fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Carin kampman is ondernemer en zeer betrokken bij transities die de leefomgeving van mens en dier bepalen. Momenteel is ze bestuurder/kwartiermaker van Retourboulevard: een circulair ambachtscentrum aan de Brabantsestraat 14. 

carin@retourboulevard.com

Metamorfose

23 juni 2022 | 2 minuten lezen

Na een mooie carrière van zo’n 35 jaar bij de politie en andere maatschappelijke relevante organisaties, stond ik na de vereffening van Matchpoint Betrokken Ondernemen voor de keuze om elders weer in loondienst te gaan. Of niet…

Manlief was al jaren succesvol en met veel vrolijkheid zelfstandig ondernemer, maar om nu samen in die positie te zitten vond ik toch spannend. Ik hecht echter veel waarde aan de vrijheid om eigen keuzes te maken, mijn tijd in te delen zoals ik wil en de mensen te kiezen waarvoor of waarmee ik samenwerk. De keuze was dus, ondanks mogelijke risico’s, snel gemaakt. 

Na de oprichting van de SDGHUB samen met Paul van Heel kon ik veel kennis en mijn bestaande netwerk (opnieuw) inzetten en verbinden. Mooie Stadsdialogen gemaakt vanuit de eigen studio en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in Amersfoort op de kaart gezet. Terwijl ik ook een studie ecologisch landschapsontwerp volgde, kwam Retourboulevard op mijn pad; het mogen starten van een circulair ambachtscentrum. Hoe mooi is het wanneer maatschappelijke relevantie en ondernemerschap tezamen je pad kruisen? Hier moest ik dus iets mee.

‘Hoe mooi is het wanneer maatschappelijke relevantie en ondernemerschap tezamen je pad kruisen? Hier moest ik dus iets mee’

Ruim een jaar later hebben we net de opening van de winkel achter de rug; 1900 m2 bruisend circulair ondernemerschap. Een metamorfose, ook voor een aantal ondernemers dat op het commerciële vlak vaak heel succesvol was, maar de relevantie van het werk miste. Ondernemers die van hun hoofd naar het hart en de handen gingen en ambachtslieden werden met een verhaal. Dat geldt ook voor hun producten die daarmee een tweede leven kregen. 

Ik bewonder de keuzes van deze ondernemers en hoop dat de overheid deze hoognodige, maar nog kwetsbare transitie van lineair naar circulair blijft ondersteunen zodat velen hun voorbeeld gaan volgen en Amersfoort in 2030 afvalloos is en de kringloop zich sluit.

Nu voor ons, maar vooral voor de toekomstige generaties, “because there is no Planet B”.

 

Eemvallei