fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Bedrijfsadviseur voor de DGA, met specifieke aandacht voor bedrijfsfinanciering en bedrijfsopvolging.

odijk@mkbfinnovatie.nl

0653996635

Ondernemen vanuit het hart?

18 december 2023 | 2 minuten lezen

Ik zeg liever: ondernemen vanuit passie. Een sterk enthousiasme, een vurigheid van de ondernemer voor de onderneming.  De ondernemer realiseert met zijn passie activiteiten die belangrijk en leuk zijn en waar hij veel tijd en energie aan besteedt. Deze passie is essentieel voor het succes van de onderneming.

Naast deze passie heeft de ondernemer nog drie eigenschappen nodig om tot een succesvolle onderneming te komen: daadkracht, lef en visie.

Daadkracht is belangrijk voor duidelijkheid in de organisatie. Als er problemen zijn kijkt de organisatie naar hun leider en verwacht een beslissing. Blijft die beslissing uit dan is er een groot risico op onrust of wanorde in het bedrijf. Daadkracht is ook nodig om (groei)doelstellingen snel te kunnen bereiken. De concurrentie voor te zijn. Twijfels leveren in deze snel veranderende wereld niets op. En de ondernemersbeslissingen hoeven niet altijd goed te zijn, als de ondernemer maar bereid is zijn beslissing te herzien als dat nodig is.

Lef is ook essentieel voor de ondernemer: durven doen! Als de ondernemer ervan overtuigd is dat hij het goed aanvoelt durft hij ook dingen te doen. Dingen waar niet-ondernemers vaak nog een aantal keren over nadenken of niet begrijpen, omdat men te veel denkt in bestaande patronen.

‘Twijfels leveren in deze snel veranderende wereld niets op’

En daadkracht en lef hebben vaak succes, want de ondernemer heeft ook visie. De succesvolle ondernemer voelt aan wat de markt vraagt, wat de behoeften zijn van zijn (potentiële) klanten en hoe hij daarop kan inspelen. En dat eerder dan zijn concurrenten! Deze drie eigenschappen in combinatie met passie brengen leveren vaak succes op.

Helaas merkt de ondernemer dat als zijn bedrijf groeit het steeds lastiger wordt het plezier in het ondernemen te behouden, hetgeen ten koste gaat van zijn passie. Hij wordt namelijk gehinderd door regels, personele problemen, enzovoorts. Veel zaken die in de ogen van de ondernemer geneuzel zijn, maar met die gedachte komt hij niet ver, want de rest van de ondernemingsomgeving vindt het wel belangrijk. De succesvolle ondernemer lost dat op door om hem heen een team te formeren dat zijn passie helemaal of gedeeltelijk deelt. Samen met het team groeit de onderneming door en kan de ondernemer zijn passie blijven naleven.

Want passie voor zijn onderneming gaat niet over. Dat blijft! Dat was vijftig jaar geleden het geval en dat is nu nog zo. Ondernemers hebben niet voor niks moeite met loslaten van hun bedrijf en vallen na verkoop nog wel eens in een zwart gat. De veranderingen in die jaren worden door de onderneming verwerkt in de processen van de organisatie. Soms op eigen initiatief, soms door veranderende wetgeving. Dit geldt voor veranderingen op het gebied van regelgeving, automatisering, data, duurzaamheid, het mensbeeld van de maatschappij, enzovoorts. 

Rest mij iedereen fijne kerstdagen en een gezond en succesvol 2024 toe te wensen, met veel geluksmomenten!

OntwikkelingenDienstverleningFinanciële dienstverleningLekstroom