen helpen om liefdevol met elkaar om te gaan? Beginnen bij mijzelf, lijkt mij. Want ook mij lukt het niet altijd om mijn hart te laten spreken. Ik vraag me af welke energie maakt dat het hart zo in de verdrukking komt. Krijg ik te veel prikkels of info waar ik iets mee moet? Was de kleine gemeenschap van vroeger hartelijker? Werd de tweestrijd met de buren weggemoffeld onder de mantel der liefde?

‘Ik vraag me af welke energie maakt dat het hart zo in de verdrukking komt’

Het boeddhisme kent de “metta”; een mantra (gebedje of wens) bedoeld voor iedereen, die als volgt gaat:

Ik wens jou geluk
Ik wens jou vrijheid

Ik wens jou gezondheid
Ik wens jou vrede

Om de metta te oefenen is het advies om dit eerst voor jezelf te wensen. Pas als je geluk, vrijheid, gezondheid en vrede kunt accepteren, kun je deze wensen richten op dierbaren in jouw directe omgeving, daarna op een neutraal persoon en vervolgens op een voor jou moeilijk te benaderen mens. Heb je dit onder de knie, dan kun je als laatste geluk en vrede wensen aan de wereld als geheel. De gedachte hierachter is om het hart te laten spreken. Vanuit het hart – dat vrij vertaald liefde is – kun je dan energie over de hele wereld laten stromen om zo de conflicten tussen mensen weg te nemen. Mooi hè?

Laten we eerst maar eens klein beginnen en uit ons hart met elkaar omgaan. Dan kunnen we daarna ook zakendoen vanuit ons hart. Dat voelt vast en zeker stukken beter.

OntwikkelingenHoreca & RecreatieRestaurant/ barEemvallei