fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Ontwikkeling zorgt voor vooruitgang, innovatie en groei. Je kunt je ontwikkelen door cursussen en trainingen te volgen. Of door nieuwe ervaringen op te doen. Ook locaties ontwikkelen zich. Industrieterreinen werden bedrijventerreinen. En nu ontwikkelen die zich door naar werklandschappen. Want de manier waarop deze terreinen gebruikt worden verandert.

Toekomstbestendige werklandschappen

11 juli 2023 | 2 minuten lezen

Het belang van de bedrijventerreinen voor de samenleving is groot: circa vijftig procent van de totale werkgelegenheid bevindt zich hier. De Utrechtse regio is de hardst groeiende regio van Nederland. In de regio zijn er tot en met 2040 bijna 80.000 extra banen nodig. We willen in de regio een complementaire economie (gaan) vormen, waarbij gemeenten en/of werklandschappen niet meer met elkaar concurreren maar samenwerken en elkaar aanvullen.

De afgelopen jaren is er veel veranderd op economisch en sociaal gebied. Mensen veranderen, de markten veranderen en de technologie evolueert exponentieel. Deze ontwikkelingen hebben invloed op onze bedrijventerreinen. Enkele belangrijke ontwikkelingen gaan over ruimtegebruik verdichten en intensiveren, functies zoals werken en wonen mengen, verduurzamen (energie en circulariteit) van de terreinen en de bedrijfsvoering. En over de nog steeds toenemende ruimtevraag van bedrijven en ondernemers.

‘Een gezonde, duurzame werkomgeving wordt in de strijd om personeel steeds belangrijker’

Een gezonde, duurzame werkomgeving wordt in de strijd om personeel steeds belangrijker. En dus ook voor de ondernemers op bedrijventerreinen. Bij die veranderende visie op bedrijventerreinen hoort ook een echt nieuwe blik. De bedrijventerreinen hebben zeker niet alleen meer een economische functie. Ze spelen ook een rol in de klimaatopgave, de energietransitie, een prettige gezonde werkomgeving, enzovoorts.

Deze en andere ontwikkelingen hebben geleid tot de ontwikkeling van de regionale economische visie op toekomstbestendige werklocaties. Er is namelijk behoefte aan een actuele en integrale visie op de ontwikkeling van de huidige bedrijventerreinen naar toekomstbestendige werklandschappen en de realisatie van nieuwe werklandschappen.

De gemeenten in de regio Utrecht investeren in een betere toekomst voor iedereen. Een regio waar gezondheid centraal staat in alles wat we doen. We verbreden de regionale economische basis met talent, ideeën, kennis, vaardigheden en ondernemerschap. Zo wordt de veerkracht van de regio versterkt. Het succes van de regio heeft ook een aantal keerzijdes. De druk op de woningmarkt zorgt voor sociale en economische wrijving. De infrastructuur kan de vraag niet aan en belemmert verdere groei. Verstedelijking stelt de groene kwaliteit van de regio op de proef. Regio Utrecht kiest daarom voor Gezond Stedelijk Leven; een strategie voor een groeiende regio waarin steden, dorpen, buitengebieden en natuur hun kwaliteit en verbinding versterken.

InterviewDienstverleningLekstroom