frans van seumeren is ondernemer, redder en eigenaar van fc utrecht. frans houdt van uitdagingen, ook op sportief vlak!
Fundament
Je kunt pas een goed huis bouwen, als er een stevig fundament onder zit. Dit geldt ook voor een bedrijf. Ik ben grootaandeelhouder van een aantal bedrijven, waaronder FC Utrecht, het “moeilijkste kindje van de klas”. Dit bedrijf wil ik in deze column als voorbeeld nemen.
Zestien jaar geleden nam ik het onwijze besluit om het op dat moment noodlijdende bedrijf B.V.O. FC Utrecht over te nemen. Met mijn jarenlange ervaring als algemeen directeur en aandeelhouder van het grote en internationaal opererende Mammoet, veronderstelde ik dat het ook mogelijk moest zijn om van onze FC een mooi bedrijf te maken.
Allereerst wil ik hierbij opmerken dat het veel moeilijker is om een bestaand bedrijf om te turnen dan een nieuw bedrijf op te bouwen, net zoals het veel moeilijker is een huis compleet te verbouwen in plaats van een nieuw huis te bouwen. Al na enkele maanden kwam ik erachter dat er geen stevig fundament en geen structuur aanwezig was, op zowel organisatorisch, commercieel, financieel als technisch vlak. De basis voor alles is goede, capabele en betrouwbare mensen op de juiste plek zetten, want je personeel is de belangrijkste bouwsteen van je bedrijf. Deze mensen moet je, zeg ik altijd, beschouwen als familie en goed betalen. Op hun beurt dienen zij volstrekt loyaal te zijn aan het bedrijf en haar collega’s.
weer vol’
Om te zorgen dat het fundament niet instort is het helaas dikwijls noodzakelijk om de zwakke plekken eruit te snijden en constant op je hoede te zijn, de markt te volgen, innovatief en creatief te zijn en niet in te slapen. Waar je nauwelijks vat op hebt zijn invloeden van buitenaf, zoals de coronacrisis. Dat is natuurlijk het allergrootste probleem bij FC Utrecht. Een bal tegen de paal, een foute beslissing van de scheidsrechter, idiote vandalen die buiten het stadion in de openbare ruimte met de politie gaan vechten, een burgermeester die meent dat alle 22.000 toeschouwers daar de schuld van moeten krijgen en de eerstvolgende thuiswedstrijd geen supporters toelaat in ons stadion. Daarbij wordt er totaal geen rekening mee gehouden dat dit de club weer 400.000 euro kost, los van de immateriële schade.
Gelukkig kan ik constateren dat we als club en bedrijf de zaken langzamerhand op de rit krijgen. We gaan eindelijk positieve cijfers schrijven, het stadion zit tegenwoordig weer vol, de omzet is, vanaf dat ik in 2008 instapte, gestegen van 15 miljoen naar 32 miljoen euro. We hebben het stadion gekocht, een nieuw trainingscomplex gecreëerd op Overvecht en zijn, gemeten naar de inkomsten uit de mediagelden over de laatste tien jaar, de vijfde club van Nederland. Het fundament is gelegd; nu kunnen we verder bouwen.