fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Cees Pater is belastingadviseur en partner bij Planje Accountants en Meer; een creatief en betrokken accountantskantoor waar de focus ligt op het adviseren van het MKB.  Maar bovenal is Cees levensgenieter.

cees@planje.nl

0172433053

Overdracht aan de volgende generatie

4 oktober 2023 | 3 minuten lezen

Familiebedrijven zijn unieke en bijzondere ondernemingen. Vaak zijn ze lang geleden met veel liefde voor het vak gestart door een vader, een opa of zelfs een overgrootvader. Het zijn bedrijven die van de grond zijn opgebouwd en succesvol zijn gemaakt door keihard werken. En dat vaak generaties lang. Als het tijd is om het stokje over te dragen aan de volgende generatie, wil je dat de overdracht goed gebeurt. En daar komt nogal wat bij kijken.

Eén van de belangrijkste tips die ik mijn klanten vaak geef is om tijdig met de voorbereidingen voor de overdracht te beginnen. Vaak is al lang duidelijk of een zoon, dochter of een ander familielid het bedrijf overneemt. Of wordt soms toch (pijnlijk) duidelijk dat al je kinderen een andere carrière nastreven. Dan moet er toch extern naar een opvolger worden gezocht.

Het is ook belangrijk om te kijken hoe we het zo goed en eerlijk mogelijk regelen voor de kinderen die de onderneming niet overnemen. Die kinderen wil je natuurlijk niet benadelen. Denk dus na hoe je de andere kinderen compenseert. Bijvoorbeeld door een schenking met warme hand of middels een testamentaire regeling. Als familie dien je tijdig in gesprek te gaan en volledig open kaart te spelen om later onenigheid te voorkomen.

‘Als familie dien je tijdig in gesprek te gaan en volledig open kaart te spelen om later onenigheid te voorkomen’

Natuurlijk kijken we ook naar de bedrijfsopvolgingsregelingen binnen de fiscale wetgeving. Dit zijn regelingen die de overdracht van familiebedrijven van de ene generatie op de andere vergemakkelijken en fiscale voordelen bieden aan de betrokken partijen. Daarmee kan overdrachts-, inkomsten-, schenk- én erfbelasting bespaard worden.

En dan wordt het tijd om het bedrijf echt over te dragen. Belangrijk is dat de huidige en toekomstige generaties een gedeelde visie en duidelijke zakelijke doelstellingen voor het bedrijf hebben. Familiebedrijven hebben vaak een lange geschiedenis en door de jaren heen veel waarde opgebouwd. Zorg dat het bedrijf die waarde behoudt als het wordt overgedragen aan de volgende generatie. En betrek tijdig een goede adviseur.

OntwikkelingenDienstverleningAccountancyLopikerwaard