fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Erik Kaper is eigenaar bij AKA Assurantiën. Samen met zijn team adviseert hij mkb-ondernemers over zakelijke verzekeringen en hypotheken.

erik@adviesvanaka.nl

0348410302

Een onneembare vesting!

11 april 2023 | 2 minuten lezen

Konden wij al ons bezit maar optimaal beschermen tegen de “boefjes” van deze wereld om zo een onneembare vesting te creëren. In een lang verleden groeven we slotgrachten, hadden we een hefbrug en bestookten we onze “vijanden” met pek en veren vanaf onze kasteelmuren. Maar in 2023 liggen die dingen toch heel anders. Kijk maar eens een aflevering van “Opsporing Verzocht”. De boeven van deze maatschappij rijden zo nodig met auto en al je pand binnen, voor die enkele spullen. Een enorme schadepost achterlatend, die de kosten van het gestolen object overstijgt.

Nu weten jullie vast wel dat je je met betrekking tot dat soort risico’s prima door ons kunt laten adviseren. Maar hier al schrijvend vroeg ik mij af: zijn dit soort risico’s wel onze grootste vijand? Ik denk namelijk inmiddels van niet!

Oktober jongstleden werd ik door een ex-collega gevraagd mee te gaan naar een informatieavond van de gemeente Alphen aan den Rijn over cybersecurity, met als kopstuk Kees van der Spek. Je kent hem wel, van het programma “Oplichters aangepakt!”. Bij Avifauna kwam eerst een ex-ondernemer aan het woord. Hij was met zijn bloeiende en middelgrote ontwerpstudio een paar jaar terug gehackt. In een jaar tijd was er niets meer van zijn onderneming over. Het eerste deel van de hack was volgens zijn zeggen nog te overzien geweest. Kostenpost: zo’n driehonderdduizend euro voor het verwijderen van de hack, betalen van losgeld en het uiteindelijk herstellen van de data. Maar de pijn zat hem vooral in de staart, deel twee.

‘Je schrikt ervan hoe vaak dit soort aanvallen zich voordoet’

Zijn grote klanten, waaronder Albert Heijn, wilden met dit risico zijn klant niet meer zijn. Zijn beste medewerkers wilden vervolgens niet meer bij hem werken doordat er steeds minder leuke opdrachten binnenkwamen. Het faillissement was daar! Vervolgens schetsten Kees en de politie van Alphen haarfijn hoe vaak dit soort aanvallen zich gemiddeld voordoet. Je schrikt ervan!

Voor mij was dit de aanleiding om na jarenlang tobben de boel grondiger aan te pakken. Een cybercrimeverzekering voor deel één hadden we (pas) twee jaar in ons bezit. Maar voor deel twee hebben we daarna alles op scherp gezet. Paswoorden met minimaal dertig karakters lengte en authenticators. Verder hebben we goed door de organisatie gekeken waar we zwak zijn. Dat alles in het kader van voorkomen is beter dan genezen. Een verzekering moet dan alleen het sluitstuk zijn!

Zo hopen wij in 2023 een onneembare vesting te zijn!

InterviewDienstverleningFinanciële dienstverleningWoerden