fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

‘We willen een gezondere snack die écht lekker is’

SNX introduceert oer-Hollandse snacks die gezonder zijn dan de reguliere producten en ook nog eens heerlijk smaken. Dat laatste was een absolute voorwaarde voor co-founders Tessa Rijn en Semira van Hees. Ze zetten groots in met hun producten, vandaar dat je hun hybride BOB-burger zomaar kunt treffen; bij evenementen van FCUtrecht, in de kantine van diverse organisaties of op de golfbaan. Hartstikke lekker en voedzaam!

Hybride burger

Hun speciaal ontwikkelde BOB-burger is een hybride burger, dat wil zeggen: een hamburger die voor vijftig procent uit vlees bestaat en de rest uit functionele eiwitten. Hybride vleesproducten zijn momenteel erg in opkomst, maar zijn lang niet altijd succesvol. De productsamenstelling moet optimaal zijn, wil je een lekkere, voedzame burger krijgen met een goede bite. Tessa en Semira hadden bovendien een harde doelstelling; hun snacks moeten ten minste dertig procent gezonder zijn dan reguliere producten.

Hun hybride BOB-burger is sappig en mals. De korst is crunchy en de smaak is mild, op een prettige, natuurlijke manier. De burger dankt een groot deel van zijn smaak en aan de keuze voor A-kwaliteit vlees, afkomstig van 4xNL runderen. ‘Kwaliteitsvlees is de voedzame basis van onze burger’, vertelt Semira. ‘De BOB-burger is gezonder dan reguliere burgers van bekende merken, maar we spreken bewust niet van “gezond”. Of een product gezond is, is immers persoonsafhankelijk. De ene persoon heeft meer eiwitten nodig, een ander weer meer voedingsvezels.’

Minder zout en vet

Een groot voordeel is dat de BOB-burger aanzienlijk minder zout en vet bevat, door het gebruik van minder vlees. Het plantaardige deel bestaat uit meerdere componenten die nauwkeurig uitgekozen en getest zijn om de burger hetzelfde te laten smaken als een reguliere burger. Ook de bijbehorende buns zijn een bron van vezels. ‘Ze zien er wit uit, maar eigenlijk zijn ze op basis van volkoren tarwemeel en zitten ze boordevol proteïnen’, vertelt Tessa.

Verantwoord snacken

Het verschil in gezondheid is goed te controleren met de Nutri-Score, een logo van de overheid dat producten op basis van hun samenstelling een score toekent. Waar reguliere burgers Nutri-Score C, D of E hebben, heeft de BOB-burger in combinatie met de SNX-bun maar liefst Nutri-Score A. Het voordeel van een voedzame, lekkere snack, is dat mensen ongegeneerd kunnen genieten. ‘Bij een vestiging van de Rabobank nuttigen de werknemers met regelmaat een BOB-burger voor de lunch, zonder daarna een after dinner dip te ervaren’, vertelt Tessa.

‘We willen wél het zaadje planten en onze markt
verbreden’

Ambities

Vleesvervangers of hybride producten worden vaak gepromoot als een duurzame, gezonde keuze. Al gaat dat laatste vaak niet op. ‘De meeste vervangers zijn hoog in hun zout- en suikergehalte en voegen weinig toe qua voedingswaarde’, vertelt Tessa. ‘Toen ik tot die ontdekking kwam, raakte ik gefrustreerd; waarom is er geen voedzaam, lekker hybride vleesproduct op de markt? Of een voedzame vleeskroket? Ik hou van kwalitatief goed eten en van lekker snacken maar ik heb net als veel anderen last van overgewicht. Zo ontstond bij mij de ambitie om een goed alternatief op de markt te brengen.’

Duurzaam

Tessa, Semira en hun team willen bewijzen dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten. Snacks kunnen gezond zijn, net als lekker én duurzaam. ‘Omdat we voor de BOB-burger vijftig procent minder vlees gebruiken, betekent dat minder belasting voor de veestapel en minder transport. Bovendien werken we enkel met lokale fabrikanten uit Nederland en importeren we alle ingrediënten uit Europa.’

Voor de toekomst zijn hun verwachtingen hooggespannen maar realistisch. ‘Binnenkort is de jaarlijkse McDonald’s-conferentie en we zijn voornemens onze burger ook daar te introduceren’, aldus Tessa. ‘Om verandering in de voedselindustrie te bewerkstelligen, is geduld nodig. Het zou mooi zijn als hybride producten ineens een stuk populairder worden, maar zoiets kost tijd. Dat is ook goed, want als we allemaal ineens hybride producten gaan eten, verliezen een aantal mensen plotsklaps hun baan. We willen wél het zaadje planten en onze markt verbreden.’

De producten van SNX liggen al bij de groothandel, verscheidene bedrijven, golfclubs, diverse horecazaken en voetbalclubs. Bovendien zijn de Betterbal en BOB-burger bij diverse events van FC Utrecht de favoriete snacks.

 

www.snxfood.com

OntwikkelingenGroothandelFood (groothandel)Utrecht