fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Dit is... Patricia Boer

Patricia is een bezige bij. Naast haar eigen bedrijf SpreekRecht is ze sinds vorig jaar ook actief als mediator bij Vixx Scheidingsbegeleiding. En hoewel de mediation bij scheidingen haar de nodige voldoening geeft, gaat haar hart toch het snelst kloppen van de ondersteunende gesprekken met ondernemers. Een portret.

Een bouwer  ‘Ik haal veel kracht uit mensen verder brengen, en dat is iets wat ik bij Vixx Scheidingsbegeleiding absoluut kan doen. Bij scheidingen staan mensen vaak met de ruggen naar elkaar toe en soms gaat dat gepaard met veel strijd. Het is heel mooi als je kunt helpen deze mensen dichter bij elkaar te brengen, maar je sluit bij scheidingen iets af, terwijl ik juist meer een bouwer ben. Bovendien ben je bij scheidingen voor een groot deel bezig met papierwerk. Ik wil juist met mensen bezig zijn, daar ligt mijn kracht. Daarom is de afwisseling met SpreekRecht ook zo prettig, waarbij ik organisaties bij diverse uitdagingen in het ondernemerschap ondersteun. Het liefst preventief.’

Huwelijkse voorwaarden ‘Een zakelijk conflict is vaak terug te voeren naar het moment van starten. Twee mensen zijn met elkaar gaan samenwerken, ze hebben een overeenkomst van internet geplukt en aangepast en hebben het vervolgens nergens meer over. Daarna ontstaat een conflict over iets wat destijds niet goed is vastgelegd. De huwelijkse voorwaarden van een bedrijf – zoals ik het noem – zijn heel belangrijk. Die gaan vaak over hele basale dingen. Bijvoorbeeld: wat is voor jou ondernemen? De een ziet het als zeven dagen in de week knallen en snel geld verdienen, terwijl de ander graag zijn eigen tijd wil indelen. Het is niet erg als je anders denkt, maar je moet er wel goede afspraken over maken.’

Klankbord  ‘Ik ben zelf sinds 1997 ondernemer. Ik heb een winkel gehad, ik weet wat het is om te werken in een bv, een vof en met aandeelhouders. Ik heb valkuilen gekend, maar ook mijn vorige bedrijf goed verkocht. Al die ondernemerservaring deel ik graag met de ondernemers die ik begeleid. Een businesscoach wordt vaak gerelateerd aan het krijgen van betere of meer business. Dat is allemaal leuk, maar je bent ook nog ondernemer en mens. Hoe houd je het nog leuk voor jezelf? Zelf stelde ik me altijd ten dienste van het bedrijf. Dat zou ik nu anders doen, want het is niet altijd nodig. Maar hoe kom je los? Daarover klankborden levert vaak al veel op.’

Spreek recht   ‘In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de naam SpreekRecht niet gebaseerd op het “recht van spreken”.Het betekent voor mij vooral “spreek recht”, oftewel: zeg wat je bedoelt. Lukt dat niet, dan heb je mij om te zorgen dat het wel gebeurt. Soms hoor ik iemand in een gesprek reageren op de ander en dan denk ik: je reageert helemaal niet op wat er gezegd wordt, maar op wat je denkt te horen. Ik heb diverse mediation-opleidingen gedaan waarin dat soort aspecten aan bod kwamen. Ik ben er zo op getraind om te horen wat mensen zeggen, dat ik het meteen doorheb als het de verkeerde kant opgaat. Dat ik uit de conflictbemiddeling komt, helpt daar ook bij. Ik gebruik daarnaast een scan voor samenwerkstijlen, 7LIFE. Dat gaat over hoe jij samenwerkt. De “strateeg” bijvoorbeeld, maakt het liefst eerst een goed plan, terwijl de “doener” “niet zeurt maar poetst”. Door dat mee te nemen, kan ik mensen dichter bij elkaar brengen in hun communicatie en samenwerking.’

Balans Als ondernemer krijg je vaak de vraag hoe jouw balans tussen werk en privé is. Ik vind dat je niet constant bezig hoeft te zijn met balans, als je maar niet verleert om balans te creëren. Ik heb een tijd gekend waarin het me niet meer lukte om te ontspannen. Toen ik in 2019 stopte met mijn bedrijf zat ik thuis en dacht ik: nou ga ik eens al die boeken lezen die ik heb liggen. Er kwam niks van terecht; ik vond dat ik altijd wat moest doen. Zo had ik ook tegen mezelf gezegd dat ik 1 september weer zou gaan werken. Maar het was die dag prachtig weer, dus ik wilde ook wel naar het strand. Tot aan Noordwijk zat ik met dichtgeknepen keel omdat ik vond dat ik eigenlijk moest werken. Terwijl ik notabene mijn eigen baas was! Ik vond het erg dat het me niet lukte me op iets anders te focussen dan op werk. Een ondernemer heeft vaak de strengste baas die er is, namelijk zichzelf. Ik gun het iedereen om altijd in staat te zijn de balans aan te brengen als het nodig is.’ 

‘Een ondernemer heeft vaak de strengste baas die er is, namelijk zichzelf’

6 X Patricia

Het eerste wat ik doe als ik opsta:

‘Dan ga ik douchen. Meestal bedenk ik de avond van tevoren wat ik ’s ochtends allemaal wil doen om goed op te starten, zoals mediteren of sporten, maar meestal eindig ik gewoon weer onder de douche, ha ha.’

Mijn dag is geslaagd als:  

‘Als ik lekker gewerkt heb en goede gesprekken heb gevoerd, is mijn dag al snel geslaagd. Maar het belangrijkste vind ik dat ik minstens één keer gelachen heb.’ 

Mijn eerste baantje:

‘Bij mijn ouders in de groentekraam. Ik was verantwoordelijk voor de aardbeien. Mensen kochten dan bijvoorbeeld een kilo en dan zeiden ze: maar wat nou als er een paar rotte bij zitten? Ik woog dan altijd net iets minder af dan een kilo en deed er voor hun neus een paar extra aardbeien bij. De mensen blij en ik had toch gewoon een kilo verkocht. Vond ik destijds heel slim van mezelf.’

Dit zou ik doen met een miljoen:

‘Ik zou blijven genieten van het leven zoals ik het nu doe. Ik zou niet ineens stoppen met werken of heel veel anders gaan doen. Geld maakt me geen ander persoon.’

Dit weet bijna niemand van mij:

‘Ook na lang nadenken kan ik nog niks opnoemen. Ik ben een open boek en mensen die mij goed kennen, weten alles van me. Als mensen iets niet weten, is dat omdat ik het niet relevant vind dat ze het weten.’

Motto:

‘Persoonlijk is dat: je kunt beter spijt hebben van iets dat je hebt gedaan, dan spijt van de dingen die je niet hebt gedaan. Zakelijk gebruik ik ook vaak: “Bekijk het eens door een andere bril”.’

InterviewDienstverleningWoerden