fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

‘Wij zijn uitgegroeid tot specialist in het bouwen van foodsafe productieruimtes’

Veiligheid gaat boven alles in het werk van DIJKHAM bouw. De vakmensen van het Nijkerkse bedrijf bouwen elke dag onder meer aan grote panden voor aansprekende voedselverwerkers en -producenten. Zowel het werk als de hoogwaardige productieruimtes die daaruit voortkomen moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Directeur Marcel Huveneers geeft een inkijkje in die complexe wereld van dagelijkse precisie en alertheid.

Open deur misschien, maar welke rol speelt veiligheid binnen jullie werk?

‘Veiligheid is ontzettend belangrijk. We hebben zeventig mensen in dienst en een groot deel daarvan werkt op bouwprojecten. Zij hebben elke dag te maken met een nieuwe situatie. In de bouw is veiligheid altijd een cruciaal onderwerp. We werken met groot materieel en divers gereedschap, op projecten waarbij we met hoogte en diepte te maken hebben. Er zijn ook disciplines die onder de noemers zwaar werk en risicovol werk vallen. Denk aan kruipruimtes waar zuurstofgebrek kan optreden. Je moet weten wat je doet. Daarnaast hebben we te maken met materialen die soms onprettig zijn, met laswerkzaamheden waarbij je op je ogen moet letten en zwaar tilwerk. De risico’s zijn groot. We vinden het enorm belangrijk dat de mensen die we elke dag naar een project sturen gezond weer terugkomen en gezond hun pensioen bereiken.’

Hoe besteden jullie daar aandacht aan?

‘We zijn VCA-gecertificeerd. Dat houdt in dat we iedereen die bij ons werkt, van timmerman tot leidinggevende, opleiden op het gebied van veiligheid. We houden de kennis op peil en geven toolbox-meetings waarbij we onderwerpen aansnijden die voor een specifiek werk belangrijk zijn. Als er zaagwerkzaamheden op de planning staan, geven we extra cursussen op dat gebied. Of we geven een cursus over persoonlijke beschermingsmiddelen. Zo proberen we onze medewerkers alert te houden en bewust te maken van risico’s. Zodra ze op de bouwplaats komen doen ze een Last Minute Risk Analysis (LMRA). Ze kijken goed om zich heen: welke risico’s zijn er? Dat voorkomt ongevallen.’

Hoe denken jullie mee over veiligheid binnen de projecten van jullie opdrachtgevers?

‘Wij werken in de bedrijfshuisvesting. Voor die tak van sport werken we ook veel bij voedselbedrijven die volop in productie zijn. We zorgen ervoor dat we de protocollen die daar gebruikelijk zijn eigen maken en dat onze mensen de gezondheidsrisico’s kennen. Foodsafe productieruimtes bouwen is ons specialisme geworden. Dat is geen wijdverbreide discipline. Wij horen bij de kleine club aannemers in Nederland die dat goed kunnen.’

‘We vinden het enorm belangrijk dat de mensen die we elke dag naar een project sturen gezond weer terugkomen en gezond hun pensioen bereiken’

Hoe zijn jullie uitgegroeid tot die specialist?

‘Als Nijkerks bedrijf zitten we midden in de Foodvalley. We zijn erin meegegroeid. We zijn begonnen met panden voor de logistiek. Kijk maar naar mijn vitrinekast, daar zie je de modeltrucks nog staan. Maar in Nijkerk zijn steeds meer bedrijven gevestigd die op het snijvlak van voedselproductie en logistiek actief zijn. Die wereld hebben wij ons eigen gemaakt. Het fijne is: in de bouw hebben we een aantal crises meegemaakt, maar voedselproductie gaat altijd door. Of het nu vlees, zuivel of brood is: mensen moeten eten. En overal moet op dezelfde manier foodsafe gewerkt worden. Onze naam groeit daarin, dat is een fijne gedachte voor de toekomst.’

Wat maakt foodsafe productieomgevingen bouwen complex?

‘Een voorbeeld is dat de reiniging van zulke productieruimtes met agressieve stoffen, onder hoge druk en bij hoge temperaturen gebeurt. Daar moet de bouwkundige omgeving voor geschikt zijn. En op het moment dat de productie weer start, moet de ruimte weer droog en dus geventileerd zijn. Tijdens de productie wordt er vaak zowel verwarmd als gekoeld. Dat moet tussen heel strenge parameters plaatsvinden. Ook deelproducten moeten vaak gescheiden worden. Dat stelt allemaal eisen aan de bouwkundige omgeving. Het is een essentieel onderdeel van ons werk om dat allemaal zorgvuldig mee te nemen in het project.’

Op welke recente projecten zijn jullie trots?

‘We zijn momenteel bezig voor Royal A-ware, een grote kaasproducent. Een bestaand pand in Lopik maken we geschikt voor kaasverwerking. We hebben een complete verdiepingsvloer aangebracht in een indrukwekkende ruimte en zijn bezig om het foodsafe af te werken. Voedsel is een product dat mensen op een verantwoorde manier tot zich moeten nemen, zonder dat er besmetting plaatsvindt of dat het snel bederft. In Oosterwolde hebben we een fabriek gebouwd voor Tyson Foods, een bedrijf dat onder meer kipnuggets maakt. Zij kregen een hele hoge waardering van hun klant voor de gehele productiefaciliteit. We zijn er trots op dat we met z’n allen zo’n mooi resultaat hebben neergezet. Ook voor de Jan Zandbergen Group zijn we aan het bouwen. Wij hebben een grote proefkeuken in het Experience Center in Veenendaal gemaakt, waar ze mensen laten kennismaken met onder meer vleesvervangers, met daarboven een groot kantoorgebied. Het is een fantastisch mooi pand geworden. Dichter bij huis zijn we in verschillende fases bezig voor Bieze Food Group in Nijkerk, momenteel met een nieuw pand van 7.000 vierkante meter voor opslag en overslag. We hebben volop mooie projecten lopen.’

En dat in een uitdagende tijd voor de bouw.

‘Ja, het is een onzekere wereld. Eerst corona, daarna de oorlog in Oekraïne. Afgezien van het menselijk leed leidde dat tot enorme prijsstijgingen van materialen en langere levertijden. In de meeste gevallen hebben we dat in gesprek met leveranciers toch binnen de perken weten te houden. Nu maakt de stijgende rente het weer lastiger. Zo zijn er altijd uitdagingen, maar we staan er goed voor en gaan met vertrouwen de toekomst tegemoet.’

 

www.dijkhambouw.nl

InterviewBouw & VastgoedAannemersbedrijfEemvallei