fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Directeur-bestuurder Utrecht Marketing. DNA: Posimist van geboorte: richt zich op de positieve zaken in het heden en blikt optimistisch naar de toekomst. Richt zich op werklust, oplossingen en resultaten, bindt, betrekt, schakelt en … Presteert met pret.

www.utrechtmarketing.nl

c.jansen@utrechtmarketing.nl

@Corjansen

SCHOOL JE DOOD!

11 juli 2023 | 2 minuten lezen

Tijdens mijn heerlijke studententijd (ja ik geef het toe) in top-studentenstad Groningen werd ik als student getroffen door een simpele en (typisch Gronings) recht voor z’n raap grafitti tekst op een blinde muur van de Kleine Peperstraat, in het hart van het Groningse uitgangscentrum. ‘SCHOOL JE DOOD!’ Een prachttekst, geen speld tussen
te krijgen.

Korter en compacter kan het belang van levenslange scholing niet weergegeven worden. Voor mij als onderwijs- en bedrijfskundige is education permanente de eerste en tweede natuur. Je “moet” niks, maar als je dan toch wat “moet”, dan is het je constant doorontwikkelen en je blijven openstellen voor vernieuwing, een logische en professionele noodzaak. De vraag is alleen of die permanente scholing altijd via het instituut school moet komen. Mijn eigen ervaring is dat dit niet per se hoeft, maar dat je zelf de drive om te blijven leren moet institutionaliseren om zo de veranderende omgeving vorm te geven. Met andere woorden; door jezelf te blijven ontwikkelen en te blijven leren vergroot je je adaptief vermogen en daarmee je toekomstbestendigheid. #Daslogisch zou een bekend voetbalfilosoof gezegd hebben.

Ik ben ook wel benieuwd wat mijn goede vriend ChatGPT (heb ik in een korte tijd een hoop over geleerd) zegt over de noodzaak van levenslang leren.

ChatGPT zegt: “In een snel veranderende wereld, waar technologie en kennis exponentieel groeien, is het verwerven van een goede opleiding niet langer voldoende om succesvol te zijn gedurende ons hele leven. Om te gedijen in een samenleving die voortdurend evolueert, moeten we ons onderwijssysteem heroverwegen en de nadruk leggen op Education Permanente: een levenslang leerproces dat ons in staat stelt om voortdurend te groeien en ons aan te passen aan nieuwe uitdagingen.

‘In een wereld waarin technologieën en industrieën snel veranderen, is dit een achterhaalde benadering’

Traditioneel onderwijs is gericht op het verwerven van kennis en vaardigheden gedurende een bepaalde periode. Na het voltooien van een formele opleiding worden studenten geacht de arbeidsmarkt te betreden en de rest van hun carrière voort te bouwen op wat ze hebben geleerd. Maar in een wereld waarin technologieën en industrieën snel veranderen, is dit een achterhaalde benadering.

Levenslang Leren stimuleert een mentaliteit van voortdurende groei en ontwikkeling, waarbij individuen worden aangemoedigd om nieuwe kennis en vaardigheden te blijven verwerven, zelfs nadat ze hun formele opleiding hebben afgerond. Dit kan worden bereikt door middel van bijvoorbeeld professionele training, bijscholing, online cursussen en informeel leren op de werkplek. Eén van de belangrijkste redenen waarom Levenslang Leren noodzakelijk is, is de snelle vooruitgang van technologie. Innovaties zoals kunstmatige intelligentie, robotica en automatisering transformeren de arbeidsmarkt en maken bepaalde banen overbodig, terwijl er nieuwe vaardigheden worden gevraagd. Door voortdurend te leren en zich aan te passen aan deze technologische veranderingen, kunnen individuen relevant blijven en zichzelf waardevol maken voor de arbeidsmarkt.

Bovendien draagt Levenslang Leren bij aan persoonlijke groei en welzijn. Het stelt mensen in staat om nieuwe interesses en passies na te streven, hun creativiteit te ontwikkelen en hun intellectuele horizon te verbreden. Door voortdurend te leren, blijven mensen betrokken bij de wereld om hen heen en ervaren ze een gevoel van voldoening en vervulling.”

Kortom, Levenslang Leren ‘mag niet’ Levenslang Leren ‘moet’! Tot de dood erop volgt!

InterviewCommunicatie & MediaMarketingUtrecht