Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

‘Het is superleuk werken in deze geweldige vibe’

Met Four Seasons is Leusden een regelrechte hotspot rijker. Borrelen, lunchen en feesten doe je hier met de seizoenen mee. Laat dat maar aan het creatieve brein van Sander van der Schoot over. De ondernemer ziet zijn horecadroom uitkomen met de opening van Four Seasons en heeft, gesteund door zijn energieke team, grootse plannen. ‘Mijn motivatie? Ik dacht: ik ga het gewoon doen. Niet omdat het moet, maar omdat ik het leuk vind.’

‘Ik zeg al een jaar of vijftien tegen mijn drie dochters: papa wil ooit een
restaurant hebben’

Een beetje Leusdenaar weet meteen waarover je het hebt als je over het oude postkantoor begint.  In dat karakteristieke gebouw aan de Kastanjelaan lever je echter allang geen post meer af, maar kun je sinds kort volop genieten van de lekkerste borrels en bites. En, nu er weer steeds meer mag, is dit ook de plek waar bedrijven en particulieren spetterende feesten houden, tegen welk decor ze ook maar willen. 

Dat is allemaal het resultaat van de inspanningen van Sander van der Schoot, want hij was het die drie jaar geleden werk maakte van zijn droom. Al dik twintig jaar runt hij met succes Schoot Verhuur & Events, momenteel gevestigd in Amersfoort, dat evenementenmaterialen verhuurt en events organiseert. Met veel plezier, maar de ideeënrijke ondernemer had de ambitie om daarnaast ooit nog eens een horecazaak te openen. 

‘Ik zeg al een jaar of vijftien tegen mijn drie dochters: papa wil ooit een restaurant hebben’, vertelt hij. ‘Maar niet klein, het moet groot zijn. Dat was mijn ding, mijn challenge. Ik hou van de beleving in goede horecazaken. Nou ja, en toen kwam dit pand op mijn pad. Onafhankelijk marktonderzoek gedaan: is het haalbaar? Ik kreeg groen licht van de gemeente: ga maar bouwen.’

Dat liet Sander zich geen twee keer zeggen. Met eveneens handige mensen uit zijn netwerk heeft hij het pand grondig gerenoveerd. Het resultaat mag er zijn, zo blijkt tijdens een rondleiding die begint in het trendy ogende restaurant, met onder meer heerlijke loungebanken in het hart van de zaak én een mooie bar waarvan het blad is opgetrokken uit liefst vijf lagen hout. Sander: ’Deze ruimte was helemaal kaal en leeg, alles wat je ziet hebben we aangepakt. Plafond, wanden, vloeren, tot een nieuwe infrastructuur voor de riolering aan toe.’

Seizoenen beleven

Geen half werk dus. Niet voor niets introduceren Sander en zijn team Four Seasons als “de nieuwe hotspot van Leusden”. ‘Ik ben zelf gek van borrelen, van een wijntje drinken en wat hapjes proeven. Voor je het weet heb je niet een echte maaltijd op maar wel genoeg gehad, want door de ambiance en creaties ben je langer blijven zitten. Dat is wat beleving kan doen en dat is wat we bij Four Seasons
ook willen bereiken.’ 

Naast hem knikt Anouk Zuure instemmend. Zij is als Operations Manager bij Four Seasons de rechterhand van Sander. ‘Je kunt hier een lekkere kop koffie halen als je daar zin in hebt, maar ook een lunch of borrel. Dineren in het restaurant, een feest in onze evenementenruimte, een cocktail met vrienden op het terras: het kan allemaal. Sander is fan van wijn en leuke wijnbarretjes. Hier kun je terecht voor topkwaliteit wijnen, maar ook gewoon een goede huiswijn. Zoals Sander het vaak zegt: als het maar goed en lekker is.’

Ze wijst naar buiten, waar het terras nu nog een volop zomerse aanblik heeft met strandstoeltjes en een heus zwembad bedoeld als voetenbad. ‘We heten niet voor niets Four Seasons, dus we bewegen met de seizoenen mee. Als je hier in de herfst of winter langskomt ziet het er weer anders uit. We hebben zoveel leuke ideeën, too much!’

Op steenworp afstand staat het landelijk aansprekende AFAS Theater en om Four Seasons heen zijn veel bedrijven gevestigd, dus dit belooft een levendige plek in Leusden te worden. ‘Mensen komen van heinde en verre naar het theater en die willen na afloop van een voorstelling wat lekkers drinken. Hoe leuk is het dat ze een paar meter verderop naar binnen kunnen lopen voor een glas wijn of een cocktail? We hebben zelfs een speciaal theatermenu in het leven geroepen.’ 

