fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Een oneindige ontdekkingsreis

Hun ogen glinsteren wanneer Patrick en Sandra Rietveld herinneringen ophalen aan het feest waarmee ze het vijftigjarig jubileum van Kaashandel Van der Stok vierden. Hard werken gaat al een halve eeuw hand in hand met plezier maken. ‘We hebben het zo goed met elkaar’.

‘Er waren zakenrelaties die dachten: we gaan even een hand schudden, maar dat liep anders’, vertelt Patrick met een grote glimlach. Het jubileumfeest duurde tot in de vroege uurtjes. Jong, oud, medewerkers, familie, klanten en leveranciers liepen samen in de polonaise. Met Jan Smit – dé grote verrassing van de avond – voorop. Sandra: ‘Het was een fantastisch mooi feest, waar we met veel plezier op terugkijken.’

Vijftig jaar Kaashandel Van der Stok, reden voor een groot feest. Omdat Patrick en Sandra heel trots op hun bedrijf zijn en op de mensen die met veel passie voor hen werken. En zeker ook omdat meneer en mevrouw Van der Stok, de grondleggers van het bedrijf, nog in goede gezondheid verkeren. Sterker, Gerrit van der Stok helpt nog mee in het bedrijf waarvoor hij in 1974 het fundament legde. Trots vertelt Sandra erover: ‘Mijn ouders zijn een goed duo. Ik vind het knap hoe ze het gedaan hebben. Voor mijn moeder was niets te gek, ze stond hoogzwanger achter de marktkraam.’

Sandra heeft het werkethos van haar ouders geërfd. Sinds ze in 2005 samen met haar partner Patrick de kaashandel van haar ouders overnam, zijn er weinig dagen voorbij gegaan waarin ze beiden niet bezig zijn met kaas. ‘Je bent nooit klaar. Ik vind het mooi om te zien dat onze kinderen nu ook dezelfde mentaliteit hebben.’

‘Daar liepen we met een grote glimlach rond van verwondering; wordt híer kaas gemaakt?’

Zuidas

Patrick en Sandra namen vier marktkramen en de kaasgroothandel over van Gerrit, samen met een koelcel van zes vierkante meter en twee personeelsleden. Ze bouwden dit uit tot tien marktkramen, ontwikkelden zich in de kaasgroothandel, openden een kaaswinkel in het centrum van Lopik en importeren sinds 2015 kazen uit het Franse Rungis, vlak onder Parijs. ‘Inmiddels hebben we een Fransman in dienst die dat samen met ons organiseert. We importeren fantastische, unieke kazen uit Frankrijk. Bovendien importeren we ook steeds meer kazen uit Italië, Zwitserland en Spanje. Vanuit ons 800 vierkante meter grote kaaspakhuis in Lopik beleveren we nu vele winkels en markthandelaren in Nederland. Ook de export binnen Europa wordt steeds bepalender voor onze omzetgroei.’

Wat ze zover gebracht heeft? Een uitgestippeld plan? ‘Het is op ons pad gekomen’, vertelt Patrick. ‘In de loop der tijd ontmoetten we mensen, de naamsbekendheid groeide. Als er dan een plek op de markt vrijkomt, of een kaashandelaar ermee stopt, dan weten ze ons te vinden. We staan zelf ook open voor nieuwe dingen, voor nieuwe avonturen. Zo staan we sinds drie jaar op de markt op de Zuidas in Amsterdam. Dat is heel anders dan de markten die we tot dan toe hadden – voornamelijk in het oosten van het land, maar we wilden het gewoon proberen. En nu is het een leuke afwisseling in de werkweek. Alle advocaten en expats staan in de rij voor onze broodjes kaas!’

Passie

Bij binnenkomst bij de kaashandel prijkt een grote foto met de tekst: “Kaas is onze passie”. Wat is die passie? ‘Dat zit ‘m in de veelzijdigheid van het product’, vindt Patrick. ‘Er zijn zoveel soorten kaas en er is zoveel over te vertellen. Er komen altijd weer nieuwe producten bij. Het is als een oneindige ontdekkingsreis.’ Sandra gaat met hetzelfde enthousiasme verder: ‘Kaas verveelt nooit. We zijn in Zwitserland geweest, op een oude kaasboerderij. Daar liepen we met een grote glimlach rond van verwondering; wordt híer kaas gemaakt?’

Sandra en Patrick praten vol lof over de inmiddels 25 medewerkers die Kaashandel van der Stok telt. ‘Ze delen dezelfde passie en staan met veel enthousiasme achter de marktkraam of in ons kaaspakhuis en op kantoor.’ Daarmee maken ze duidelijk verschil bij klanten, zien ze. ‘We zijn waanzinnig trots op ze! Het is bijzonder dat ze allemaal elke dag voor ons klaarstaan. Zowel de fulltimers als de weekend- en vakantiekrachten.’ Tegelijkertijd is het vinden van goed personeel ook de grootste uitdaging, om de groei binnen het bedrijf te kunnen blijven volhouden.Patrick: ‘Alles loopt nu goed en we hebben ook een goede werk-privébalans gevonden. Vroeger werkte ik iedere zaterdag, nu ben ik eens in de drie weken aan de beurt. Dat is ook veel waard. Op zaterdag sta ik nu ook vol trots langs de voetbalvelden bij onze drie zonen. We willen absoluut voorkomen dat we ten onder gaan aan ons eigen succes.’

 

www.kaashandelvanderstok.nl

OntwikkelingenGroothandelFood (groothandel)Lopikerwaard