‘Ik blijf me verwonderen in de wereld van wijn’
Het leven vieren doe je met… goede wijn! En daarvoor moet je bij Anita van den Bor zijn. De Hoevelakense ondernemer beleeft een vliegende start met haar wijnwinkel By Bor. Unieke flessen druivennat, gezellige wijnproeverijen en relatiegeschenken met bijpassende delicatessen die ze onder haar eigen bedrijfsnaam op de markt brengt: Anita weet als geen ander wat genieten is.
Het ondernemersavontuur van Anita startte — hoe kan het ook anders — boven een glas wijn. Samen met een vriendin genoot ze van een goede fles die helaas niet in Nederland te verkrijgen was, en zo begonnen de twee hardop te dagdromen. ‘Wij dachten: dan halen wij de wijn deze kant op. Dus toen zijn wij ons er in gaan verdiepen. Dan krijg je al snel korting aangeboden. Hoe meer je inkoopt, hoe groter de korting. Uiteindelijk kwam er een vrachtwagen met tien pallets wijn voorgereden.’
Het was het begin van een wijnavontuur vol plezier. Maar na zeventien jaar lang hobbymatig wijn verkopen wilde Anita meer. De telg van een bekende ondernemersfamilie kijkt graag met een frisse blik naar de toekomst. De tijd was aangebroken om door te pakken en er voor de volle honderd procent voor te gaan.
Vernieuwend
Zo kon het zijn dat Anita ruim een jaar geleden By Bor startte; een wijnwinkel aan huis waarmee ze zowel de zakelijke als particuliere markt bedient. Anita richt zich vooral op vernieuwende wijnen van wijnhuizen die je nog niet of nauwelijks in Nederland kunt vinden. ‘Ik werk het liefst samen met kleine wijnhuizen. De verhalen die daarbij horen zijn het leukst. Vaak gaat het daar nog echt om het ambacht. Ik hou daar enorm van.’
Italië en Spanje zijn haar favoriete wijnlanden. De wijnen in haar assortiment komen dan ook voornamelijk daarvandaan; met smaak en vakkundig uitgezocht door Anita. Ze houdt haar ogen echter ook gericht op opkomende wijnlanden, van Moldavië tot Nederland. ‘In mijn assortiment heb ik voor ieder wat wils. En voor elk budget. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil; daag me uit en ik regel het voor je.’
Delicatessen
Wijn is nóg lekkerder in combinatie met bijpassende culinaire producten, vindt Anita. En dus verkoopt ze onder de naam By Bor diverse delicatessen. Verschillende soorten olijfolie, balsamico, chutney’s en honing koopt ze in bij een leverancier. Ze ontwikkelde daarnaast zelf een worst (met wijn van By Bor erin!) en chocolade in de vorm van wijnflessen (met wijn en olijfolie van By Bor erin!).
Anita: ‘Alleen maar wijn is ook alleen maar wijn. Ik hou ervan om een compleet plaatje te kunnen leveren. Hoe leuk is het om een een pakket vol met wijn en bijzondere delicatessen onder de kerstboom te vinden? Bedrijven kunnen mij ook benaderen voor specifieke wensen voor relatiegeschenken. Dan beginnen er in mijn hoofd meteen 26 raderen te draaien.’
Op gevoel
De olijfolie, balsamico, chutney, honing en sommige wijnen van By Bor zijn biologisch en hebben een sociaal karakter; mensen met een beperking dragen daar namelijk aan bij in het productieproces. ‘Dus je doet ook nog iets goed voor een ander. Dat hoort voor mij bij ondernemen vanuit het hart. Ik vind het belangrijk dat iedereen kansen krijgt om mee te doen. Als zij blij zijn, dan ben ik dat ook.’
Anita doet als ondernemer veel op gevoel. En dat laat haar nauwelijks in de steek. ‘Voelt het niet goed? Dan doe ik het niet. Voelt het goed? Dan spring ik er vol overgave in. Wat mijn hart zegt is leidend. Soms wil ik in mijn enthousiasme te veel. Gelukkig heb ik een echtgenoot die zelf ook ondernemer is en af en toe op de rem trapt.’
Is er een evenement in Hoevelaken? Grote kans dat ze er de wijn van By Bor schenken. Het tekent de nauwe betrokkenheid van Anita bij “haar” dorp. Over vanuit het hart ondernemen gesproken.
Proeverijen
Wijnproeverijen vormen een andere tak van By Bor. Drie keer per jaar vinden die op een bijzondere locatie plaats, inschrijven kan via de website. Haar dochters Chantal en Daniëlle en haar man Mark bieden vaak de helpende hand. Anita organiseert ook proeverijen voor bedrijven, bijvoorbeeld tijdens een vrijmibo of een feestavond.
Anita: ‘Ik selecteer in overleg zo’n negen wijnen. Waar ligt je voorkeur? Wat voor prijs wil je op tafel zetten? Wil je er culinaire lekkernijen bij? Ik kan de proeverij aankleden zoals je wilt. Ik geef uitleg over de wijnen, maar verwacht geen statische proeverij. Het moet vooral gezellig zijn. Als mensen een fles wijn meenemen is dat mooi meegenomen.’
Uitbouwen
De vliegende start van By Bor smaakt letterlijk en figuurlijk naar meer. ‘Ik had niet durven dromen dat het al zo goed zou gaan. Naast particulieren weten ook bedrijven mij steeds vaker te vinden. Ik heb er veel zin in om dit uit te bouwen. Kom maar op met die uitdagingen. Ik geniet van het spel dat ondernemen heet. Alles kan, niets moet.’
Eén ding is zeker: in de wereld van wijn is ze thuis. ‘Ik hou van een wijntje, van de gezelligheid die erbij hoort. Joh, over wijn raak ik nooit uitgesproken. Er is zoveel wijn, en er zijn zoveel wijnhuizen en zoveel productiemethodes. Ik blijf me verwonderen.’