Vakantievibe

Four Seasons heeft nog veel meer te bieden. Anouk staat te popelen om ons de evenementenzaal te laten zien. En we geven haar geen ongelijk, want wát een ruimte gaat er achter het restaurant schuil. ‘We halen het buitengevoel hier naar binnen’, legt Sander uit. ‘Daarom de houten planken met stalramen langs de wand, waardoor je het idee krijgt alsof je tegen een schuur aankijkt.’ Anouk: ‘En hier hebben we de Afrikaanse braai, die maakt dat je binnen kunt barbecueën met een hele hoop mensen. Het is interactief, gezellig en mensen vinden het een leuk gezicht als ze binnenkomen op een event.’

Deze evenementenruimte is een kolfje naar de hand van Sander. ‘Ik vind het zelf heel leuk om thematische events te organiseren. Italiaanse avonden, Duitse avonden, noem het maar of we bedenken er iets creatiefs omheen. We gaan straks weer richting kerst- en eindejaarsborrels, dan kunnen we het hier voor grote groepen van wel vijfhonderd gasten omtoveren tot winterwonderland. Dat deed ik vanuit mijn verhuurtak al bij bedrijven op locatie, maar dan moesten we altijd dagenlang op- en afbouwen. Als je dan het resultaat zag… Bedrijven waren echt flabbergasted door de sfeer die we creëerden. Nu hebben we de ruimte zelf en kunnen we totaalconcepten bieden. We denken graag mee met bedrijven die daarin geïnteresseerd zijn.’

Aan creativiteit geen gebrek. Afgelopen winter konden gasten maaltijden afhalen bij de drive-
thru. Dat was een hele belevenis. ‘We hadden een winterse setting neergezet, compleet met skies en een gondel, zodat het leek alsof je in de bergen op wintervakantie was. Mensen konden een mooie instagrammable foto maken en daarna thuis lekker genieten van onze maaltijden. Dat was meteen een ludieke openingsactie.’ 

Terug naar evenementenruimte. Want daar hangen ook nog allemaal doeken tegen de wanden, met levensechte foto’s van karakteristieke horecazaken uit het buitenland. ‘Je ervaart hier een vakantievibe, het lijkt alsof je op een buitenlands terras zit. We hebben een podium, er staat een prachtige bar in de hoek. Deze ruimte biedt zoveel mogelijkheden.’

‘We gaan straks richting kerst- en eindejaarsborrels, dan kunnen we het hier voor grote groepen omtoveren tot winter wonderland’

Nooit opgeven

Er komt een jongedame binnen, Sander veert op. ‘Kijk, dit is mijn oudste dochter Beau.’ Of ze trots is op haar vader? Een ondeugende glimlach: ‘Eerst zien, dan geloven!’ Dan: ‘Het komt vast goed. Dit is één van papa’s projectjes.’

Sander hoort het glimlachend aan. Ze heeft gelijk. Hij is een echte ondernemer, kan niet stilzitten. Dat corona zijn nieuwe zaak in deze periode dwarszit brengt hem niet van de wijs. ‘Ik ben daar vrij makkelijk in. Elk nadeel heeft zijn voordeel. We hebben stapsgewijs naar verdere opening kunnen toewerken, zodat we als we écht helemaal los mogen op het niveau zitten waarnaar we streven. Wat ook scheelt: dit is ontstaan uit hobby, uit passie. Mijn motivatie? Ik dacht: ik ga het gewoon doen. Niet omdat het moet, maar omdat ik het leuk vind.’

Over zijn mentaliteit kan hij kort zijn: nooit opgeven. ‘En ik vind jou ontzettend creatief’, zegt Anouk. ‘Sander kan alles visualiseren en dan ook nog tot werkelijkheid brengen. Dat is niet iedereen gegeven. Laatst stond ‘ie weer op een maandagavond te klussen, krijg ik een fotootje binnen. Dit is ook weer gedaan, stond erbij. Dat is Sander. Zijn ideeën gaan altijd ergens naartoe.’

Sander: ‘Maar het is nooit een recht pad, het gaat altijd organisch. Hoe ik deze beginperiode ervaar? Spannend, maar ook heel leuk. We zien de gasten genieten en zijn er klaar voor om straks grote groepen in de zaal een geweldige avond te bezorgen. Leuk ook dat mijn vrouw en kinderen meehelpen. Deze passie van mij vraagt wat van ons gezinsleven. Ik had al een goedlopende zaak en dan gaan toch mijn handen jeuken om er wat bij te doen. Maar ze staan achter me. Net als het team dat we hier hebben. Jong, fris, energiek. Ik heb ze keihard nodig. Anouk, onze bedrijfsleider Erik, de mensen op de vloer, allemaal. Ik kan wel alleen op een ton gaan staan, maar dan voel ik me eenzaam.’

Anouk: ‘We kunnen niet wachten op de eerste feesten en partijen. Dat geeft ook energie en maakt dat het superleuk werken is in deze geweldige vibe. Zo leuk, dat je denkt: ik wil dit feest meevieren.’

CoverstoryNieuwe vestigingHoreca & RecreatieRestaurant/ barHotelEventsRecreatieEemvallei