fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

susanne schilderman is sinds juni 2022 wethouder in utrecht, onder andere voor economische zaken, circulaire economie, Financiën en openbare ruimte. ze vertelt ons over het toekomstbeeld voor ondernemend utrecht en haar waarnemingen in de utrechtse economie.

Ruimte voor passie

11 december 2023 | 2 minuten lezen

In Utrecht, het “Heart of Health” van ons land, zou je denken dat het vanzelfsprekend is dat we met ons hart ondernemen. Gelukkig heb ik in de anderhalf jaar dat ik nu wethouder ben enorm veel ondernemers gesproken waar de passie die bij ondernemen komt kijken meteen voelbaar is. Maar ik hoor ook vaak van ondernemers dat het met zo veel maatschappelijke veranderingen en snelle ontwikkelingen soms een flinke uitdaging is om vast te houden aan die kern, aan datgene waar hun hart sneller van gaat kloppen. Denk – naast natuurlijk corona en de energiecrisis – bijvoorbeeld aan de versnelde overgang naar meer online shoppen, of de bereikbaarheid van grote werkgebieden. Ondernemen vanuit het hart betekent dat je niet alleen streeft naar winst, maar ook waarde en betekenis creëert. Met je dienst of product iets betekenen voor de wereld. Maar daar moet wel de ruimte voor zijn.

Om te achterhalen hoe de gemeente kan helpen bij het blijven bieden van die ruimte, werken we op dit moment aan de Utrechtse Nieuwe Economie Index (NEx). Deze index wordt een manier om de bijdrage van het Utrechtse bedrijfsleven aan maatschappelijke doelen in beeld te brengen, en in kaart te brengen waar en vooral hoe de gemeente het beste bij kan sturen om ondernemers te stimuleren ook meer impactvol te ondernemen.

‘Utrecht zit vol met ondernemers met een passie voor impactvol ondernemen, maar soms maakt de wereld
het ook lastig die passie te blijven volgen’

Maar het belangrijkste blijft toch wel dat we als gemeente in gesprek blijven. Zowel met de ondernemers waar het al lukt om het verschil te maken, als met de ondernemers die het graag willen, maar nog te veel hobbels onderweg ervaren. Veelal zijn impact-ondernemers actief op een maatschappelijk thema, zoals duurzaamheid, circulariteit of binding met de wijk. Om met hen in gesprek te blijven hebben we onlangs een masterclass georganiseerd voor collega’s van de gemeente, waarin we precies dat deden; leren van impact-ondernemers. Voor de sessie waren we te gast bij de SIF, ook een belangrijke partner in dat impact-ondernemen. Als afsluiter mocht ik mijn conclusie delen, en die deel ik graag ook met u: Utrecht zit vol met ondernemers met een passie voor impactvol ondernemen, maar soms maakt de wereld het ook lastig die passie te blijven volgen. Door elkaar op te blijven zoeken en vragen te blijven stellen kunnen we sámen de economie van onze stad verder laten ontwikkelen en tegelijkertijd een positieve impact hebben op onze gemeenschap en onze planeet. En daar gaat mijn hart dan weer sneller van kloppen.

OntwikkelingenDienstverleningUtrecht