fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Tech Campus ROCMN: hoog niveau op Techniekmarkt 2022

Trotse studenten, prima presentaties, een goede sfeer en vier winnende teams. De Techniekmarkt op de Tech Campus was een succes. OnderNamen was erbij en doet verslag.

‘De Techniekmarkt begon zo’n vijftien jaar geleden kleinschalig. We gingen toen van regulier onderwijs naar probleemgestuurd en competentiegericht onderwijs en dat riep nogal wat vragen op. Om te laten zien wat werken in projecten is, zijn we mensen gaan uitnodigen. In het begin waren er maar enkele opleidingen vertegenwoordigd, nu is de Techniekmarkt Tech Campus-breed.’ Aan het woord is docent/projectleider Loek Hendriks van ROC Midden Nederland, die de Techniekmarkt tot nu toe organiseerde. ‘Dit jaar zijn er ongeveer zestig projecten, deels in opdracht van bedrijven. Aan een project nemen twee, drie of vier 1ste-, 2de- of 3de-jaars studenten deel,’ vertelt Kelly Vonk. Zij is docent omgangskunde en neemt het organisatiestokje van Loek over die officieel net met pensioen is. 

VO-leerlingen, bedrijven, ouders, grootouders…
De hal vult zich met vijftig à zestig VO-leerlingen. Ze zijn op deze donderdag 14 april met de bus uit Culemborg gekomen en gaan de Techniekmarkt benutten om zich te oriënteren op techniek. Wie zijn er nog meer uitgenodigd? Loek: ‘We nodigen onder andere bedrijven uit. Het leukst zijn de ouders en grootouders, die zijn supertrots. Thuis vertellen studenten doorgaans weinig over hun studie.’ Kelly: ‘Er is informatie naar decanen van VO-scholen gegaan.’ Ze heeft opdrachten voor de VO-leerlingen gemaakt. Ze moeten niet alleen in gesprek gaan met de deelnemende studenten en hun projecten proberen te doorgronden, maar ook bedenken wat ze zelf anders gedaan zouden hebben. Loek: ‘Het is heel mooi. Doordat ze het gesprek met elkaar kunnen aangaan, is de drempel veel lager. Onze studenten leren vanmiddag bovendien ook van elkaar. Ze zien naar welk niveau ze kunnen groeien.’ 

‘Als ik opnieuw moest beginnen, dan zou ik weer voor techniek kiezen.’

De jury
Vlak voor het begin van de Techniekmarkt lopen we door de gangen van het Tech Campus-pand aan de Harmonielaan 2 in Nieuwegein. Verspreid door het gebouw hebben de deelnemende studententeams een plaats gevonden voor de presentatie van hun project. Proefopstellingen, maquettes, tekeningen, videopresentaties, computers, verslagen, er is van alles te zien. We zijn op weg naar de jurykamer, waar alle juryleden zich inmiddels hebben verzameld. Ze gaan vanmiddag op zoek naar het meest creatieve project, het meest innovatieve project en de twee meest professionele projecten. Vier juryleden zijn oud-studenten. Eén van hen deed werktuigbouwkunde (mbo-4) en is nu bedrijfsleider: ‘Als ik opnieuw moest beginnen, dan zou ik weer voor techniek kiezen.’ De jury gaat na een korte briefing aan de slag.

Projecten
Het wordt tijd om een aantal studenten te spreken. ‘Onze ambitie is om verder te kijken dan de bouw.’ Aan het woord zijn twee derdejaars bouwkundestudenten. ‘In tien weken zijn we gevorderd van geen kennis, naar basiskennis, naar gevorderde kennis over ventilatiesystemen in woningen.’ Op tafel liggen tekeningen van de vier meest voorkomende systemen en een verzorgd verslag. Even verderop staat een prototype van een sorteer-/inpakmachine die smarties op kleur selecteert. In het apparaat zit een geprogrammeerde kleurensensor. Vier derdejaarsstudenten Technicus Engineering tekenen voor ontwerp en uitvoering. Ze willen allemaal hbo gaan doen. Aan een ontwerp van een waterspeelplaats is door studenten van verschillende studierichtingen gewerkt. Een van hen is door OnderNamen geïnterviewd toen ze op het vmbo zat en een keuzevak Robotica deed op de Tech Campus. Op tafel staat het sluisje van de waterspeelplaats, in miniatuur geprint met een 3D-printer. 

Nog meer projecten
In een binnentuin is een moestuin op poten te bewonderen. Erboven beweegt een zogenaamde Farmbot, een robot die kan zaaien, wieden, water geven en plukken. ‘Hoe we op dit idee kwamen? We dachten aan een printerkop.’ De bouwafdeling tekende voor de houten bak, vier mechatronicastudenten deden de rest. Bij civiele techniek werd hard gewerkt aan een ontwerp voor een jachthaven met toegangsweg in computerprogramma AutoCAD. ‘De planning was het moeilijkste’, vertelt één van de studenten. ‘Ik ben het meest trots op het restaurant’, zegt een ander. Met het computerprogramma Revit kun je in 3D ontwerpen, zien we even verderop. In beeld verschijnt een rijtjeswoning van twee bouwlagen met verschillende opbouwen. ‘Ontwerpen is erg leuk. Dit ontwerp zal worden uitgevoerd’, vertelt een enthousiaste student. ‘De buren willen eenzelfde opbouw.’ 

De prijsuitreiking
En dan zit de middag er bijna op en is het laatste woord aan de jury. Over één ding zijn de juryleden het eens: het niveau van de presentaties is erg hoog dit jaar. De winnaars worden naar voren geroepen. Zij krijgen applaus en cadeaubonnen. Tot slot is er een eervolle vermelding voor twee VO-leerlingen van het Cals College IJsselstein. Met hun project ‘weerstation en ethical hacking’ komen zij als beste uit de bus in de categorie aanstormend talent. Het zou maar zo kunnen zijn dat we hen volgend jaar als deelnemers terugzien op de Techniekmarkt. 

 

Meer weten over Tech College – ROC Midden Nederland?
Bekijk de website via www.tech.rocmn.nl

 

OntwikkelingenSamenwerkingOnderwijs & CultuurOnderwijsinstellingEemvalleiLekstroomLopikerwaardUtrechtWoerden