Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Jan Henk van der Velden is sinds augustus 2017 directeur-bestuurder van stichting Utrecht Science Park. Het Utrecht Science Park is met meer dan 28.000 werknemers (en meer dan 55.000 studenten) het grootste sciencepark van Nederland.
0610414847 | janhenk.vandervelden@utrechtsciencepark.nl

Pieken en dalen

14 december 2021 | 2 minuten lezen

We gunnen het elkaar allemaal. Het moment dat elkaar ontmoeten, ook in grotere groepen, weer vanzelfsprekend is. Terugkijkend naar 2021 zie je een ongekende golfbeweging. Na de eerste vaccinatierondes en de invoering van de coronacheck-app waren er eindelijk weer events waarbij mensen elkaar soms na lange tijd weer ontmoetten. Daarbij werd ook het hybride bijeenkomen vastgehouden. Zo kijken wij op het Utrecht Science Park met groot genoegen terug op de eerste editie van de jaarlijkse Utrecht Science Week die deels fysiek, maar ook geheel digitaal was te volgen. De twee dagen begin oktober, die in het teken stonden van duurzaamheid en gezond leven, trokken meer dan 2500 individuele bezoekers, fysiek dan wel online.

Maar helaas moesten we daarna door corona allemaal weer een forse stap terug doen. Ik heb het in deze column al eerder geconstateerd, maar de coronacrisis met alle golfbewegingen is meer dan een cursus omgaan met teleurstellingen. Natuurlijk was ik ook teleurgesteld toen ik mijn kaartjes Nederland-Noorwegen niet kon gebruiken en toen we ons Utrecht Science Park Café over klimaatveranderingen met de directeur van het KNMI en de decaan van de faculteit Geowetenschappen weer voor onbepaalde tijd moesten uitstellen. Deze teleurstellingen zijn natuurlijk relatief ten opzichte van het leed dat corona aanricht: overbelasting van de IC’s in de ziekenhuizen, tekort en overbelasting van ziekenhuispersoneel en uitstel van zorg. Dat geldt natuurlijk ook voor de ziekenhuizen op het Utrecht Science Park, zoals het UMC Utrecht.

‘De coronacrisis met alle golfbewegingen is meer dan een cursus omgaan met teleurstellingen’

Onvermijdelijk is dat we de komende periode met nog meer beperkende maatregelen door corona worden geconfronteerd, waarbij deze maatregelen ook voor veel mensen weer veel financiële impact zullen hebben als hun bedrijfstak daarmee wordt geraakt. Iedereen heeft inmiddels in zijn omgeving wel overlijdens meegemaakt als gevolg van het coronavirus, of kent mensen die nog steeds ernstige klachten ondervinden. Toen vorige week een tante aan het coronavirus overleed, weliswaar op hoge leeftijd, maar wél dubbel gevaccineerd, werd ik zelf ook weer met de impact van de nieuwe golf geconfronteerd.

Pieken en dalen dus, het afgelopen jaar. We kunnen alleen maar hopen dat nieuwe maatregelen en boosterprikken de ingrijpende gevolgen van het coronavirus zullen indammen. We moeten erop vertrouwen dat de beperkingen weer zullen kunnen worden teruggedraaid, gezondheidsrisico’s weer kunnen worden beperkt en bedrijfstakken die nu ernstig worden belemmerd weer volop kunnen functioneren. Voor de bedrijven en instellingen op het Utrecht Science Park geldt dat natuurlijk ook. Laten we voor 2022 hopen dat ook verantwoord ontmoeten weer meer mogelijk wordt. Of dat nu voor uw werk, uw hobby’s of met vrienden is.

Voor 2022 wens ik u allen dat van harte toe!

Utrecht