fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Barend salemink is specialist in bedrijfswaarderingen. hij is partner en mede-eigenaar van talanton. motto: tijd en geld kun je maar één keer uitgeven, dan kun je er maar beter goed over hebben nagedacht.

salemink@talanton.nl

020-800 6566

De middenweg

11 december 2023 | 2 minuten lezen

Ondernemers zijn bijzondere mensen. Ondernemers zien kansen en -mogelijkheden om waarde te creëren voor hun klanten. Kansen en -mogelijkheden die andere mensen (nog) niet zien. Ondernemers zijn vaak op tal van fronten actief. In hun onderneming en gezin en in het -verenigingsleven pakken ondernemers veelal ook bestuurlijke functies op. Over ondernemen en ondernemers zijn tal van boeken geschreven – veelal Amerikaans, zoals over Steve Jobs, Elon Musk en Thomas Edison, om er maar een paar te noemen. En dan komt steevast de vraag: is dat
ondernemen vanuit het hart of het hoofd?

Is dat het hoofd?

Het hoofd helpt om cognitieve zaken goed te regelen, zoals bijvoorbeeld geheugen, planningsvaardigheden, informatieverwerking, intelligentie, taal en concentratie. Allen zeer belangrijk en veelal ook goed trainbaar. Maar er zijn veel mensen die zeer goede cognitieve vaardigheden hebben en toch geen ondernemer zijn. Oftewel, om ondernemer te zijn is er dus nog iets meer nodig.

Is dat het hart?

Aan het hart worden typische drijfveren toegeschreven, zoals iets willen -betekenen voor anderen, bestemming, visie, persoonlijke waarden of -creatieve aspiraties. Er zijn veel inspirerende voorbeelden. Vincent van Gogh en Rembrandt om maar wat te noemen. De hele artiesten- en
artistieke wereld zit er vol mee. Velen van hen hebben een groot hart en creatieve drijfveren. Maar het zijn geen ondernemers. Oftewel, om ondernemer te zijn is dus nog iets meer nodig.

‘In mijn optiek hebben veel ondernemers “Ikigai”’

Ikigai en de middenweg

Het is dus niet alleen het hoofd en niet alleen het hart. Maar wat dan wel? In mijn optiek hebben veel ondernemers “Ikigai”. Het is een Japans woord en betekent een reden voor je bestaan of “de reden om je bed uit te -komen”. Hart en hoofd tezamen in een vloeiende beweging. De “sweet spot” van waar je van houdt, wat de wereld nodig heeft, waar je goed in bent en (wat ons als ondernemers ook aanspreekt) waar je voor betaald kunt worden. Ondernemers bewandelen dus de middenweg. Ikigai kun je vinden! Mijn Ikigai heb ik gevonden: business valuator, vader, zen-student en (amateur) scheepstimmerman.

In het plaatsje Ogimi op het eiland Okinawa staat een kleine steen met daarop enkele Japanse zinnen. De vertaling luidt ongeveer: “Wanneer je tachtig bent, ben je nog jong. Wanneer je negentig bent en je voorouders je uitnodigen in de hemel, vraag ze dan te wachten tot je honderd bent. Dan zul je erover nadenken.”

Deze piepjonge gast van midden vijftig wenst u goede feestdagen!

OntwikkelingenDienstverleningFinanciële dienstverleningUtrecht