fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

ARDO

Via deze column houden we jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen onze branche, zodat jullie op een steeds innovatievere en persoonlijkere manier op afstand met elkaar kunnen communiceren.

Videovergaderingen

10 oktober 2020 | 3 minuten lezen
‘Verwacht niet dat je je fysieke vergadering kunt vervangen door een digitale’

DNA (het; o)
1
afkorting van: deoxyribonucleic acid desoxyribonucleïnezuur: stof die de drager is van alle erfelijke eigenschappen van mensen en dieren.

Dit is, volgens de Van Dale, de letterlijke vertaling van DNA. DNA bepaalt wat de vorm van je cellen is en of je kortgezegd een hond, kat of mens bent. DNA valt ook – met een beetje creativiteit – te vertalen naar computers. DNA is als het ware de harde schijf van een computer met daarop een programma van de cel waardoor de cel weet wat hij moet doen. Dat vinden wij bij ClickOn dan weer interessant.

Inherent aan DNA is evolueren, ontwikkelen. Je kunt je afvragen of we op dit moment nog wel ontwikkelen. De hele situatie omtrent corona heeft heel veel van onze vastigheden door de war geschopt en stilgelegd. Anderzijds dwingt het ons juist om ons aan te passen. Ons DNA muteert. Doordat we veel meer thuiswerken, gaan we op een andere manier werken. Het bedrijfs- DNA dat op een traditionele werkvloer vaak zo duidelijk in de lucht hangt, is nu verdeeld over verschillende woonkamers in allerlei uithoeken van het land. Het bewaken van je DNA wordt dan moeilijker.

Videovergaderen lijkt in de ogen van velen de oplossing om toch dat stukje bedrijfscultuur te bewaken. En dat kan zeker zo zijn, als je het maar goed doet. Bedrijven die denken wekelijks urenlange videocalls te moeten inplannen, zitten wat mij betreft op het verkeerde spoor. Je kunt je fysieke vergaderingen niet één op één vervangen voor videovergaderingen. Mensen worden er moe van. Het zit in ons DNA om continu prikkels te ontvangen en afgeleid te raken. In een fysieke vergadering kan je dat moeilijker laten merken, thuis gaat dat veel makkelijker. Je kunt best een videomeeting inplannen, maar maak hem niet langer dan noodzakelijk. Zorg dat niemand twijfels heeft over het nut van de vergadering en bespreek alleen wat er echt toedoet. Voeg ook alleen de mensen toe die echt nodig zijn. Alleen op die manier kun je in deze rare tijd tóch over dat DNA blijven waken.

En dan heb je nog het stukje beveiliging. Hoe ver wil je en moet je gaan om je DNA te beschermen? Als je het over beveiliging hebt, ons vakgebied, dan stellen we altijd de vraag: stel dat alles een dag lang plat komt te liggen, wat voor impact heeft dat? En wat als het twee dagen of een week duurt, wat gebeurt er dan? Beveiliging is ook moeilijker nu we op afstand werken en je niet direct zicht hebt op je medewerkers. Je kunt je best doen, maar er gaan situaties ontstaan waarin zoonlief vraagt of hij een spelletje mag spelen en één van de ouders zijn of haar werklaptop beschikbaar stelt. Iemand kan, zonder dat je er controle over hebt, een factuur betalen en per ongeluk een bedrag naar de verkeerde rekening overmaken. En misschien gaat daardoor – totaal onbedoeld – een cybercrimineel met jouw DNA aan de haal.

Kortom, de huidige tijd biedt uitdagingen als het gaat om het bewaken en beschermen van je bedrijfs-DNA. Het beste wat je dan kunt doen? Op blijven letten en dichtbij jezelf blijven. Dat werkt immers altijd.

Communicatie & MediaMarketingWoerden