fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Tonny Gerritsen is ondernemer. Hij is algemeen directeur en mede-eigenaar van Lithos bouw & ontwikkeling en daarnaast huisvader. Motto: Herinner je gisteren. Droom van morgen. Geniet van vandaag.

tgerritsen@lithos.nl

0334535959

Ondernemen met hart en hoofd

14 december 2023 | minuten lezen

Is het mogelijk om te ondernemen zonder dat het hart of het hoofd daarvan een onderdeel is? Passie versus relativerend vermogen.

Passie is vaak de drijvende kracht achter veel ondernemers. Het zorgt ervoor dat ondernemers bereid zijn risico’s te nemen, obstakels te overwinnen en urenlang te werken zonder klaar te zijn. Het is wat hen onderscheidt van degenen die alleen maar dromen en daarin blijven hangen.

Maar passie alleen is niet genoeg. Ondernemen kan een uitdagende en stressvolle activiteit zijn. Het is essentieel om een zekere mate van nuchterheid te behouden om met tegenslagen om te kunnen gaan en rationele beslissingen te nemen. Dit is waar het “relativerend vermogen” in het spel komt. Ondernemers moeten in staat zijn om te stappen en een stap terug te doen, om hun emoties even opzij te zetten en de situatie objectief te bekijken. Het vermogen om te relativeren helpt bij het beheersen van stress en het voorkomen van impulsieve, emotionele beslissingen.

De tijd waarin wij leven is een tijd van tumultueuze veranderingen en veel onzekerheid. Daarom moet je over een mentale buffer beschikken. Vitaliteit, enthousiasme, creativiteit en samenwerking vormen zo’n buffer. Ondernemen met passie zonder dat je hoofd overloopt.

‘Fouten maken is onvermijdelijk, maar het vermogen om er lessen uit te halen, is wat ondernemers onderscheidt’

Een evenwicht tussen passie en relativerend vermogen is cruciaal. Te veel passie zonder nuchterheid kan leiden tot ondoordachte acties en financiële risico’s die niet te overzien zijn. Aan de andere kant kan te veel nuchterheid de passie smoren en innovatie belemmeren. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans.

Een manier om dit evenwicht te bereiken is door een sterke visie te hebben, maar ook een realistische strategie om die visie te bereiken. Het begint met een duidelijk begrip van wat je hart echt drijft en wat je wilt bereiken. Maar het gaat verder dan alleen dromen. Het vereist het stellen van meetbare doelen, het ontwikkelen van een solide businessplan en het aanvaarden dat niet alles vanzelf zal gaan.

Een ander belangrijk aspect van ondernemen met hart en hoofd is het vermogen om te leren van mislukkingen. Fouten maken is onvermijdelijk, maar het vermogen om er lessen uit te halen en opnieuw te proberen, is wat ondernemers onderscheidt. Passie kan helpen bij het herstellen van tegenslagen en het behoud van de motivatie, terwijl het relativerend vermogen kan helpen bij het analyseren van wat er fout is gegaan en hoe het in de toekomst vermeden kan worden.

Ondernemen met hart en hoofd is dus een voortdurende evenwichtsoefening. Passie drijft ons vooruit, maar relativerend vermogen houdt ons op koers en helpt ons om de juiste beslissingen te nemen. Samen zijn zij de sleutel voor zakelijk succes: een passievol hart met een helder hoofd.

OntwikkelingenBouw & VastgoedAannemersbedrijfEemvallei