Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Bedrijfsadviseur voor de DGA, met specifieke aandacht voor bedrijfsfinanciering en bedrijfsopvolging.

odijk@mkbfinnovatie.nl 

0653996635

BALANS: Privé en zakelijk in evenwicht

3 oktober 2022 | 2 minuten lezen

Iedereen met een verantwoordelijke functie heeft ermee te maken of te maken gehad, zeker als je daarnaast ook nog als vrijwilliger actief bent: de druk van klanten, leidinggevenden, partners in het bedrijf, partners thuis, kinderen, ouders enzovoorts. Dit kan ervoor zorgen dat er een situatie ontstaat waar je je niet prettig bij voelt, omdat je niet toekomt aan die zaken die geen haast hebben maar wél belangrijk voor jou en jouw dierbaren zijn. En vaak zijn het dan de privézaken die erbij in schieten.

Ik heb er ook mee geworsteld als dertiger met een mooie, maar hectische functie. Ik was partner van HLB Blömer en had een gezin met drie jonge kinderen en natuurlijk mijn vrouw. Ik was ook nog voorzitter/penningmeester van de plaatselijke voetbalvereniging. En oh ja, ik wilde zelf ook nog af en toe sporten, met name tennissen. Het leidde ertoe dat ik in een situatie zat waarbij ik vaak het gevoel had dat wat ik ook deed, ik eigenlijk iets anders moest doen. Een continu schuldgevoel dus!

‘Ik had vaak het gevoel dat wat ik ook deed, ik eigenlijk iets anders moest doen’

Hoe heb ik evenwicht gevonden? In feite kwam dat door de volgende eye-openers:

  • Maak c.q. vind jezelf niet te belangrijk: denk niet dat alléén jij “het” kunt, maar delegeer verantwoordelijkheid (en niet alleen uitvoering) in jouw organisatie. Een ander kan het vaak net zo goed of zelfs beter, zeker als diegene er meer tijd voor heeft.
  • Plan de tijden dat je niet wil werken: en plan daarmee de tijd die je aan jouw gezin en jezelf wil besteden. En hou je daar ook aan! Ik had bijvoorbeeld de gewoonte om op zondagavond na Studio Sport aan het werk te gaan. Dat vond ik nodig om goed voorbereid op maandag te starten. Ik ben daar dus mee gestopt.
  • Communiceer duidelijk wanneer je met vakantie gaat: ‘Wie vindt dat jij niet op wintersport kan?’, vroeg iemand mij ooit. Toen ik zei dat mijn klanten dat verwachten van mij zei hij: ‘Hebben ze dat dan gezegd? Heb je het hen gevraagd?’ Het antwoord hierop was natuurlijk néé. Ik vond zelf dat het niet kon. Sterker nog: als je het hele jaar hard werkt, gunt iedereen het jou dat je op vakantie gaat. Ze gaan tenslotte zelf ook graag. Er is wel één voorwaarde: je moet iemand niet opzadelen met een probleem door plotselinge afwezigheid. Dus communiceer tijdig wanneer je er niet bent. De jaarlijkse wintersport bevalt mij sindsdien uitstekend.

 

Tenslotte kan ik iedereen het boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen R. Covey adviseren. Leiderschapsadviezen niet voor het werk alleen, maar voor de invulling van jouw persoonlijk leven. De essentie daarvan: als jij keuzes maakt op basis van persoonlijke overtuigingen kun je de keuzes aan iedereen uitleggen én begrijpt (bijna) iedereen jou ook.

OntwikkelingenDienstverleningFinanciële dienstverleningLekstroom