fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Bas is op zijn 19e begonnen bij AFAS als productmanager. Via manager productmanagement en directeur Productontwikkeling werd hij in 2008 Algemeen Directeur (CEO) en boegbeeld van AFAS en dat is hij nog steeds.

Probeer het eens

3 oktober 2023 | minuten lezen

Elk jaar houden we bij ons bedrijf een evenement waarbij we dik -vierduizend klanten bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen in ons product. Ik geef daar ook altijd een presentatie. Afgelopen maand wilde ik het hebben over AI. Dus ik vroeg aan de mensen in de zaal: wie heeft er al wat gedaan met ChatGPT?

En wat dacht je? Twee van de drie gasten had er nog helemaal niks mee gedaan. Dat verbaast me. Hier kun je in je werk zó veel aan hebben. Dan is het best wonderlijk dat je niet op zijn minst even hebt gekeken.

We zijn gewoontedieren. Veel mensen meten zich ergens aan het begin van hun carrière een manier van werken aan, die ze daarna nooit meer veranderen. Neem de e-mail. Vroeger kon je prima toe met één -algemene map waar je alle berichten in liet staan. Je had een -overzichtelijk -aantal e-mails, waar je nog wel wat van kon bakken. Nu staan er zomaar -drieduizend berichten in. Dat is rampzalig voor je efficiëntie.

‘De mogelijkheden om het beter te doen, liggen echt voor het oprapen’

En dat terwijl de mogelijkheden om het beter te doen echt voor het -oprapen liggen. Want aan de andere kant van jouw software zit een ICT’er die niet alleen nagedacht heeft over de eentjes en nulletjes, maar óók over jouw werk. En hoe software jou daarbij kan helpen. Daardoor zit de wereld vol prachtige innovaties waarmee je je werk efficiënter kunt maken. Of het nu een chatbot is, de dubbele afspeelsnelheid in Whatsapp of een online to-do-list. Het enige wat je hoeft te doen, is het even proberen.

De kunst is om niet te wachten tot je vastloopt voordat je een oplossing voor je probleem zoekt. Het is veel leuker dat moment vóór te zijn. Zoals het ook past bij ondernemers. Ik vind het echt gaaf om te speuren naar hoe het beter kan. Dat zit ook in het DNA van ons bedrijf. We hebben enorm veel lol als we weer iets ontdekt hebben.

Heb je bijvoorbeeld in Word al eens op de Windowstoets en de letter H gedrukt? Moet je voor de grap eens doen. Je hebt dan gewoon met één handeling een fantastische spraakherkenningstool aangezet. Je hoeft je verhaal niet meer te typen, je praat gewoon, en Word zet het om in tekst. Supersimpel. Deze tool heb ik gevonden omdat ik ben gaan zoeken op welke sneltoetsen er eigenlijk allemaal zijn. En of daar iets voor mij tussen zit. Met resultaat dus. En daar kan ik écht van genieten.

OntwikkelingenIT & ICTICT/ ITEemvallei