fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Paul Oosterlaken is directeur van Kiremko uit Montfoort.

po@kiremko.com

Leve Den Haag!

3 april 2023 | 2 minuten lezen

Ik kan er niet omheen. In september heb ik in dit magazine al een column geschreven over het rituele toneelstukje dat in Den Haag werd opgevoerd. De parlementaire enquête over Groningen, de gaswinsten, het geheugenverlies en de leugens van onze bestuurders.

Vorige week is dan uiteindelijk het langverwachte rapport verschenen. Wat erin staat was uiteraard allang bekend. Vooral de Groningers wisten het, maar niemand wilde naar ze luisteren. In Den Haag dachten ze dat ze die domme noorderlingen wel in het gareel konden houden.

Nu het rapport uitgebracht is, is men ontdaan over de inhoud. Dat beweren althans de betrokken politici, de zakkenvullende energiemaatschappijen en de falende ambtenaren die de Groningers hadden moeten beschermen. Bedenk wel dat het rapport verschenen is, drie weken voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en dus ook voor de verkiezingen van de Eerste Kamer, zij het indirect.

Het geeft iedereen voldoende de tijd om mee te waaien met alle zielige praat over en voor de Groningers. Niet dat zij daar iets mee opschieten. Na de verkiezingen zal het rapport langzaam maar zeker onderaan de stapel belanden. Er worden nog een paar mindere goden op straat gezet met een riante wachtgeldregeling, we doen nog wat cosmetische dingetjes hier en daar voor de Groningers en dat was het dan.

Het ergste is dat het allemaal niet nodig was geweest. Al heel lang is er een technische oplossing die de aardbevingen had kunnen en kan voorkomen. Namelijk het aardgas dat gewonnen wordt, vervangen door een ander gas, bijvoorbeeld CO2. Houd de gasbellen op druk en er ontstaan geen verzakkingen en aardbevingen.

‘Die vrees is echter onterecht als we gebruik zouden maken van de technische oplossingen die voorhanden zijn’

De gierigheid van de energiemaatschappijen en de falende bestuurders van ons land hebben ervoor gezorgd dat deze technische oplossing er niet is en tot op de dag van vandaag niet wordt uitgevoerd. De bestuurders hebben gefaald in hun bescherming van de burgers ten faveure van de winsten van de energiemaatschappijen.

Ook heden ten dage is deze oplossing onbespreekbaar. Het Groninger gasveld herbergt nog een enorme voorraad gas die wij keihard nodig zullen hebben, omdat we van het Russische gas afgesneden zijn. De winning ervan is onbespreekbaar vanwege de terechte vrees voor aardbevingen.

Die vrees is echter onterecht als we gebruik zouden maken van de technische oplossingen die voorhanden zijn. Als argument gebruikt men dat er niet geëxperimenteerd mag worden met Groningen en de Groningers. Ze hebben al genoeg geleden. Het is een gelegenheidsargument gebaseerd op een valse emotie. Het is geen experiment, want we doen het in Nederland al iedere dag. Om onze gasvoorraad op peil te houden worden de gasopslagen gevuld met LNG. En waar zitten die gasopslagen? Juist. Onder de grond. Dat zijn dus niet een paar lege tanks op een opslagterrein. Het is echter de politieke wens om een eind te maken aan het gebruik van fossiele brandstoffen, dus het negeren van een oplossing brengt dat doel dichterbij. Dat de burger en de industrie daar de prijs voor moeten betalen interesseert ze niet zo heel veel in Den Haag. Leve de hoge energieprijzen, leve de hoge inflatie, leve de hoge winsten bij de energiemaatschappijen en leve de verhoogde belastinginkomsten!

InterviewHoreca & RecreatieLopikerwaard