fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt
Quino Damen Bloembinders viert honderdjarig jubileum
22 november 2022 | 2 minuten lezen

Op 25 november 2022 bestaat Quino Bloembinders honderd jaar! Al honderd jaar lang worden er vanaf de Utrechtseweg 74 in Amersfoort bloemen verkocht. Het team van Quino Damen Bloembinders is ontzettend trots en vereerd dat het ivoren jubileum gevierd mag worden!

Hoe het begon
Quino Bloembinders werd in de afgelopen honderd jaar gerund door vier verschillende eigenaren. Op 25 november 1922 opende Cornelis Donath de deuren van zijn gelijknamige winkel; hij startte met een fruit- en delicatessenzaak waarbij ook snijbloemen verkocht werden. Vanaf 1927 zijn er verschillende advertenties terug te vinden van de winkel, die door hem werd omgedoopt tot ‘Myosotis’. Cornelis Donath runde de winkel bijna 48 jaar.

De naam Quino Damen
Op 1 oktober 1969 wordt Quino Damen eigenaar van de bloemenwinkel. In eerste instantie neemt Quino Damen de naam van de winkel over: Myosotis. Na een aantal jaren wordt de winkel omgedoopt tot Bloembinderij Quino Damen. Quino en Maria Damen werden een begrip in de jaren dat zij de winkel runden en vergrootten samen de naamsbekendheid.

Na 25 jaar verkoopt Quino Damen de zaak aan Ton Jonker, die per 1 augustus 1994 eigenaar wordt. Ton Jonker neemt hiermee een gezond bedrijf over, met veel medewerkers. Vakmanschap, service en kwaliteit vormen de belangrijkste pijlers van het bedrijf. Wanneer Ton Jonker de leeftijd van 65 nadert, wordt er gezocht naar opvolging van de bloemenzaak. Deze wordt gevonden in Lauritz Prins, waarna er een overnametraject plaatsvindt. Op zeventigjarige leeftijd verkoopt Ton Jonker de winkel aan Lauritz Prins.

Vanaf 1 maart 2017 is Lauritz Prins de eigenaar van de bloemenwinkel. Hij moderniseert de naam en vanaf dat punt staat de winkel bekend als Quino Damen Bloembinders, kortweg Quino Bloembinders. In datzelfde jaar wordt de winkel grondig verbouwd en daardoor krijgt de zaak weer een nieuwe en moderne twist.

Boeket voor koningin Maxima
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten op 24 oktober 2017 een streekbezoek aan het Eemland in de provincie Utrecht. Quino Bloembinders werd vanuit de gemeente Amersfoort gevraagd om het boeket te maken voor de koningin. Een prachtige opdracht welke Lauritz in zijn eerste jaar als ondernemer mocht uitvoeren. Later die dag (en ook op Koningsdag) was dit nog een nieuwsitem, want bij het bezoek aan de Paardenkamp in Soest probeerde een oud-politiepaard een hapje te nemen van het boeket van de koningin!

Prijs ‘Bloemist van het jaar’ 2019
Tevens wordt Quino Bloembinders onder leiding van Lauritz Prins in 2019 door de branche organisatie VBW uitgeroepen tot Start-Up van het jaar 2019 (omdat hij op dat moment de winkel nog niet langer dan 5 jaar heeft wordt deze prijs speciaal in het leven geroepen omdat de vakjury onder de indruk is van de voortgang). Een mooie prijs wat het harde werken zeker beloond. En dat geldt voor alle vier de eigenaren; de bloemenbranche is prachtig vak, maar hard werken is daarvoor zeker nodig! Het is feest! Op 25 november 2022 wordt het 100-jarig bestaan gevierd voor genodigde, en op 26 november 2022 zal de winkel feestelijk te bezoeken zijn voor alle klanten. Quino Bloembinders nodigt al haar klanten dan ook van harte uit om een bezoek te brengen aan de winkel op zaterdag 26 november.

Vooruitblik
Lauritz vertelt met trots “Bij een 100-jarig bestaan gaat het vooral om historie, maar liever kijken we vooruit. Want één ding beloven wij u: er komt nog veel meer moois van Quino!”

OntwikkelingenRetail (groothandel)Eemvallei