fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Pieter Peelen professionaliseert met No Nonsancy bedrijven, met als doel verdubbeling van productiviteit. Is nieuwsgierig, onconventioneel en creatief. Houdt van onbegrijpelijke theorie omzetten naar iets dat je begrijpt en werkt. Gek van sport. Werkt aan zijn eerste boek!

pieter@nononsancy.nl

0613806845

De verborgen schat van veiligheid

29 maart 2023 | 2 minuten lezen

Als je aan ondernemers vraagt wat “veiligheid” voor hen betekent, dan zie ik meestal geen pretoogjes. Ze verhalen vaak over een brand, inbraak of die ene keer dat de zaak een week plat lag omdat ze waren gehackt. Veiligheid is een hygiëne-factor. Het moet in de basis in orde zijn en incidenten moeten zo snel mogelijk. worden gefixt. Dan kunnen ze weer door. Met de echte dingen.

Dit is een grote misvatting. Er bestaat namelijk een vorm van veiligheid die essentieel is voor succesvol ondernemerschap. Een vorm die veel te weinig ondernemers kennen en daardoor ook te weinig bewust inzetten.

Ik hou van cijfers, analyseren en zaken tot op de bodem toe uitzoeken. Iets wat mij al jaren bezighoudt is hoe wij eigenlijk ondernemen in Nederland. Wij groeien als economie, maar als je wat verder kijkt dan zie je dat we alleen groeien omdat we meer uren maken (CBS). Niet omdat we steeds meer uit onze uren halen. En dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen stress ervaren en ontevredener worden over hun werk. Eén op de zes mensen ervaart momenteel burn-outachtige klachten (TNO).

‘Ze verhalen vaak over een brand, inbraak of die ene keer dat de zaak een week plat lag omdat ze waren gehackt’

Gelukkig is er een kopgroep van bedrijven die het anders doen. Schrik niet; die halen twee tot vijf keer meer uit de uren van hun medewerkers!  En niet omdat ze heel goed zijn gedigitaliseerd, meer kapitaal of technologische voorsprong hebben. Deze bedrijven hebben een andere kijk op hun organisatie. Ze hebben goed door dat de psychologische veiligheid van hun medewerkers de basis is voor een productieve organisatie. En ze zetten daar actief op in. Hoe? Ze ontwerpen structuren en systemen waarin medewerkers met elkaar samenwerken op basis van psychologische veiligheid. En daarin sneuvelen heel veel zaken die wij nu als algemeen geaccepteerd beschouwen…

Veel ondernemers hebben dan ook vaak andere problemen dan dat ze denken. Als je team te weinig veiligheid ervaart, dan is je probleem niet een gebrek aan personeel of last van krapte op de arbeidsmarkt. Als je moeite hebt om te digitaliseren, vraag je dan eens af of dat niet te maken heeft met een onprofessionele organsiatie die digitalisering niet aankan.

Jij kunt dit voor jouw bedrijf omdraaien. Het kan je binnen een jaar twintig procent meer productiviteit opleveren. Dus, als je dit jaar ergens in zou willen investeren, investeer dan in psychologische veiligheid. Ga op zoek naar jouw eigen verborgen schat!

InterviewDienstverleningUtrecht