fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Vijf vragen aan Edo Post Uiterweer

De Aar Hoveniers-eigenaar Edo Post Uiterweer heeft wel iets met het thema van dit nummer: balans. Zowel in zijn werk als in zijn privéleven. ‘Ik wil niet dat wanneer m’n kinderen groot zijn, ze zeggen: “Waar was je?”’

In het ontwerp van een tuin moet een bepaalde balans zijn. Hoe zorg je daarvoor?

‘Ik zorg allereerst voor een goede balans in de wensen van de klant en het uiteindelijke ontwerp’, legt Edo uit. ‘Als een klant bijvoorbeeld een onderhoudsvrije tuin met veel bestrating wil, ga ik op zoek naar een mooie verhouding tussen groen en tegels en zoek ik naar een creatieve kwinkslag. Zo blijft de balans in de tuin mooi, zonder de wens van de klant uit het oog te verliezen. Voor een rustige uitstraling van de tuin is het daarnaast belangrijk om een balans in materiaalsoorten te hebben. Veel verschillende materialen oogt onrustig.’ 

Je hebt een gezin met drie kinderen én een eigen bedrijf. Hoe zorg je voor een juiste balans tussen werk en privé?

‘Werk en privé probeer ik gescheiden te houden. Voorheen werkte ik nog regelmatig doordeweeks in de avonduren, maar dat beperk ik nu. Ik werk van maandag tot en met vrijdag lange dagen en daarna ben ik ook echt vrij. Ik heb bewust voor een gezin gekozen en wil niet dat m’n kinderen als ze groot zijn zeggen: “Waar was je?” Het is een kwestie van taken verdelen en zaken uit handen geven.’

Wat doe jij om je hoofd leeg te maken en op te laden?

‘Sporten’, zegt de ondernemer resoluut. ‘Ik doe veel aan hardlopen en regelmatig bezoek ik een klimhal om de hoogte in te gaan. Ik vind het lekker en het zorgt ervoor dat de gedachten in mijn hoofd weer geordend worden. Het is gezond én een uitlaatklep.’

De balans zoeken in tijden van personeelskrapte is ook een uitdaging. Toch? 

‘Klopt, dit jaar heb ik af en toe “nee” moeten zeggen tegen opdrachten. Niet eens zozeer vanwege ernstig personeelstekort – op één of andere manier weten hoveniers ons bedrijf nog goed te vinden. Maar er is momenteel veel werk en het blijft maar doorgaan. Sommige klanten willen dat we op korte termijn starten, maar dit kan niet altijd. Ik realiseer me dat het een luxe is dat ik “nee” kan zeggen.’

Maak je regelmatig de balans op in je onderneming? 

‘Te weinig eigenlijk, en dat komt vooral door de drukte. Wel heb ik twee jaar geleden een bedrijfscoach in de arm genomen. We hebben toen samen naar de onderneming gekeken en een keuze gemaakt waar we ons als De Aar op richten. We hebben nu twee kerntaken: particuliere aanleg en onderhoud bij bedrijven. Daar hebben we destijds onze website ook op aangepast. Als je je bewust op een bepaalde doelgroep richt, zie je dat je als vanzelf die klant aantrekt.’

 

Website

aarhoveniers.nl

InterviewOntwikkelingenBouw & VastgoedHovenierWoerden