fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

susanne schilderman is sinds juni 2022 wethouder in utrecht, onder andere voor economische zaken, circulaire economie, Financiën en openbare ruimte. ze vertelt ons over het toekomstbeeld voor ondernemend utrecht en haar waarnemingen in de utrechtse economie.

De nieuwe economie

25 juni 2024 | 2 minuten lezen

Utrecht is een geweldige stad, vol met goede ideeën, energie en mooie oplossingen voor maatschappelijke problemen. Als wethouder spreek ik heel vaak ondernemers die niet alleen bezig zijn met groei en geld, maar zich ook verhouden tot hun omgeving en werk maken van een betere wereld. Door bijvoorbeeld de buurt te betrekken bij hun activiteiten en in te zetten op duurzaamheid en biodiversiteit.

Elke dag bouwen we samen verder aan het fundament van een toekomstbestendige economie. Want we zijn het erover eens dat daar onze kansen liggen als stad. Een economie waarin we eerlijk ondernemen binnen de grenzen van de planeet, met oog voor de gezondheid van mensen en gelijke kansen voor iedereen. Dit noemen wij in Utrecht “de nieuwe economie”.

Een heel mooi streven. Maar hoe komen we daar? In Utrecht zijn we in 2023 begonnen met de Actieagenda Utrechtse Economie. Dat is een uitvoeringsprogramma waarmee we sturen op onze inhoudelijke strategische koers naar een nieuwe economie in Utrecht.

‘Hoe groen, inclusief en eerlijk ondernemen Utrechtse bedrijven?’

En sinds dit jaar brengen we ook in kaart hoe we als stad scoren op de pijlers van deze nieuwe economie. Hoe groen, inclusief en eerlijk ondernemen Utrechtse bedrijven? Afgelopen maart mocht ik de eerste Utrechtse Nieuwe Economie Index (NEx) in ontvangst nemen. Deze NEx maakt het streven naar een nieuwe economie meetbaar op zeven thema’s: biodiversiteit, circulaire economie, echte prijzen, groene energie, inclusief ondernemen, nieuwe rijkdom (bijvoorbeeld gezondheid, welzijn, tevredenheid) en transparante ketens.

Uit de cijfers blijkt – onder andere – dat bij de vijftig grootste Utrechtse werkgevers 34 procent van de bestuurders vrouw is. Een mooie score, want daarmee scoort Utrecht in Nederland bovengemiddeld. Ook laten de cijfers zien dat 35 procent van de Utrechtse ondernemingen bezig is met het meten van de impact van hun bedrijfsactiviteiten op het klimaat. En dat twaalf procent van de Utrechtse organisaties het afgelopen jaar informatie heeft gedeeld over hun toeleveringsketens.

Hoe de trend is op alle onderwerpen zal volgend jaar blijken bij de tweede rapportage. De gemeente Utrecht is de eerste gemeente in Nederland met een NEx-meting en rapportage. We gaan jaarlijks de Utrechtse NEx publiceren en dat gaat ons scherp houden. Dankzij de Utrechtse NEx weten we waar we nu staan, waar de kansen liggen en waar we nog extra stappen moeten zetten.

Op de presentatie van de Utrechtse NEx sprak ik veel ondernemers die hard bezig zijn om de scores voor volgend jaar nog beter te maken. Ik ben heel trots dat we die stappen zetten en samen werken aan de economie van de toekomst. Ik zie uit naar de presentatie van de Utrechtse NEx van volgend jaar en hoop velen van u daar te zien en te spreken. En voor nu: een hele mooie zomer!

OntwikkelingenDienstverleningUtrecht